Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 sep 2008 - Anul XIII, nr. 209 (3890)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Standardele ruseşti egale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a adresat recent un apel la aplicarea unor standarde egale pentru situaţii egale. Ce poate fi mai corect decât atât? Preşedintele rus se referea la faptul că majoritatea ţărilor occidentale au recunoscut independenţa Kosovo dar condamnă gestul Moscovei de a accepta independenţa regiunilor georgiene Abhazia şi Osetia de Sud. Desigur, Medvedev ignoră faptul că situaţiile nu prea sunt egale. Occidentul a recunoscut Kosovo după un masacru etnic operat de armata sârbă, după acordarea de garanţii minorităţii sârbe şi după opt ani de negocieri cu părţile implicate, considerând cazul o situaţie limită, nicidecum o regulă. Moscova a recunoscut independenţa Osetiei fără ca nimeni să fi dovedit un masacru etnic comis de georgieni şi la o săptămână după calmarea conflictului. Cu această minoră scăpare de logică, ar trebui însă să ascultăm îndemnul preşedintelui rus şi să aplicăm standarde egale pentru situaţii egale.

De pildă, înţeleg că standardul rusesc zice că orice populaţie care cere independenţa ar trebui să o primească. O asemenea veste ar fi primită cu mare bucurie în Cecenia, de pildă. În definitiv, oamenii de acolo se chinuiesc de vreo 230 de ani să-i convingă pe ruşi de aşa ceva. Până acum nu au reuşit si nici nu cred să aibă şanse prea curând. Înţeleg că standardul rusesc e mai egal decât standardele altora. De pildă, două ferme din Estonia tocmai şi-au proclamat independenţa. Nu e exclus ca Moscova să o recunoască, doar ştim cât ţine Kremlinul la standardele internaţionale.

Acelaşi preşedinte Medvedev spune la Euronews că preşedintele georgian Saakashvili e un cadavru politic şi nu are legitimitate. Dacă eu înţeleg bine acest standard, un preşedinte care a primit biroul moştenire de la Putin, cu opoziţia redusă la tăcere, cu alegeri câştigate fără dezbateri dar în aplauzele presei controlate, zice că un alt preşedinte care a avut măcar bunul simţ să participe la nişte alegeri considerate corecte de observatorii internaţionali este ilegitim. Curat standarde egale pentru situaţii egale.

Dar putem să folosim îndemnul preşedintelui rus şi mai aproape de casă. De pildă, trocul politic dintre PD-L şi Vadim Tudor pentru funcţii la Senat a stârnit indignare. Pe bună dreptate, nu se face să clamezi principii înalte şi să te aliezi cu Vadim Tudor. Oricum o iei nu dă bine. Înţeleg indignarea editorialiştilor. Înţeleg şi indignarea lui Cătălin Avramescu, care a anunţat că se retrage din alegeri, deşi mi-era limpede de la început că un om care urmăreşte programatic să fie în răspăr cu restul lumii nu se poate integra într-o formulă partinică. Ce nu înţeleg este indignarea moraliştilor din PSD, PC şi PNL. Din câte ţin minte, Bogdan Olteanu a ajuns preşedinte la Cameră după o înţelegere cu PRM, care avea chiar şi un scop murdar, păstrarea sediului PRM. Apoi, PRM a fost racolat la toate voturile care au menţinut guvernul Tăriceanu în funcţie. PRM a fost parte din coaliţia care l-a suspendat din funcţie pe Traian Băsescu. Şi asta în mod asumat, cele trei partide spuneau atunci că au nevoie de Vadim Tudor pentru a apăra democraţia de tiran. Ce facem cu standardele egale ale preşedintelui Medvedev? Îmi pare mie sau PNL, PSD şi PC au un stil rusesc de a se indigna?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Standardele ruseşti egale.
 Vizualizări articol: 2435 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Standardele ruseşti egale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Noi vrem egalitate, dar nu pentru... trimis de
( 5 sep 2008, 14:42:41
Ca de fiecare data, o analiza corecta, inteligenta si convingatoare... Desi, caracterul imperialismului rus nu mai trebuia demonstrat. Ca il stie toata lumea 1

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei