Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 iul 2008 - Anul XIII, nr. 176 (3857)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Sinistraţi

Şi-au pierdut agoniseala într-o clipă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cinci familii din comuna Moldoviţa au rămas fără locuinţe, inundaţiile de la sfârşitul săptămânii trecute distrugându-le în totalitate casele. În doar o jumătate de oră, viitura de pe râul Moldoviţa a adus dezastrul în casele a peste 200 de familii din această comună, care s-au trezit că au rămas fără agoniseala dintr-o viaţă. Oamenii din Moldoviţa povestesc că asemenea inundaţii nu au mai lovit comuna de aproape 60 de ani şi că pagubele înregistrate nu au fost niciodată atât de mari. „Suntem nenorociţi. Nu mai ştim ce să facem. Dintr-o dată ne-am trezit cu puhoiul în casă şi de abia am avut timp să ne salvăm”, ne povesteşte Liliana Butnatriu, care, deşi are casa în picioare, nu mai poate folosi nimic din lucrurile pe care le avea în locuinţă. Dezastrul prin care au trecut locuitorii acestei comune se poate vedea şi la două zile de la inundaţii, sute de case fiind încă pline de nămolul adus de apele pârâului Moldoviţa. „În mod normal apa pârâului nu este mare. Dar sâmbătă a venit ca un perete de apă şi nu am mai putut să facem nimic. Am scos ce s-a putut din casă, însă apa a fost prea mare ca să putem salva ceva. Acum apa a scăzut, dar nămolul şi bucăţi de lemn şi de scânduri au rămas în continuare în casă şi în curte. Nu mai ştim ce să facem şi când o să putem să ne mutăm înapoi în casă”, spune femeia având ochii în lacrimi.

Situaţia Lilianei Butnariu nu este una izolată, zeci de case aflate în apropierea locuinţei acesteia fiind înconjurate de nămol, cu gardurile distruse şi cu gospodăriile pline de butuci de lemn aduşi de viitură. „Am ajuns până la 58 de ani şi nu am văzut aşa ceva. Apa ne-a acoperit de tot. Ne-a luat tot. Nu am mai rămas cu nimic. Totul s-a întâmplat foarte repede şi am avut noroc să scăpăm cu viaţă. Sperăm că o să avem înţelegere şi că o să primit ajutoare”, spune Ilie Florescu, care locuieşte în zona Raşca a comunei Moldoviţa, unde viitura a produs cele mai mari pagube.

 

Jocuri ale copilăriei în faţa casei distruse

La marginea comunei, o fetiţă se joacă cu alţii copii, în faţa a ceea ce a mai rămas din casa în care a locuit. Are patru ani, iar casa în care locuia cu părinţii săi a fost distrusă aproape în totalitate de apele crescute ale unui pârâiaş care trece prin apropiere. În timp ce se joacă, părinţii încearcă să găsească ce ar mai putea folosi din lucrurile pe care le aveau.

Printre lucrurile scoase din casă se pot vedea şi păpuşile, şi ursuleţii din pluş cu care fetiţa se juca cu câteva zile în urmă, acum pline de nămol. Tatăl copilului, Mihai Dzaiţ, în vârstă de 30 de ani, povesteşte că viitura a durat puţin mai mult de jumătate de oră, suficient însă pentru a le distruge casa şi a-i lăsa fără nimic. „Eram în casă când a venit apa. Fetiţa se juca în casă, iar mama ei îi făcea clătite. Am reuşit să-mi scot repede copilul şi, când m-am întors să îmi ajut soţia, am văzut că era prinsă cu piciorul de un copac adus de viitură. Cu greu am reuşit să ne salvăm. Măcar am reuşit să ne salvăm copilul”, povesteşte bărbatul. Necazul acestuia este cu atât mai mare, cu cât nu mai poate să-şi construiască o altă casă în acelaşi loc. Şi asta pentru că pământul pe care era construită casa a fost luat în totalitate de apă. „Nu mai avem nimic. Viitura a rupt pământul şi nu mai avem nici unde să ne facem o altă casă. Ne-a luat grajdul, fânarul, iar grădina a dispărut aproape în totalitate. A mai rămas o bucăţică de pământ din tot ceea ce aveam”. Singura dorinţă a bărbatului este să primească ajutoare pentru a putea să-şi ridice o nouă locuinţă. „Poate ne ajută Guvernul, că noi nu mai avem nimic”, a spus bărbatul în timp ce încerca, alături de soţie, să mai salveze ceva din ruinele casei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şi-au pierdut agoniseala într-o clipă.
 Vizualizări articol: 1207 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Şi-au pierdut agoniseala într-o clipă5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asta patim daca am votat psd trimis de
(29 iul 2008, 12:15:03
psd a facut drum numai pana in fata casei fostului prefect psd ist de loc din Moldovita care nu a facut nimic in ce priveste consolidarea malurilor pe Argel,degeaba a fost prefect ca nu a facut nimic pt noi aici decat drum asfaltat pana in fata casei lui ,in rest e noroi si bolovani,avand drumuri de pamant
2.   Sunt vai de mama lor trimis de
(29 iul 2008, 16:53:46
cu asemenea oameni care ii avem la putere, ni se face rau.... oamenii si-au pierdut casa si tot ce au avut si nu li se dau decat 8mil. asta e bataie de joc fata de bietii oameni care nu vor mai avea o viata normala.AU RAMAS FARA CASE, si nu sunt decat mediatizati. cu atat se aleg si ei....bataie de joc....Ne e rusine ca traim in Romania!!!
2.1  RE: Sunt vai de mama lor trimis de
(29 iul 2008, 19:48:54
Acestea sunt ajutoarele de urgenta(adica imediate), dar se vor reconstrui si casele. Pentru case se apeleaza la alte fonduri.

Daca ti-e rusine sa traiesti in Romania te anunt ca circulatia persoanelor e libera. Poti sa te muti unde vrei. Dar ma intreb, unde mai gasesti atata pomana si lene?
2.2  RE: Sunt vai de mama lor trimis de
(29 iul 2008, 21:14:52
Ca bine te mai intrebi romane!
3.   Putna trimis de
(29 iul 2008, 22:32:22
si in Putna sunt case distruse total de viitura. In catunul de dupa manastire dpre schit sunt trei case distruse, iar albia raului este modificata total. Oamenii de-acolo stau fara energie electrica de 5 zile.

In albia raului, acoperit de bolovani, se poate vedea un TAF. Putin mai la vale, acoperisul unei a ramas de asemenea printre bolovani.

N-am citit nicaieri nimic despre asta. Toate televiziunile s-au oprit la intrarea in sat de unde au realizat emisiuni ce contineau inexactitati.
4.   Sa nu le para asa rau la oameni trimis de
(29 iul 2008, 23:15:46
lasa, bine ca a venit apa si a maturat casele alea vechi si urate ca ti-era mai mare rusinea sa inviti pe cineva din afara la tine in Bucovina sau Moldova , ca n-avea prea mult la ce se uita....pacat si jale mare pentru cei care si-au gasit sfarsitul,dar despre case, astea se mai pot construi din nou, domnule...

vai, saracia ca saracia da nici chiar asa cum aratau satele; iti venea sa te ascunzi de rusine...

acuma a dat Domnul ca sa fie obligati ca pe arii extinse sa se mai schimbe putin fata tarii ca era vai si amar....spor la lucru oameni buni si sa construiti cu cap si cu simt estetic...bani or veni ei de undeva.... ca de dus se duc....ar fi logic sa mai si vina....parerea mea...
5.   OMUL SFINTESTE LOCUL trimis de
(31 iul 2008, 23:00:23
Celor saraci le-au luat apele si bruma de avere pe care au agonisit-o.Si la Dornesti o casa din paianta s-a prabusit in timp ce casele cu temelii solide au afectate mai putin

Desi puhoaiele care au inundat satele au fost aceleasi a depins in mare masura si de felul cum s-au mobilizat oamenii. Una e sa astepti cu mainile incrucisate apele si alta e sa-ti aduni lucrurile sa le mai protejezi cu exceptia satelor unde apele au venit foarte repede. Desi multe locuinte din Dornesti au fost inundate locuitorii impreuna cu rudele n-au asteptat ajutoare ci fiecare si-a curatat gospodaria .Omul sfinteste locul,........

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei