Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 iul 2009 - Anul XIV, nr. 165 (4151)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Afaceri păguboase

Bătrâni înşelaţi de comercianţi ambulanţi de etnie romă, veniţi din alte judeţe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tot mai mulţi bătrâni din zona municipiului Vatra Dornei şi a comunelor arondate au reclamat în ultima perioadă la poliţie că au fost înşelaţi de fel de fel de indivizi de etnie romă, aşa-zişi comercianţi veniţi din diferite judeţe ale ţării cu oferte, chipurile, cât se poate de avantajoase.
Escrocii îşi aleg victimele din rândul persoanelor vârstnice, care nu ar putea da prea multe relaţii la poliţie cu privire la semnalmentele lor şi care, de obicei, nu deţin telefoane mobile pentru a suna imediat la 112 şi a alerta autorităţile.
Sub pretextul că vând diverse bunuri (seturi de vase si tacâmuri de bucătărie, îmbrăcăminte, motofierăstraie, telefoane mobile etc.), la ofertă (la cumpărarea unui produs primeau altul gratis), aşa-zişii comercianţi vindeau pe câteva sute de lei marfă de o calitate foarte proastă şi, până când păgubitul se prindea că a fost păcălit grosolan, dispăreau din zonă.
Ba mai mult, unii dintre escroci, fiind vorba de grupuri diferite, intră în casa victimei şi, în timp ce unul o ţine de vorbă, celălalt îi controlează prin casă, după bani sau bunuri de valoare.
I s-a întâmplat unui bătrân în vârstă de 85 de ani, din municipiul Vatra Dornei.
Ştefan K. a fost acostat pe stradă de doi bărbaţi care au intrat în vorbă cu el, l-au întrebat dacă locuieşte în zonă, dacă este pensionar. Cei doi i-au spus octogenarului că au un cadou valoros pentru el, iar bătrânul a acceptat să-l însoţească acasă. Aşa-zişii comercianţi au scos din maşina cu care se aflau două genţi, iar când au ajuns la domiciliul lui Ştefan K. le-au deschis, în interior aflându-se mai multe seturi de tacâmuri şi vase de bucătărie. Cei doi au menţionat că „super-oferta” lor e că toate acele produse bătrânul le putea achiziţiona numai cu 250 de lei, deşi valoarea lor e mult mai mare.

 

I-au furat un plic în care avea aproape 27.000 de lei

Bătrânul a acceptat tranzacţia şi s-a dus la un dulap de haine, de unde a scos, dintr-un plic în care se afla o sumă mult mai mare de bani, cei 250 de lei şi i-a înmânat comercianţilor. Unul dintre aceştia din urmă i-a spus octogenarului că are nevoie la toaletă şi l-a rugat să-i arate unde este, iar, în timp ce bătrânul a ieşit în curte, celălalt comerciant a sustras plicul cu bani şi a ieşit şi el afară.
După circa 20 minute de la plecarea celor doi, Ştefan K. şi-a dat seama că a fost furat, hoţii plecând cu un plic în care se aflau nu mai puţin de 26.900 de lei.
Hoţii, despre care victima susţine că erau de etnie romă şi aveau un accent unguresc, nu au fost prinşi nici până în ziua de astăzi.

 

L-au tâlhărit de banii de pensie

Un alt bătrân, Vasile C., în vârstă de 73 de ani, din comuna Dorna Arini, a fost tâlhărit de banii de pensie (n.r. – 1.016 lei) de doi bărbaţi de etnie romă care l-au oprit pe stradă şi i-au oferit spre vânzare un motofierăstrău.
Observând că bătrânul are bani la buzunarul de la piept al cămăşii, unul dintre bărbaţi a prins victima de gât, iar celălalt a tâlhărit-o, după care s-au urcat într-o maşină şi au demarat în trombă, încercând să se facă scăpaţi.
Anunţaţi la timp, poliţiştii s-au mobilizat şi au împânzit zona de echipaje, reuşindu-se oprirea în trafic a trei autoturisme, unul în Vatra Dornei şi două în comuna Dorna Arini, dintre care două înmatriculate în Bulgaria şi unul în judeţul Ialomiţa, în care se aflau zece indivizi de etnie romă, toţi din comuna ialomiţeană Bărbuleşti.
Doi dintre ei ( Robert S. - 22 de ani şi Laurenţiu V. - 17 ani) au fost recunoscuţi de victimă şi de un martor ocular drept autorii tâlhăriei.

 

Măsuri preventive

Judiciariştii poliţiei trag un semnal de alarmă în privinţa acestui gen de infracţiuni şi avertizează că tot mai mulţi astfel de falşi comercianţi vin să-şi prezinte „oferta” în judeţul Suceava.
Şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, comisarul şef Manuel Bordeian, le recomandă cetăţenilor să nu dea curs aşa-ziselor oferte tentante de cumpărare a diferitelor produse, venite din partea unor vânzători ambulanţi, să nu primească în locuinţe persoane străine sub nici o formă şi să nu se expună cu sume mari de bani sau alte obiecte de valoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bătrâni înşelaţi de comercianţi ambulanţi de etnie romă, veniţi din alte judeţe.
 Vizualizări articol: 876 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Bătrâni înşelaţi de comercianţi ambulanţi de etnie romă, veniţi din alte judeţe5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Re trimis de
(17 iul 2009, 13:23:58
Nu-i primiti la usa si nici la poarta . Cel mai bine cand ii vezi suni la 112 sau la politia de care apartii , le dai semnalmentele si numarul masinii si garantez ca nu o sa-i mai vezi prin zona . Ei ochesc si gospodariile mai dichisite nu numai unde locuiesc batranii , ziua vad iar noaptea ataca . Deci atentie , alertati politia cand ii vedeti

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei