Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 iul 2009 - Anul XIV, nr. 165 (4151)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Este inadmisibil ca România să importe 70 la sută din produsele agroalimentare

Vineri, 17 Iulie 2009 (19:17:21)

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Timişoara, că este "inadmisibil" ca România să importe 70 la sută din produsele agroalimentare, deşi are o capacitate mai mare, agricolă şi zootehnică, decât alte ţări, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nu este admisibil ca România, care are o capacitate efectiv mai mare, în comparaţie cu alte ţări, şi pe agricultură şi pe zootehnie să fie importatoare, în proporţie de 70 la sută, de produse agroalimentare", a spus Boc.

El a declarat că în cadrul discuţiilor pe care Guvernul le va avea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi cu cei ai Comisiei Europene va cere majorarea plafonului garanţiilor guvernamentale pentru sectoare strategice, cum ar construcţiile şi agricultura.

"În cadrul discuţiilor pe care le vom avea cu CE şi FMI în luna iulie şi începutul lunii august vom discuta cel puţin două aspecte majore. În primul rând, majorarea plafonului garanţiilor guvernamentale, astfel încât România să fie în stare, prin intermediul Guvernului, după modelul programului Prima Casă, Primul Siloz, să poată oferi garanţii guvernamentale şi pentru dezvoltarea altor ramuri strategice ale economiei naţionale. Deci dezvoltăm sectorul construcţiilor, dezvoltăm sectorul agriculturii prin programul Primul Siloz pentru producţia de cereale, îl vom utiliza şi pentru susţinerea fermelor, a întreprinzătorilor din domeniul zootehnic, pentru ca producătorii României să fie încurajaţi să producă şi carne de porc şi carne de pasăre şi alte produse de acest fel, prin implicare directă a statului", a afirmat Boc.

El consideră că majorarea acestui plafon va încuraja fermierii din România, astfel că importurile de produse agroalimentare vor scădea.

"De aceea vrem să utilizăm acest mecanism, al garanţiilor guvernamentale, pentru a încuraja fermierii din România să aibă posibilitatea să ofere procesatorilor carne de porc, carne de pasăre şi alte produse similare şi să nu fim nevoiţi, aşa cum suntem acum, să importăm 70 la sută din asemenea necesar din străinătate", a explicat Boc.

În opinia lui Boc, agricultura are o pondere însemnată la PIB şi reprezintă "o creştere naturală a economiei româneşti".

Premierul a spus că, în timpul întâlnirii cu conducerea firmei Smithfield, la Timişoara, nu s-a pus în discuţie problema despăgubirilor de 11,5 milioane de euro pentru pagubele suferite de companie în timpul epidemiei de pestă porcină din 2007, însă a discutat despre ridicarea embargoului impus României pe produsele din carne, care ar putea avea loc în luna octombrie a acestui an.

"Obiectivul nostru este ca embargoul să fie ridicat, începând cu luna octombrie, şi am făcut demersuri în acest sens la Comisia Europeană pentru ca pesta porcină să nu mai fie un obstacol al exportului de produse de carne din România", a conchis Boc.

Premierul Emil Boc şi ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, au făcut, vineri, o vizită în judeţul Timiş, care a inclus opriri pe şantierul centurii Timişoarei, la sediul PDL şi la Consiliul Judeţean Timiş.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Este inadmisibil ca România să importe 70 la sută din produsele agroalimentare.
 Vizualizări articol: 611 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Este inadmisibil ca România să importe 70 la sută din produsele agroalimentare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei