Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 iul 2009 - Anul XIV, nr. 165 (4151)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ii care deţin dublă cetăţenie pot divorţa în oricare stat membru ai cărui cetăţeni sunt

Vineri, 17 Iulie 2009 (19:16:53)

Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene (CJCE) a stabilit că soţii care deţin cetăţenie dublă pot divorţa la instanţele oricărui stat membru ai cărui cetăţeni sunt.

Potrivit CJCE, competenţa instanţelor din unul dintre aceste state membre nu poate fi înlăturată pentru motivul că, în afară de cetăţenie, cel care cere divorţul nu are alte elemente de legătură cu acest stat.

Această decizie a fost lută în cazul a doi cetăţeni maghiari, căsătoriţi în Ungaria. În 1980, aceştia au emigrat în Franţa, unde locuiesc şi în prezent. În 1985, au dobândit cetăţenia franceză prin naturalizare, astfel încât amândoi au dublă cetăţenie, maghiară şi franceză.

La 23 februarie 2002, soţul a introdus o cerere de divorţ la Tribunalul din Pest, Ungaria, iar soţia a solicitat, la rândul său, divorţul în Franţa, la Tribunalul de Mare Instanţă din Meaux, pe 19 februarie 2003.

Apoi, în 4 mai 2004, la câteva zile după aderarea Republicii Ungare la Uniunea Europeană, Tribunalul din Pest a pronunţat divorţul. În urma acestei sentinţe, instanţa franceză a respins ca inadmisibilă acţiunea în divorţ formulată de soţie. Aceasta a declarat apel împotriva acestei hotărâri judecătoreşti, la Curtea de Apel din Paris, care a considerat că sentinţa tribunalului maghiar nu putea să fie recunoscută în Franţa, întrucât competenţa acestei din urmă instanţe era "în realitate foarte fragilă", în timp ce competenţa tribunalului de la domiciliul conjugal, situat în Franţa, era, prin comparaţie, "deosebit de puternică".

Curtea de Casaţie franceză a adresat Curţii Europene de Justiţie întrebări cu privire la interpretarea normelor de competenţă prevăzute de regulament prin raportare la ipoteza unor soţi care deţin dublă cetăţenie comună, maghiară şi franceză, care nu mai locuiesc în Ungaria de mult timp şi al căror unic element de legătură cu această ţară este cetăţenia maghiară.

CJCE a stabilit, în final că "instanţele statelor membre a căror cetăţenie o deţin cei doi soţi sunt competente în temeiul regulamentului, aceştia din urmă având posibilitatea de a sesiza, la alegerea lor, instanţele unuia sau ale altuia dintre aceste state".
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ii care deţin dublă cetăţenie pot divorţa în oricare stat membru ai cărui cetăţeni sunt.
 Vizualizări articol: 595 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ii care deţin dublă cetăţenie pot divorţa în oricare stat membru ai cărui cetăţeni sunt0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei