Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 nov 2007 - Anul XII, nr. 277 (3649)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Alegeri europarlamentare. Ce-s alea?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La sfârşitul acestei săptămâni, duminică, românii sunt chemaţi la vot, pentru a-şi alege europarlamentarii. Marea problemă a acestor alegeri va fi, după părerea mea, absenteismul. Sunt convins că foarte puţini români se vor prezenta la vot. Şi asta şi după ce am văzut unele persoane publice (care realizează sau participă la diverse emisiuni la posturile centrale de televiziune) spunând că nu vor merge la vot.

Nu ţin minte să mai fi auzit până acum vreo persoană publică care să spună ca nu merge la vot. La toate alegerile, din 1992 şi până în 2004, oameni politici, analişti, ziarişti, reprezentanţi ai societăţii civile sau mai ştiu eu ce invitaţi la diverse emisiuni tv îndemnau oamenii să meargă la vot. Şi explicau importanţa votului lor. Astăzi, mulţi dintre ei spun, categoric, că nu merg la urne. Şi unii argumentează această atitudine prin faptul că nici un partid nu i-a convins.

Poate nu aţi reţinut, dar vorbim aici de oameni informaţi. De oameni care discută zi de zi despre alegerile europarlamentare, oameni care analizează candidaţii şi acţiunile partidelor politice. Oameni care, şi mai important, conştientizează importanţa votului.

Dacă aceşti oameni nu merg la vot, ce pretenţie să mai avem atunci de la românul de rând, care habar nu are sau ştie prea puţin despre Uniunea Europeană şi instituţiile acesteia.

În această campanie electorală, mulţi politicieni s-au întrecut pe sine în a explica românilor simpli, oamenilor de la ţară, ce înseamnă Parlamentul European. Cât de important este să alegi candidaţi pregătiţi, care să îmbunătăţească imaginea României.

Părerea mea este că îl doare în cot de imaginea României pe cel care ia trei milioane şi ceva pensie. Ce-l încălzeşte pe pensionar că România are o imagine bună în afară, când el îşi duce viaţa de pe o zi pe alta? Pentru mulţi dintre pensionarii de la ţară, cea mai lungă călătorie pe care o vor face va fi până în capitala de judeţ, unde mai au nişte termene la procesul început acum vreo 7 – 8 ani, prin care vor să-şi recupereze pământurile părinţilor. Nu va ieşi niciodată dintre graniţele ţării, şi nu va avea şansa ca alţi europeni să-l întâmpine fericiţi şi să-i spună: „Bade, bine ai venit din ţara care şi-a îmbunătăţit imaginea”.

Cei mai mulţi dintre români habar nu au care-i treaba cu aceste alegeri. Un politician sucevean îmi povestea zilele trecute că discuta cu un intelectual, care l-a întrebat: „Ce liste de candidaţi avem în Suceava?”. Intelectualul se referea la listele pentru alegerile europarlamentare. Omul, intelectual, habar n-avea, aşa după cum spuneam. Ce pretenţii să mai avem atunci de la omul de la ţară? Nici una. Şi nu e vina lui.

De la 1 ianuarie, după ce am intrat în Uniunea Europeană, nu am auzit de vreun politician care să se fi întâlnit cu alegătorii pentru a le explica ce înseamnă Uniunea Europeană. Ce înseamnă alegerile europarlamentare şi cât de importante sunt acestea.

Eu unul chiar credeam că nu interesează pe nimeni aceste alegeri. Noroc că a început campania electorală şi am văzut o armată de politicieni alergând pe uliţele patriei şi încercând să convingă poporul să vină la vot pe 25 noiembrie şi să le voteze partidul.

Târziu, fraţilor. Foarte târziu. Românii, cei mai mulţi dintre ei, nu au nici o motivaţie să meargă la vot. Dezamăgiţi de clasa politică, le trebuie un motiv să meargă la urne. Ce câştig eu?, se întreabă românul. Iar când e luat cu imaginea României şi cu fonduri europene, atunci chiar este convins că trebuie să stea acasă.

Personal, eu am să merg la vot pe 25 noiembrie. Şi am să fac acest lucru deoarece un vot neexprimat este un vot pierdut. Nu merg la vot pentru că ştiu multe despre Uniunea Europeană şi instituţiile ei. Prin natura meseriei, vrând, nevrând, a trebuit să învăţ câte ceva. Ştiu puţin peste medie. Iar media, ca şi cuantum al cunoştinţelor, este undeva jos de tot. Mă duc la vot şi sunt sigur că-i voi număra pe degete pe cei pe care îi voi vedea pe lângă secţiile de votare. Aş vrea să mă înşel. Dar, din păcate, sigur voi avea dreptate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alegeri europarlamentare. Ce-s alea?.
 Vizualizări articol: 2171 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 7 voturi
Alegeri europarlamentare. Ce-s alea?1.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei