Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 sep 2008 - Anul XIII, nr. 209 (3890)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Lacrimi şi jale

Li se întorc copiii din străinătate. În sicrie.

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Vestea morţii celor patru tineri din Iaslovăţ, pe o autostradă din Ungaria, după ce maşina în care se aflau a intrat sub un autocamion, a făcut repede înconjurul comunei.

Până şi cei care nu îi cunoşteau pe tinerii decedaţi au vărsat o lacrimă, gândindu-se că în locul lor putea fi foarte bine o cunoştinţă, cineva apropiat sau chiar o rudă.

La Iaslovăţ, aproximativ 70% din tinerii din comună au luat drumul străinătăţii, pentru a-şi asigura un trai mai bun lor şi familiilor lor.

În ultimii ani, pe uliţele din comună au apărut maşini noi, aduse din străinătate, iar casele bătrâneşti au fost înlocuite în mare parte de vile şi construcţii moderne.

Din păcate, pentru cei patru tineri, planurile lor s-au sfârşit brusc. Şi cât se poate de tragic.

Au lăsat în urmă părinţi, fraţi şi surori paralizaţi de durere.

 

„A schimbat de două ori ziua în care trebuia să plece”

În comuna Iaslovăţ, familiile celor patru tineri locuiesc destul de aproape una de cealaltă, pe acelaşi drum.

Poarta familiei Şorea e larg deschisă. La câţiva metri, sora şi tatăl lui Nicolae (26 de ani), unul dintre tinerii morţi în accident. Au ochii în lacrimi şi vorbesc cu greu despre nenorocirea prin care trec. Nicolae plecase la muncă în străinătate în urmă cu aproape cinci ani şi îşi găsise o slujbă bună tocmai în Londra, în domeniul construcţiilor.

Când a plecat pentru prima dată, îşi aminteşte Ion Şorea, tatăl său, visa să strângă bani, să-şi facă o casă şi să-şi poată întemeia şi el o familie, căreia să nu-i lipsească nimic.

„A muncit din greu. Răbda de foame de multe ori, acolo, în străinătate, numai să strângă bani”, izbucneşte în plâns bărbatul.

Mai la deal de casa părinţilor săi, din banii strânşi în străinătate, Nicolae Şorea şi-a ridicat o casă frumoasă, „aşa cum îşi dorea el”. „N-a mai apucat săracul să locuiască în ea...”, e înlemnită de durere o soră de-a tânărului.

Nicolae Şorea se întorsese la Iaslovăţ pe la jumătatea lunii august.

„Venea la câteva luni acasă. Le aducea dulciuri nepoţilor, fel de fel de maşinuţe, tare mult iubea copiii... Era un băiat cuminte, nu făcea niciodată probleme. A muncit în străinătate şi a strâns cât doi... Acum îl aduc acasă în sicriu”.   

Rudele lui Nicolae povestesc că, în ultimele zile de concediu, înainte a se porni iar spre Marea Britanie, tânărul era abătut şi nu prea vorbea cu nimeni. „O fi presimţit ceva... A schimbat de două ori ziua în care trebuia să plece”, priveşte în gol bătrânul său tată.

 

„După numele ei, am umplut curtea de brânduşe...”

În faţa porţii familiei Şorea a apărut şi tatăl Brânduşei Strugari (20 de ani), tânăra care se afla şi ea în maşina făcută zob pe autostrada din Ungaria.

De ani de zile munceşte în Italia, pentru a-şi întreţine soţia şi cei 12 copii pe care îi au împreună. Marţi după-amiază, avea să primească cumplita veste: Brânduşa nu mai e.  

„Nu m-a ascultat, i-am spus să stea acasă, că fac eu bani pentru ea”, îşi plânge durerea bărbatul.

Soţia lui Ion Strugari, mama Brânduşei, abia se mai ţine pe picioare. În jurul ei, surorile şi fraţii Brânduşei încearcă să-i aline sfâşietoarea suferinţă.

„După numele ei, am umplut curtea de brânduşe... Vroia să-şi facă banii ei. Era sufletul meu. Semăna foarte mult cu mine şi o iubeam enorm. Sunt distrus...”, era resemnat Ion Strugari.

Cu ultimele puteri mărturiseşte că a vorbit ultima oară cu Brânduşa cu câteva ore înaintea producerii accidentului. Îl sunase aproape de ieşirea din ţară, să-i spună că este bine şi nu are pentru ce să-şi facă griji.

 

Aveau acelaşi vis

La câteva sute de metri distanţă se află gospodăria familiei Coajă, cea care a pierdut în accidentul de marţi dimineaţă, nu unul, ci doi copii, Ion şi Vasile Coajă, fraţi, în vârstă de 25, respectiv 32 de ani.

Lacrimi şi jale multă şi printre rudele celor doi tineri, care munceau în străinătate de mai mulţi ani.

Ion şi Vasile aveau acelaşi vis: să-şi facă o casă mare, în care să locuiască amândoi, alături de familiile pe care urmau să şi le întemeieze. Amândoi lucraseră ani la rând în Italia, iar dacă Ion îşi găsise în ultimul timp o slujbă în Anglia, pentru Vasile era pentru prima oară când mergea să muncească în Marea Britanie. Drumul lui, şi al fratelui său, s-a sfârşit însă, în Ungaria.

„S-au dus... Nu mai avem ce face de acum. Cuvintele sunt de prisos acum. Erau băieţi tare buni şi nu trebuia să-i rogi de două ori să te ajute cu ceva. Au plătit prea scump preţul unui vieţi mai bune, pe care încercau să şi-o facă cu banii strânşi în străinătate. Nu le era uşor, dar nu se plângeau niciodată”, mărturiseşte unul dintre fraţii celor doi tineri, Petru Coajă.

 

Anunţaţi după o zi şi jumătate că le-au murit copiii

Cele trei familii îndoliate încearcă acum să găsească o maşină mare de transport funerar, pentru a aduce acasă, împreună, toate cele patru sicrie cu trupurile neînsufleţite ale copiilor lor.

Au câteva numere de telefon de la Ambasadă şi atât.

Din Ungaria, li s-a comunicat că, cel puţin până ieri după-amiază, legiştii nu făcuseră necropsiile cadavrelor celor patru tineri, deci nu puteau fi încă ridicate de la morga la care au fost depuse.

De neînţeles este şi întârzierea cu care rudele celor patru suceveni au fost anunţate despre accident.

Deşi nefericitul eveniment s-a petrecut marţi dimineaţă, în jurul orei 5.30, Ministerul Afacerilor Externe a trimis abia miercuri după-amiază, la Suceava, datele de stare civilă ale celor patru tineri decedaţi, tot atunci fiind anunţate şi familiile lor. 

 

Familii distruse, într-o fracţiune de secundă

Marţi dimineaţă, în apropierea localităţii Albertirsa, maşina în care se aflau cei patru suceveni, un autoturism Rover, a părăsit banda sa de mers, a intrat pe constrasens şi s-a izbit frontal într-un autocamion, cu numere de Ungaria.

Poliţiştii ungari cred că şoferul (Ion Coajă), doborât de oboseală, ar fi aţipit la volan.

Impactul a fost nimicitor, cei patru tineri decedând pe loc.

Echipele de salvare au recuperat cadavrele împrăştiate pe o raza de câteva zeci de metri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Li se întorc copiii din străinătate. În sicrie..
 Vizualizări articol: 1436 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Li se întorc copiii din străinătate. În sicrie.5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Condoleante trimis de
( 5 sep 2008, 11:21:49
condoleante familiilor
1.1  RE: Condoleante trimis de
( 5 sep 2008, 21:54:11
Condoleante.Dumnezeu sa mangaie inimile celor intristati
2.   Condoleante trimis de
( 5 sep 2008, 11:39:32
E pacat cand se ajunge la o drama de asa amploare, si mai ales ca putea fi evitata. Un drum de genul asta nu il faci dintr-o rasuflare. Opresti peste noapte, te mai odihnesti, chiar daca platesti niste bani pe o cazare intr-un motel, dar nu platesti cu viata.

Pacat, ca probabil erau copii muncitori, si nu dadeau in cap nimanui, si isi implineau visul in romania cu bani din strainatate.Totusi nimic nu e asa simplu in viata, iar faptul ca esti un om bun si muncitor, nu iti garanteaza ca traiesti fericit pana la adanci batraneti.
3.   Strainatatea trimis de
( 5 sep 2008, 11:55:03
asta este pretul pe care a l platim noi romani, ptr. un trai mai bun............condoleante familiilor!!!
3.1  RE: Strainatatea trimis de
( 5 sep 2008, 12:18:13
Apreciez ca n.ati mai folosit cuvintul "STRANIERII '. Astea sint rezultatele comunismului cind femeile erau obligate sa.si faca norma la nascut copii. Copiii care iau drumul strainatatii sa.si faca un rost,sa.si ajute parintii care dupa cum se vede ramin cu inimile frinte .S.a ajuns la GRABA.....graba pt existenta care dupa cum se vede duce si la un final tragic . CONDOLEANTE FAMILIILOR !!!!!!!!
4.   Mare pacat trimis de
( 5 sep 2008, 11:57:56
Condoleante familiilor! Sa le dea Dumnezeu putere sa mearga mai departe iar celor decedati sa le ierte pacatele!
5.   BETCU SEBASTIAN trimis de
( 5 sep 2008, 12:29:28
Dumnezeu sa-i odihneasca ! si Condoleante familiei . (va rog daca il cunoaste cineva pe Betcu Sebastian sau are informatii despre el sa intre pe id helenhelen48 multumesc )
6.   Dumnezeu sa-i ierte trimis de
( 5 sep 2008, 13:01:12
Mare pacat!!!!

Articolul in schimb e scris tare incalcit. trebuie sa citesti de mai multe ori ca sa intelegi corect.
7.   Ce pacat... trimis de
( 5 sep 2008, 13:33:54
ieri am ajuns si io in it.si pe ungaria am prins numa autostrada..multzi o iau pe alta ruta pe kre se circula o banda dus si una'n tors..e f periculos p'akolo..pacat pt.cei 4 tineri..:-(Dumnezeu sa mangaie familiie indurerate..:-(
7.1  RE: Ce pacat... trimis de
( 6 sep 2008, 00:39:47
Incearca sa scrii in romaneste .Sincere condoleante familiilor indurerate
7.2  RE: Ce pacat... trimis de
( 6 sep 2008, 00:40:18
Incearca sa scrii in romaneste .Sincere condoleante familiilor indurerate
8.   Condoleante trimis de
( 5 sep 2008, 14:13:51
condoleante familiilor;sa le fie tarana usoara si d-zeu sa le ierte pacatele
9.   Lacrimi !!!!!!!!!!! trimis de
( 5 sep 2008, 15:40:00
SINCERE CONDOLEANTE FAMILIILOR INDOLIATE. ....Si pe aceasta cale multumesc redactiei pentru ca nu au folosit cuvantul .... stranier.....
10.   :( trimis de
( 5 sep 2008, 16:23:01
Condoleante familiilor....e de neimaginat...Doamne Fereste!
11.   ... trimis de
( 5 sep 2008, 16:50:07
lacrimi ,strigate inabusite,lacrimi, neputinta,cuvintele nu-si au locul...

12.   DUMNEZEU SA VA INTAREASCA trimis de
( 5 sep 2008, 16:51:18
SINCERE CONDOLEANTE FAMILIILOR INDURERATE.VA VENI CLIPA CIND TOT CE ESTE PE PAMINTbig grinURERE ,NECAZ,SUFERINTE VOR TRECE SI VOM AJUNGE ACOLO UNDE NU VOM MAI AVEA PARTE DE ELE.DUMNEZEU SA VA BINECUVINTEZE
13.   DUMNEZEU SA VA INTAREASCA trimis de
( 5 sep 2008, 16:55:58
SINCERE CONDOLEANTE FAMILIILOR INDURERATE.VA VENI CLIPA CIND TOT CE ESTE PE PAMINT:NECAZ ,DURERE,SUFERINTE VOR TRECE SI VOM AJUNGE ACOLO UNDE NU VOM MAI AVEA PARTE DE ELE.DUMNEZEU SA VA BINECUVINTEZE!
14.   Pe toti cei plecati trimis de
( 5 sep 2008, 17:31:08
Acum ar trebui sa vada toti politistii si vamesii din romania .. cat costa un tanar plecat sa castige .. ca in romania de cate ori esti oprit iti spune ca esti smecher. sa vada cum e sa muncesti afara ...nu sa stai in romania si sa furi ... Doamne ai mila de ROMANIA
15.   CONDOLEANTE trimis de
( 5 sep 2008, 18:04:47
NU PLECAM PENTRU UN TRAI MAI BUN,PLECAM PENTRU A NE LUNGI AGONIA IN VIATA ASTA MIZERABILA CU UN PARLAMENT CARE NU AU VOTAT INTRADEVAR SALARII PE CARE AR TREBUI SA LE AIBE LUPTATORII DIN ZONELE DE CONFLICT,CEI PLECATI NU PRIMESC SALARI CUM AU ALTI LUPTATORI DIN ALTE TARI IN ACELEASI ZONE SI CU O TEHNICA DE TOT RASUL....VAI DE CEI CE PLEACA SI NU SUNT CONSTIENTI CA AU SLABE SANSE SA SE INTOARCA INAPOI...DE FAPT NU E RAZBOIUL NOSTRU...SI PENTRU CE SA NE RISCAM VIETILE? MAI BINE MORT DE FOAME....CEEA CE NU EXISTA IN ROMANIA DAR STAM CU CEI DRAGI APROAPE.
16.   Suntem alaturi de fam. strugari fiti tari trimis de
( 5 sep 2008, 19:05:25
suntem alaturi de voi dumnezeu sa va dea putere si sa va antareasaca SINCERE CONDOLIANTE
17.   Titlu? trimis de
( 5 sep 2008, 20:36:31
"Li se �ntorc copiii din strainatate. �n sicrie." ?????Suna a banc cu Alinuta,un pic de decenta in exprimare nu ar strica d-nule "ziarist ".Ai facut studiile la seral ?Dumnezeu sa-i ierte pe acei tineri nevinovati si pe acest nevinovat semnatar al articolului !

18.   Condoleante familiilor greu incercate trimis de
( 5 sep 2008, 20:53:50
Dumnezeu sa va dea putere sa puteti trece peste aceasta grea durere...
19.   CONDOLEANTE trimis de
( 5 sep 2008, 21:02:24
Dumnezeu sa ii odihneasca in liniste si pace...sa le fie tarana usoara.
20.   Anonim trimis de
( 5 sep 2008, 21:41:21
dumnezeu sa va intareasca sa puteti trece peste aceasta grea incercare EL stie de ce asa
20.1  RE: Anonim trimis de
( 6 sep 2008, 11:05:20
Dumnezeu sa va dea puter in incercarea care o aveti si sa va aline durerea

condoliante sincere
21.   Da trimis de
( 5 sep 2008, 22:45:15
IN TARA ASTA NU AI CE FACE..DOAR PENTRU HOTI CA FLUTUR,POTI TRAII!!! CONDOLEANTE FAMIILIILOR DIN IASLOVAT!

DUMNEZEU SA VA INTAREASCA!!
22.   Titlu trimis de
( 5 sep 2008, 22:50:46
Un articol stufos,neclar,cu un titlu de prost gust,ireverent.De mister Sergiu Caca si Maca,doritor sa faca senzatie pe patru evenimente tragice.
23.   Trist trimis de
( 5 sep 2008, 23:03:36
.......probabil asta a fost destinul.......CONDOLEANTE FAMILIILOR!!!!!(cuvintele sunt de prisos.)
24.   Gabi trimis de
( 6 sep 2008, 07:11:25
man imi pare rau si aici in america is o gramada de accidente zi de zi moare cate unu! dar lumea nu intelege nu ai ce sa faci .. asta e condoleatze si imi pare f rau rau !
25.   ............. trimis de
( 7 sep 2008, 15:09:07
adio
26.   Portugalia trimis de
( 7 sep 2008, 18:16:19
multe condoleante fam andurerate si putere sa treaca peste cosmarul asta dumnezeu sai ierte si sai odihneasca an pace
27.   Sincere condoliante trimis de
( 7 sep 2008, 19:13:05
Domnul sa mangaie familiile indurerate........putini inteleg ce simte intadevar o fam cand un membru al ei pleaca ACASA chemat de TATA......e grea despartirea.....e dureroasa dar noi taim cu nadejdea revederii......DOMNUL SA VA BINECUVINTEZE SI SAVA AJUTE SA TRECETI PETE ACEASTA DURERE LA CARE SUNTETI SUPUSI CA FAMILIE....sincere condoliante
28.   .... trimis de
( 7 sep 2008, 20:58:53
DUMNEZEU SA AIBE GRIJA DE SUFLETELE LOR. RAMAN IN URMA MULTE SUFLETE NECONSOLATE SI MULTA TRISTETE. CONDOLEANTE

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei