Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 iun 2008 - Anul XIII, nr. 137 (3818)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministrul Cristian Adomniţei, prezent azi la aniversarea a 45 de ani de la înfiinţarea Universităţii Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zile de sărbătoare la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, prilejuite de trecerea celor 45 de ani de la înfiinţarea primei instituţii de învăţământ superior din judeţ.

Universitatea „Ştefan cel Mare” a îmbrăcat haina de sărbătoare, şi pe parcursul a două zile, astăzi şi mâine, va marca, prin diverse activităţi culturale, împlinirea celor 45 de ani de la înfiinţare.

Astăzi, în prima zi a manifestărilor, şi-au anunţat prezenţa la sărbătoare Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei, academicianul Constantin Corduneanu, al doilea rector al Institutului de Învăţământ Superior Suceava, academicianul Eugen Simion, academicianul Cristian Hera, preşedintele Consiliului Naţional al rectorilor, Ecaterina Andronescu, actuala conducere a universităţii, reprezentată prin rectorul Adrian Graur şi prorectorii Sanda Maria Ardeleanu şi Aurel Burciu, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, reprezentanţi ai organizaţiilor studenţeşti, cadre didactice şi studenţi ai universităţii.

Deschiderea oficială a zilelor aniversare va avea loc astăzi la orele 10:00 la Auditorium „Joseph Schmidt”. După deschiderea oficială, oaspeţii universităţii vor participa la inaugurarea Corpului E al instituţiei de învăţământ superior.

Manifestările vor continua cu înmânarea medaliei jubiliare şi a diplomei aniversare a universităţii, cu expoziţii de carte şi vernisaje de pictură.

În cea de-a doua zi aniversară, toţi oaspeţii universităţii vor face un tur al mănăstirilor din Bucovina. Ziua se va încheia cu un concert în Auditorium „Joseph Schmidt” şi cu un cocteil.

 

127 de studenţi în primul an de funcţionare

Actuala Universitate „Ştefan cel Mare”, fostul Institut Pedagogic de trei ani şi-a deschis porţile în anul 1963. În primul an de funcţionare, cursurile celor două facultăţi ale Institutului Pedagogic de trei ani erau urmate de 127 de studenţi, îndrumaţi de 37 de cadre didactice.  

Chiar din al doilea an de viaţă al Institutului Pedagogic, numărul studenţilor începe să crească datorită înfiinţării unor specializări noi, precum Istorie, Geografie, Sport şi Litere. Astfel, la sfârşitul anului 1964, 305 studenţi învăţau la Suceava, iar trei ani mai târziu numărul acestora a ajuns la 500 de studenţi. Numărul studenţilor se dublează, iar în anul 1970 la Suceava studiau aproximativ 1.000 de studenţi, unii dintre ei veniţi şi din judeţele vecine.

Perioada cuprinsă între anii 1985-1989 este una grea pentru Institutul de Învăţământ Superior din Suceava, instituţia de învăţământ ajungând în pragul „falimentului” din cauza unor decizii administrative şi funcţionând aproape ca o filială a Institutului Politehnic din Iaşi.

Noul început al vieţii studenţeşti din Suceava debutează cu un marş al profesorilor şi studenţilor suceveni, care la începutul anului 1990 scandează în faţa Guvernului şi cer înfiinţarea Universităţii „Ştefan cel Mare”. Pe 7 martie 1990, printr-o Hotărâre de Guvern, institutul de Învăţământ Superior din Suceava devine Universitatea „Ştefan cel Mare”, aflată în subordinea Ministerului Învăţământului.

De la începuturi şi până în prezent, numărul studenţilor suceveni a crescut de peste 10 ori, iar cel al cadrelor didactice a crescut de aproape 14 ori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul Cristian Adomniţei, prezent azi la aniversarea a 45 de ani de la înfiinţarea Universităţii Suceava.
 Vizualizări articol: 1304 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 3 voturi
Ministrul Cristian Adomniţei, prezent azi la aniversarea a 45 de ani de la înfiinţarea Universităţii Suceava2.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ar vrea ei trimis de
(13 iun 2008, 11:41:50
universitatea lu' papura voda! ati vrea voi sa ajungeti ca alte facultati, dar nu veti reusi.
2.   Bravo oamenilor de-acolo trimis de
(13 iun 2008, 11:50:52
Toata stima pentru munca tuturor celor care au contribuit la atingerea nivelului pe care Universitatea Suceava il are in prezent. Cunosc absolventi ai ei care profeseaza in companii si institutii de talie mondiala din Europa si SUA, dovada calitatii invatamantului care se face acolo. Comentarii de genul celui facut de Iulian sunt doar expresia unei mari frustrari si invidii. Faptul de a deveni un bun profesionist tine mai putin de numele universitatii cat de silinta pe care ti-o dai tu ca student. Degeaba te duci la Cluj sau Bucuresti daca esti lichea. Baietii buni au invatat carte si la Suceava jungand asa cum am spus in posturi ravnite de orice alti profesionisti din domeniu de pe planeta. Toata stima si pt dl. Graur care a avut o contributie importanta la construirea de noi corpuri si dotarea acestora la nivel european.
2.1  RE: Bravo oamenilor de-acolo trimis de
(13 iun 2008, 19:07:46
sa o crezi tu,adi, ca numai silinta pe care ti-o dai tu, ca student,conteaza;e f importanta si dotarea precum si pregatirea profesorilor-am inteles ca se va infiinta si medicina la sv,si ma intreb in primul rand CINE va preda si unde se vor face stagiile ,orele de laborator de fiziologie, biochimie,biofizica,microbiolo etc,etc...crezi ca, daca sunt vreo 2-3 doctori care si-au cumparat doctorate ,chiar se pot transforma peste noapte in cadre universitare?oare nu se va face un comert infloritor cu diplome de doctori?
2.2  RE: Bravo oamenilor de-acolo trimis de
(14 iun 2008, 15:00:30
"medicinistul bucurestean" - un alt bucurestean imputit, stresat si frustrat care isi pierde timpul (avand foarte mult fiind la facultatea din bucuresti) cautand titluri din cotidiene sucevene si denigrand universitatea de aici. Sfatul meu, domnule "baiat dah Bucuresti": vezi-ti de tziganii, cainii vagabonzi, sudismele si manelele tale de bucuresti, nu ai ce cauta aici!
3.   Faculta de spagarisimo trimis de
(13 iun 2008, 11:53:31
e plin de spagarici care cer malai aici la siuseava
3.1  RE: Faculta de spagarisimo trimis de
(13 iun 2008, 14:28:56
Ai dreptate. Dar sa mai stii un lucru.... un student care invata nu va fi nevoit niciodata sa dea spaga sau alte atentii. Spaga se da de cei care "nu au timp" sa invete. De asemenea respect pt. D-nul Graur care este un foarte bun manager. Abia astept sa candideze la primarie....un vot il are asigurat.
3.2  RE: Faculta de spagarisimo trimis de
(14 iun 2008, 08:12:19
Fraiere, asta se zice ca a fost SECURIST.

Ar fi trebuit arestat la revolutie. Ce sa caute primar?
3.3  RE: Faculta de spagarisimo trimis de
(15 iun 2008, 15:23:59
daca erau securistii gospodari ca el poate erai si tu multumit!!ce spui gunoiule???ps..cred ca no cunosti nici pe mata!!
4.   Bubu trimis de
(13 iun 2008, 13:17:56
da el tre sa mearga la iasi, unde i primar...hahaha

5.   Titlu neinspirat trimis de
(13 iun 2008, 13:47:06
Mult mai important este evenimentul in sine, decat prezenta la acest eveniment a unui anumit ministru, chiar daca e din partea locului, de aceea consider titlul ca fiind absolut neinspirat!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei