Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 iul 2009 - Anul XIV, nr. 165 (4151)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Utilităţi

Apa sucevenilor, mai scumpă cu 10%

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

De luna viitoare, sucevenii vor plăti mai mult pentru fiecare picătură de apă folosită. La solicitarea ACET-ului, prin decizia de ieri a Consiliului Local Suceava, costul unui metru cub de apă potabilă a crescut cu 9,8%, iar preţul plătit pentru canalizare-epurare a crescut cu 16,5%, pentru fiecare metru cub de apă folosit.
Drept urmare, în august, când hotărârea va intra în vigoare, sucevenii vor plăti 2,94 lei pe metru cub de apă, faţă de 2,68 lei, cât plătesc în prezent, iar preţul serviciului de canalizare-epurare va fi de 1,35 lei, faţă de 1,15 lei pe metru cub.
Scumpirea apei şi canalizării nu a trecut fără discuţii contradictorii între aleşii locali, în ciuda argumentelor aduse de reprezentanţii ACET, pentru a susţine necesitatea adoptării acestei decizii.

 

Lunile de vară, preferate pentru scumpiri

„În lunile iunie şi iulie ale fiecărui an sucevenii sunt încărcaţi din nou cu cheltuieli suplimentare. Aşa cum am votat anul trecut împotriva creşterii preţului la apă, aşa vom vota şi anul acesta împotriva unei noi majorări. Dacă facem o analiză cu ce se întâmplă în alte oraşe ale ţării, vom vedea că apa la Suceava este una din cele mai scumpe din ţară”, a reproşat Virginel Iordache, care a cerut analizarea modului în care este gestionat ACET-ul.
Directorul ACET, Ştefan Groza, este cel care a răspuns acuzaţiilor aduse de consilierul local PSD, aducând o listă comparativă cu preţurile apei în ţară, realizată de Autoritatea Naţională de Reglementare.
“Preţul apei la Suceava este la media tarifului pe ţară. Sunt localităţi în care preţul apei potabile a crescut deja peste 3 lei/mc, fără TVA. Noi suntem acum la un preţ de 2,25 lei şi am cerut unul de 2,47, fără TVA. Consumul mediu pe locuitor în municipiul Suceava este de 3,5 metri cubi. La un calcul, creşterea este de doar 1,6 lei, ceea ce ar însemna un cost lunar de 15 lei de persoană, pentru apă de calitate, furnizată 24 de ore din 24. Nu cred că ăsta e un cost insuportabil pentru populaţie”, a replicat directorul ACET.

 

Voturi negative la scumpirea apei

Conform documentaţiei depuse la proiect, cauzele care au dus la necesitatea majorării tarifelor la apă şi canalizare ţin atât de creşterea inflaţiei cu aproape 8%, reducerea semnificativă a consumului de apă, dar şi necesitatea de a achita obligaţiile financiare suplimentare, aduse de implementarea programelor europene ISPA şi Samtid.
Nu în ultimul rând, ACET este obligată de normele impuse de UE să nu iasă în pierdere, încât, dacă nu ar majora tarifele atunci când costurile de producţie devin mai mari decât încasările, ar pierde finanţări de zeci şi zeci de milioane de euro, bani investiţi în refacerea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare.
În cele din urmă, proiectul a fost adoptat în Consiliul Local, dar cu numai 18 voturi pentru, patru contra şi o abţinere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apa sucevenilor, mai scumpă cu 10%.
 Vizualizări articol: 793 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Apa sucevenilor, mai scumpă cu 10%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei