Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 sep 2008 - Anul XIII, nr. 209 (3890)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Drumul succesului

Fiul celebrilor doctori Rozopol, la vândut roşii în piaţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unul dintre puţinii oameni de afaceri suceveni care au rezistat pe piaţă neîntrerupt din 1990 încoace este Philip Rozopol, care şi-a început drumul în acest domeniu vânzând roşii, ardei şi vinete în piaţa din Suceava. Unic copil al celebrilor doctori Rozopol, Philip n-a manifestat înclinaţii pentru profesia părinţilor săi şi s-a orientat spre mai prozaica horticultură.Un deceniu a lucrat la Intreprinderea de Legume si Fructe. Decembrie 1989 l-a transformat pe Philip în şomer. „La Revoluţie eram într-un birou şi mă uitam pe geam. Pe la CAP-uri, de unde făceam noi achiziţia de legume, erau toţi cu parii. Un coleg de la Comercial a constatat atunci sec că am rămas fără serviciu. M-am reintors la fermă, la sere, unde ne-au dat în mână un contract de închiriere. În calitate de cap de familie, trebuia să asigur existenţa familiei, a soţiei şi fiicei mele. Atunci am făcut primul credit din viaţa mea, de 60.000 de lei”, îşi aminteşte Philip. A girat cu televizorul lui şi cu cel al doctorului, care nu a luat niciodată bani cu împrumut şi care, deşi a privit cu rezervă cum unicul său fiu păşeşte în capitalism, l-a susţinut şi nu a încercat să-l oprească.

„În 1990 ne-am apucat de produs legume. Noi le cultivam, noi le vindeam. Am început cu ceapă şi ridichi, asta a fost prima producţie, pe care le-am vândut în piaţă la Rădăuţi. Acolo e cea mai scumpă piaţă. Mergea bine şi la Botoşani, apoi am vândut în piaţa din Suceava şi în Burdujeni. În a doua parte a verii, un prieten, Ioan Pavel, şi el un om de afaceri de succes astăzi, a venit cu ideea pepenilor. Ne-a plăcut. Pavel a devenit antreprenor general, stătea în sud şi ne trimitea pepenii, iar noi îi vindeam la Suceava. Tot cu Pavel am descoperit mărfurile anilor 90: Bonibon, Sprite la doză şi bere la doză. Era o foame de mărfuri de import fantastică”, spune acum Philip.

 

De la ridichi la Bonibon

Afacerea cu legume şi Bonibon a mers foarte bine, până la sfârşitul campaniei agricole reuşind să returneze creditul.

L-am întrebat pe Philip cum au reacţionat părinţii lui când îl vedeau că merge să vândă legume în piaţă. „Foarte bine, n-au spus niciodată nimic”, răspunde el.

Tatăl lui, doctorul Gheorghe Rozopol, avea repere morale solide şi aprecia munca la adevărata valoare, indiferent de locul în care era desfăşurată. După ’90, bătrânul doctor s-a ţinut departe de frământările politice şi s-a rezumat la a-şi încuraja tacit fiul să răzbată în hăţişul afacerilor.

„Tot în 1990, m-am gândit eu că aş fi atât de deştept încât să vând pesticide. Am aplicat la cel mai mare concern care era prezent pe piaţa românească şi evident că atunci nu am reuşit. Nu aveam nici un fel de experienţă şi ştiam 350 de cuvinte în limba engleză”, povesteşte amuzat Philip Rozopol. A pus mâna pe carte şi, în 1991, a încercat din nou marea multinaţionalelor, de data aceasta în domeniul distribuţiei de medicamente. A reuşit şi a început să urce spre succes, de la agent de vânzări până la director naţional de vânzări şi director general.  

În anul 2000, a fost primul om de afaceri român care a intrat pe piaţa incinerării deşeurilor, iar astăzi a dezvoltat această afacere la standarde ridicate, conform reglementărilor impuse de Uniunea Europeană.

 

„Tata a fost medic pe front, a făcut puşcărie politică şi a mers mai departe. Eu cum să abandonez?”

La 54 de ani, după 18 ani de prezenţă neîntreruptă în lumea afacerilor, are firme în domeniul distribuţiei de medicamente, în agricultură, autoturisme şi motociclete, gestionarea deşeurilor şi imobiliare. Spune că singura afacere pe care a făcut-o cu statul a fost doar pe relaţia cu spitalele, pe distribuţie de medicamente şi incinerare deşeuri. „N-am făcut afaceri în care au existat bani negri. La mine totul a fost la vedere”, afirmă Philip.

În fiecare an şi-a ales „un obiectiv de sponsorizat”, în domeniul social şi în sport, dar asupra acestui capitol manifestă discreţie maximă. Munceşte în continuare 12-14 ore pe zi, „dar nu reuşesc să încep înainte de ora 9.00”, are circa 140 de angajaţi, dintre care unii lucrează cu familia Rozopol de 15-18 de ani. Uneori a fost tentat să vândă tot şi să lucreze pentru altcineva considerând că e mai comod să aibă altul grijă de tine, dar susţinerea de care s-a bucurat din partea Violetei, soţia lui, şi gândul la tatăl şi bunicul său i-au dat putere să meargă mai departe.

„Bunicul căra cu spatele saci în port la Cetate, în Dolj. Tata a fost exmatriculat în anul I din toate facultăţile din Bucureşti pentru că a luat apărarea unei colege evreice, a fost medic pe front până în 1944,  a făcut puşcărie cinci ani, la Canal, la Jilava şi la Aiud. A ieşit şi a mers mai departe, a fost medic, a adus pe lume mii de copii. Eu cum să abandonez?”, spune Philip Rozopol.

Realizat în afaceri şi familial, din acest an vrea să facă şi politică activă. Va candida din partea PNL pentru un mandat de deputat în Colegiul Gura Humorului - Câmpulung Moldovenesc şi este încrezător că va câştiga.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fiul celebrilor doctori Rozopol, la vândut roşii în piaţă.
 Vizualizări articol: 1898 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.45/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 11 voturi
Fiul celebrilor doctori Rozopol, la vândut roşii în piaţă4.5511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Uff trimis de
( 5 sep 2008, 11:36:42
Am citit acest articol cu placere pana la ultima fraza.

M-am bucurat ca in sfarsit citesc un articol pozitiv despre un om care poate fi dat ca exemplu.

Dar de fapt este un articol platit pentru ca de' ... suntem deja in campanie electorala.

Trist, dar asta e mentalitatea romaneasca.
1.1  RE: Uff trimis de
( 5 sep 2008, 14:20:20
O fi vreun american, ceva? Da' chiar, cine e asta?
1.2  RE: Uff trimis de
( 5 sep 2008, 15:14:02
il stiu pe rozopol de mic. a dus-o intodeauna excelent din punct de vedere material.de altfel e un baiat foarte bun.pacat ca s-a incurcat cu hahalerele ca zaro si sam...
1.3  RE: Uff trimis de
( 5 sep 2008, 16:19:08
Baiat buna sau nu, sangele apa nu se face. PSD scrie pe nasul lui. Nici zaru sau sam nu's departe, e drept, hahalere e definitia lor. Si-au baut joc si inca o mai fac. Nu mai au nicio credibilitate, cat despre Filips asta, o sa cam ramana cu buza umflata ca nu pupa el mai nimic... Sau poate vrea sa spele niscavai dinari... Parerea mea, HIC!!!
1.4  RE: Uff trimis de
( 6 sep 2008, 11:56:44
ROZOPOL DUTE LA VANDUT ROSII SI CASTRAVETI CA SUCEVENII NU SUNT PROSTI. DUTE SI VEZI DE MAGARIILE TALE CU FIRMELE DE SERINGI SI ****URILE TALE. ESTI UN HAPSAN SI UN PARSIV.
2.   Articol sponsorizat? trimis de
( 5 sep 2008, 11:48:25
dupa ce va citi ce scriu individul o sa spuna ca sunt psd-ist,prm-ist, pdl-ist...ist, sau macar prost si analfabet.individul a facut firma mondeco in lunca sucevei, in spate la noul mall, unde arde deseuri in general de la spitale. probabil are in ordine toate actele privind protectia mediului si are grija sa nu arda ziua.arde deseuri noaptea cind se dergaja un miros greu si dimineata in zori se vede un fum divers colorat.astfel de afacere trebuia dezvoltata undeva departe de orase, sate etc.o fi obtinut aviz de constructie cind actualul primar era in pnl. numai pt faptul ca intoxica populatia sucevei pnl-ul ar trebui sa-l...rozopoluiasca de pe liste.
3.   Ajutor coreligionar trimis de
( 5 sep 2008, 12:13:50
Ca vinde rosii pe fata si face magarii multe pe la spate, asta nu ma mira si cand vine vorba de jidani e regula de baza a Cahalului. Ar fi fost un articol de ziar daca itic ar fi cultivat rosii, asa nu e decat fraternitate israelita.
3.1  RE: Ajutor coreligionar trimis de
( 5 sep 2008, 18:16:33
Replica ordinara, care face de rusine nu numai pe autorul ei, ci lasa o umbra grea si rusinoasa asupra noastra, a tuturor. Creeam ca si Suceava a intrat in Europa... Ce are originea unui om (poate ca la Rozopol nici nu e cazul, dar oricum) cu realizarile sau esecurile lui? Ne convine acum cand in Italia, din cauza unor lepadaturi, toti romanii sunt etichetati ca hoti, criminali si violatori?
3.2  RE: Ajutor coreligionar trimis de
( 5 sep 2008, 20:10:53
Di prosti di acestia aviem noi nievoie. Shalom
4.   NO COMMENT trimis de
( 5 sep 2008, 13:10:42
DA CINE ARE AUTOBITTI ???? SI CINE ARE JEEP - URI CARE MAI DE CARE ??? RASPUNS : DL ROZOPOL ( ATI GHICIT)
4.1  RE: NO COMMENT trimis de
( 5 sep 2008, 18:37:45
Si daca aveai tu un jeep, crezi ca il deranja pe Razopol?
4.2  RE: NO COMMENT trimis de
( 6 sep 2008, 12:32:17
Bine punctat Capra !!! Dupa 1990 proverbul despre capra vecinului s-a transformat in :

1) De unde a avut vecinul bani sa-si cumpere capra ?

2) Oare nu moare vecinul sa-mi ramana mie capra lui ?

Sunt atat de multi prosti si invidiosi ca ti se face greata. Ce-l freaca grija pe ratatul asta de "anonim" ca Rozopol are jeepuri ? Toata stima si respectul pentru cei pe care ii duce capul si reusesc in viata. Abia acum va puteti da seama cati ratati si cati invidiosi comenteaza pe acest forum.
4.3  RE: NO COMMENT trimis de
( 6 sep 2008, 22:15:23
pt. yo yo mai este si al 3-lea proverb cu capra:

3) sa plece vecinul in Italia si sa o fac pe nevasta-sa capra
5.   Informare corecta trimis de
( 5 sep 2008, 13:15:09
pentru informarea corecta si nu eronata : fumul colorat polueaza mai putin decat o DACIE LOGAN ! in toate orasele mari europene exista firme exact ca Mondeco care se ocupa cu incinerarea deseurilor medicale . In cativa ani fiecare oras va trebui sa aiba un astfel incinerator
6.   Este un opm de o deosebita omenie trimis de
( 5 sep 2008, 13:43:22
are grija de oamenii lui si ai ajuta.CINSTE LUI

7.   Magarii pe fata trimis de
( 5 sep 2008, 13:55:07
Stie toata lumea cum a pus mana pe ILF, impreuna cu PSD-ul (Iacob & gasca) cat timp a incinerat deseuri la Mondeco in Scheia, acestea erau arse intr un cazan metalic, sub cerul liber.Stie mediul de asta? Cu siguranta, dar banii nu sunt toxici. In rest, articol platit, reclama de campanie electorala.Trebuie si gura ziaristului sa manince ceva, pot fi si deseuri umana(Rozopol).
8.   Publicitate mascata trimis de
( 5 sep 2008, 14:25:36
Articolul face campanie electorala mascata acestui om care a fost si este ,,foarte necajit,,,
9.   Campanie electorala trimis de
( 5 sep 2008, 14:25:49
Da, se pare ca a inceput campania electorala pentru Rozopol. A inceput sa scoata deja banii de la buzunar pt reclama platita!!!!

Nu-i mai ajunge! Vine si asta la furat! De ce nu zice si ce a facut inainte de 89? Cand facea rapoarte despre noi toti, securistul! Acum e mare om de afaceri!

CATE DOSARE ATI FACUT DOMNULE ROZOPOL?
10.   :)) trimis de
( 5 sep 2008, 14:35:01
ha, cinstit om. stiti ce salarii au angajatii lui de la mondeco? de mizerie. si ce fel de om este? taie si spanzura fara regrete. halal
11.   Bai acestia... trimis de
( 5 sep 2008, 14:52:03
ia mai vedeti-va voi de treburile voastre si lasati omul in pace. Ce va f`te pe voi grija cate jeepuri are? va roade invidia ca n-ati avut minte mai multa decat sa va faceti frezori-rabotori iesiti de pe bancile I4`ului? Daca sunteti saraci, va meritati soarta din plin. Pentru ca in loc sa invatati, sau sa munciti, o ardeti pe forumuri mancand de****pe unii care au muncit pentru banii lor. Rusine, ROMANILOR ce sunteti...
11.1  RE: Bai acestia... trimis de
( 5 sep 2008, 15:44:20
Cata spaga ai luat de la Rozopol?
11.2  RE: Bai acestia... trimis de
( 5 sep 2008, 16:02:32
Eu? nici nu-l cunosc. Da' tu cata spaga ai dat ca sa termini industrialul?
12.   ALO trimis de
( 5 sep 2008, 16:11:00
ALOOOOOO!!!! prefectura...Se poate sa stie si prostimea cand incepe campania electorala? Sau pentru liberali nu conteaza. Am sa-l chem pe Basescu sa va puna la punct cu legea.
13.   Pt.Secular trimis de
( 5 sep 2008, 16:45:07
ba carici , tu pe toate le stii, le iei apararea la toti zabalosii.du-te in p.i.z.d.a.****.
13.1  RE: Pt.Secular trimis de
( 5 sep 2008, 16:53:23
Alt exemplu de "intelectual" scolit la industriala; limbajul te da de gol amice, mai invata cate ceva si dup`aia POATE o sa-ti permiti sa injuri pe-aici, si nici macar atunci n-o sa te poti lua de mama, care, spre deosebire de maica`ta, care probabil are cu o clasa mai mult ca trenul, a facut ceva scoala la viata ei. Esti un exemplu tipic de roman rupt in fund care moare de grija altora si crapa seminte cu baietii in fata blocului.
13.2  RE: Pt.Secular trimis de
( 5 sep 2008, 18:20:45
Acum pe bune, domnule Tutancamon, chiar stii ce semnificatie are numele asta sau crezi ca e o firma de crema de ghete sau bere acidulata..?!
13.3  RE: Pt.Secular trimis de
( 6 sep 2008, 12:37:11
Bravo Secular !!! Sunt de acord cu tot ce ai scris. Mama lor de ratati distrusi !!! Astia sunt cei care ii umplu de rahat si pe medici. Nu conteaza ca unii dintre ei sunt chiar buni...pentru oligofrenii astia toti sunt la fel.
14.   ... trimis de
( 5 sep 2008, 17:31:41
Bravos, deci se poate si la noi.

Politica insa... nu face casa buna cu bunul simt. Sfatul meu este sa nu sa baga in politica. Sa se tina demn ca si pana acu.

In rest... multa sanatate.
15.   Prezentarea era trimis de
( 5 sep 2008, 19:02:24
Prezentarea era necesara fiindca este inca necunoscut pentru multa lume. Pe mine m-a surprins o ascensiune ca aceasta, fara pile, fara tati parlamentari sau oameni politici! Pentru moment atat, vrem sa vedem si parerea opiniei publice. Oare nu-i prea "fabricat" acest C.V.?
16.   Sfaturi trimis de
( 6 sep 2008, 00:10:20
Pai daca se spune ca este jidan ,e clar ca stie sa invarta banul si acumintra in politica ca acolo e de bani fara sa investesti.Daca as fi in locul lui si mwmai as vrea sa fac bani m-as intoarce la pamant ca acum se fac multi bani toti tarani au jeepuri si faitoane pline cu cartofi varza,si invart bani cu furca.Oare trebuie sa credem tot ce citim?Pai asa se scriu articole numai despre bogatani ,dar despre bitul om de rand ,taran sau ce o fi el cand ?Ca asta are sa vanda varza si il va cumpara pe reporter sa-i faca un articol cum a devenit din taran sarac in taran mai sarac .Cauza este ca la puteresunt numai de astia ca jidanul din reportaj.Mai bine sa stea la afacerile lui si sa lase locul la un bucovinean adevarat

.
16.1  RE: Sfaturi trimis de
( 6 sep 2008, 09:42:43
Antisemitism fara evrei...! Meriti sa te exploateze un bucovinean adevarat, asa cum doresti. Si apoi, sa-i injuri pe evrei, pe unguri, pe tigani, pe italieni, pe rusi...

Nimic nu functioneaza mai bine la nivelul primitivilor, decit diversiunea sovina; "DA VINA PE ALTUL, PROSTUL CREDE, SI BUCOVINEANUL ADEVARAT TE POATE REGULA IN LINISTE !
16.2  RE: Sfaturi trimis de
( 6 sep 2008, 12:39:16
Sunteti atat de prosti ca mi-e greata de voi. Bre handicapatilor, bre !!! Rozopol este nume grecesc !!!
17.   DE AIA SUNTE TI RUPTI IN CUR trimis de
( 6 sep 2008, 00:39:42
CA IN LOC SA FACETI O AFACERE CA ASTA MANCATI CHACHAT PE FORUM....DE AIA N ARE RATA PAR IN NAS..DE PROSTI INVIDIOSI...ASTA A MUNCIT I A MERS BIBILICA SI RESPECT LUI CA A FACUT BANI FARA COMBINATII STIL PSD ADICA DIN BANII NOSTRI...DE DISCRIMINARE CE SA MAI VORBIM..EU SUNT CORCIT DIN MAMA TIGANGA ,TATI ROMANI ,EVREI SI GRECI SI MA DOARE IN****DE VOI TARANI RATATI CE MANCATI ..AOLEU DEVIN SI POIATA...CICA BUCOVINENI PRIMITORI...TEORETIC...EU MUNCESC 15 /16 ORE PE ZI SI V O DAU IN GURA VOUA PENSIONARILOR PUTORI SI PROSTI CE STATI SI BARFITI...BULA
17.1  RE: DE AIA SUNTE TI RUPTI IN CUR trimis de
( 6 sep 2008, 10:59:45
dupa cum vb se vede cine esti si pot zice rusineeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
18.   Astept un alt interviu trimis de
( 6 sep 2008, 09:41:08
ar fi foarte interesant un interviu cu "fiul lui onofrei din marginea a omorat un om cu masina cat era prefect si nu a raspuns penal pentru acest lucru".

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei