Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 ian 2009 - Anul XIV, nr. 6 (3992)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La standarde europene

Noile paşapoarte electronice vor avea amprenta digitală a titularului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Sucevenii vor putea opta în curând pentru un nou tip de paşaport, care va respecta cerinţele Regulamentelor Consiliului Europei. O perioadă, paşaportul electronic va fi emis în paralel cu paşaportul simplu, iar o persoană nu va putea deţine concomitent două documente de acest tip.

 

Potrivit comisarului şef Dan Hoffman, şeful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Suceava, noul tip de documente va fi introdus în circulaţie până cel mai târziu la 30 iunie 2009.

Noutatea paşaportului electronic constă în modul de stocare a informaţiilor, durata de valabilitate şi numărul elementelor de siguranţă.

„Faţă de paşapoartele actuale, care conţin 32 de elemente de siguranţă, paşaportul electronic conţine 50 de elemente de siguranţă, ceea ce arată că este un document foarte bine realizat şi aproape imposibil de falsificat”, a explicat comisarul şef Dan Hoffman.

Printre noile elemente de siguranţă se numără şi amprentele digitale ale titularului, de la două degete pereche de la ambele mâini. Această măsură nu se aplică persoanelor care se află în imposibilitatea de a le fi prelevate amprentele digitale şi nici copiilor sub 6 ani.

Alături de acest amănunt de noutate absolută, paşaportul electronic va conţine şi imaginea facială a posesorului, precum şi o serie de alte date, cum ar fi nume, prenume, data şi locul naşterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate, organul emitent şi cetăţenia.

Noul tip de paşaport va avea o valabilitate de 5 ani, iar în cazul copiilor sub 6 ani valabilitatea este de 3 ani. Costul unui astfel de document este de 234 de lei, inclusiv TVA, iar pentru sucevenii care se află în străinătate taxa consulară care trebuie achitată se ridică la 32 de lei.

 

Paşapoartele simple se eliberează la cerere şi doar temporar

O perioadă de timp cele două tipuri de paşapoarte vor circula în paralel. Acest aspect a fost stabilit ca urmare a imposibilităţii de a emite paşapoartele electronice într-un termen mai mic de 20 de zile.

„Persoanele care trebuie să călătorească urgent în străinătate şi nu pot aştepta termenul de eliberare a unui paşaport simplu electronic vor putea depune concomitent şi o cerere pentru eliberarea unui paşaport simplu temporar, a cărui valabilitate este mai mică, iar termenul de eliberare va fi de cel mult trei zile lucrătoare, cu achitarea unei taxe suplimentare de 100 de lei. Eliberarea paşaportului simplu temporar este condiţionată de depunerea unei cereri pentru eliberarea paşaportului simplu electronic”, a menţionat comisarul şef Dan Hoffman.

Mai trebuie spus că în momentul în care primesc paşaportul electronic, sucevenii au obligaţia de a preda paşaportul simplu pe care l-au folosit până atunci.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noile paşapoarte electronice vor avea amprenta digitală a titularului.
 Vizualizări articol: 1084 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.8 din 6 voturi
Noile paşapoarte electronice vor avea amprenta digitală a titularului1.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ETAPA PREMERGATOARE PT INTRODUCEREA CIP-ULUI UMAN trimis de
(10 ian 2009, 21:41:32
ACEASTA ESTE O ETAPA DE TESTARE PREMERGATOARE INTRODUCERII CIP-ULUI LA OAMENI PT A VEDEA CUM VOR REACTIONA OAMENII.

CIP-UL PRIN CARE OAMENII NU VOR PUTEA CUMPARA SAU VINDE FARA EL ESTE FOARTE POSIBIL SA FIE IMPLANTAT IN 2016 .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei