Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 nov 2007 - Anul XII, nr. 277 (3649)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect de asistenţă

Metropolitan Museum of Art şi CMB Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Săptămâna trecută, Complexul Muzeal Bucovina ( CMB) Suceava a avut doi oaspeţi din SUA, doi specialişti de la Metropolitan Museum of Art din New York.

Florica Zaharia, şeful Departamentului conservare textile, din cadrul prestigioasei instituţii muzeale americane, şi designerul-arhitect Jeff Daly au venit la Suceava într-o vizită de lucru, care se circumscrie unui proiect de asistenţă care se derulează între cele două muzee.

Acţiunea, care s-a desfăşurat după un program care a cuprins mai multe întâlniri consultative, vizitarea spaţiilor muzeale şi a depozitelor, a laboratorului zonal de restaurare şi a laboratorului de conservare-restaurare etnografie, precum şi a câtorva monumente istorice din zonă (Mănăstirea Dragomirna şi monumentele istorice din patrimoniul UNESCO), s-a soldat, aşa cum a declarat directorul general al CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, cu rezultate benefice.

În cadrul întâlnirilor de lucru, care au avut locaţii diferite (Muzeul de Istorie, Laboratorul de conservare-restaurare etnografie), s-au purtat discuţii pe diverse zone de interes, de la proiectele de construcţie şi  reamenajare a imobilelor cu destinaţie muzeală, la dotarea şi utilarea depozitelor şi laboratoarelor de conservare-restaurare, de la modul de expunere a pieselor în muzeu în cadrul expoziţiilor de bază (vizând chestiuni legate de vitrine, poziţie, lumină, etc.), până la aparatura necesară fiecărui spaţiu.

„Aveţi un patrimoniu extraordinar, de ce nu-l puneţi în valoare?”

Chiar dacă nu s-a întâlnit cu arhitecţii care au făcut proiectul noului laborator zonal de restaurare, sau care au realizat planurile de compartimentare şi amenajare interioară a Muzeului de Istorie şi a viitorului Muzeu de Artă din municipiul Suceava, designerul-arhitect Jeff Daly a făcut o serie de propuneri şi sugestii care-şi vor găsi, cu siguranţă, aplicabilitate.

La rândul său, Florica Zaharia a abordat o serie de probleme legate de tehnologiile şi  materialele utilizate în lucrările de conservare-restaurare.

Aşa cum a precizat directorul general al CMB Suceava, în urma acestei vizite oaspeţii au formulat o nedumerire: „Aveţi un patrimoniu extraordinar - au spus ei - de ce nu-l puneţi în valoare?”.

Un program de bun augur

„Programul - a subliniat Constantin-Emil Ursu - este de bun augur şi este benefic atât pentru noi, care căpătăm informaţii din experienţa unui muzeu ai cărui specialişti sunt cotaţi la cele mai înalte standarde profesionale, dar şi pentru partenerii noştri, care intră astfel în contact cu realităţile patrimoniului Europei estice”.

„Rămân la convingerea - a accentuat el - că acest program ne poate ajuta să progresăm în domeniile de conservare şi muzeografie într-un ritm mai alert. Este totodată o deschidere de perspective atât pentru noi, care avem nevoie de acest sprijin în mod deosebit pentru organizarea la Suceava a Conferinţei ICOM-CC, cât şi pentru specialiştii americani, care vor lua astfel cunoştinţă de problemele noastre de patrimoniu şi de tehnologiile noastre tradiţionale”.

Directorul general al CMB Suceava a precizat că, în luna decembrie, un restaurator sucevean, Cristi Cureleţ, va pleca în SUA, unde va lucra timp de două săptămâni alături de specialiştii americani, iar în primăvara anului următor, un specialist în cercetare de la Metropolitan Museum va veni la Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Metropolitan Museum of Art şi CMB Suceava.
 Vizualizări articol: 2502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Metropolitan Museum of Art şi CMB Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei