Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 ian 2009 - Anul XIV, nr. 6 (3992)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Ger mult, gălăgie cât cuprinde

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Sfântul Ion, cel care l-a botezat pe Iisus în apele Iordanului, încheie, prin ziua numelui său, lungile sărbători de iarnă. Ger mult, gălăgie cât cuprinde în televizoare şi-n politică. Noul guvern, pe care unii îl numesc Boc, alţii Băsescu-Udrea, şi-a intrat în pâine. Pâinea e cam subţirică şi pe alocuri roasă de şoareci. Mai ar fi însă câte ceva de ronţăit.

Ieri, de pildă, înspăimântată de criza gazelor, noua cârmuire a decretat „starea” şi apoi „situaţia” de urgenţă, ceea ce îngăduie achiziţionarea combustibililor alternativi fără licitaţie. Adică pe ochi frumoşi. Mai marele acestei decizii şi demnitarul care gospodăreşte chestiunea este ministrul Videanu. E vorba de achiziţii zilnice de păcură de circa 1,5 milioane dolari. Specialişti cârcotaşi spun că aceeaşi cantitate de păcură poate fi cumpărată, dacă te tocmeşti bine, la jumătate de preţ şi chiar la o treime, adică mai exact cu 500.000 dolari. Dar cine are vreme să se tocmească pe aşa frig?! Experienţa ne arată că atunci când e vorba de bani publici, atât vânzătorul, cât şi cumpărătorul se tocmesc nu cu cât să scadă preţul, ci cu cât să-l crească. Şi uite aşa, din criză în criză, se fac marile averi.

Criza aviară, vă amintiţi, a îmbogăţit câteva firme apropiate fostului ministru al agriculturii Flutur. Bietele firme aveau, până la pleaşca gripei găinilor, câte doi lei în cont şi câte doi angajaţi. Pe urmă nu le mai ajungeai cu prăjina nici la nas nici la sumele încasate. Nu ştiu în altele cum se descurcă, dar în materie de stors bani din crize toate guvernele noastre s-au dovedit experte.

Ruşii lui Putin au speriat Europa. Nu chiar toată Europa. Nemţii, de pildă, care sunt parteneri privilegiaţi ai ruşilor, după ce la război şi-au scos maţele unii altora, n-au nici un motiv de spaimă. Gazele curg vesele prin ţevile lor, iar sursa este aceeaşi Rusie bogată în resurse energetice.

Subsolul României, să nu-l mâniem pe Dumnezeu, chiar dacă a fost stors de toată lumea, inclusiv de nemţi şi ruşi (acum e stors de austrieci) încă mai dă. Dă 80 la sută din necesarul de gaze şi petrol al României. Ne putem descurca. Ce se fac însă bulgarii, de pildă, şi alţii asemeni lor care n-au în subsol decât piatră seacă?

Ţarul Putin a vrut să demonstreze ceva. A vrut să demonstreze probabil că Rusia rămâne Rusia. Că Rusia lui Petru I ca şi Rusia lui Stalin şi Brejnev e vie şi neclătinată din orgolii şi obiceiuri. Conflictul cu Ucraina e, cred eu, un pretext. La trei - patru ani o dată acest conflict este reeditat. Pe urmă cele două ţări se împacă. Clătinarea şi mesajul au fost date. Atenţie la mine, Europo, pare a zice Ţarul de la Moscova. Dacă mă nesocoteşti mă supăr rău şi mă supăr fix în momentul când afară sunt -20 de grade. A fost România ţinta enervării lui Putin? Nici vorbă. Telefonul dat de Băsescu, devenit subiect propagandistic pentru adulatorii preşedintelui, n-a contat în marea tevatură. Jocurile sunt mai înalte şi mai mari decât România în întregul ei.

Ce se mai petrece la Bucureşti? Turmele de maşini, întoarse de pe Valea Prahovei şi de pe alte văi, se înghesuie din nou pe bulevarde, pe străzi şi străduţe, într-o nebunie din ce în ce mai apăsătoare. Nervi, vacarm, tensiune suită la maximum. Şi-n Palatul Victoria e nebunie. Se schimbă covoare, sunt împinse birourile dintr-un colţ în altul al încăperilor.

Cea mai neliniştită este doamna Udrea, care a primit ordin drăgălaş din Deal să stea, în materie de etaj, deasupra lui Boc. Poziţia nu-i rea pentru o ministresă a turismului care gospodăreşte, înţeleg, în premieră, şi servicii speciale, însărcinate cu mari şi mici secrete. Doamna Udrea poate deschide toate plicurile şi toate bileţelele. Când te însărcinează preşedintele, n-ai încotro. Porţi sarcina cu mândrie.

De altfel, guvernul în întregime este însărcinat telefonic sau direct în fiecare zi de preşedinte. În prima zi a anului, miniştrii au primit sarcina să mănânce la prânz la Sinaia cu şeful statului. Unii mâncaseră deja, dar mâncare peste mâncare nu strică. E şi acesta un fel plăcut de a guverna. Mi-am văzut, a glăsuit cu emoţie, parcurgând roată  miniştrii adunaţi în juru-i, visul cu ochii. Unii, răutăcioşi, au comentat că doar anumiţi miniştri, ba chiar un singur ministru, l-ar fi determinat pe preşedinte la o aşa mărturisire. Noi, sensibili la rându-ne, ne lăsăm mângâiaţi prin ricoşeu de aceeaşi emoţie. Ce mai contează criza economică, milionul de şomeri estimaţi pentru 2009, ştergerea din lista de priorităţi a celor mai multe dintre promisiunile electorale! Guvernul gospodăreşte criza, iar anul întreg va fi o criză mănoasă, bogată, tocmai bună de muls.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ger mult, gălăgie cât cuprinde.
 Vizualizări articol: 1937 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Ger mult, gălăgie cât cuprinde5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei