Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 nov 2007 - Anul XII, nr. 270 (3643)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Suceava

Cel mai modern laborator de restaurare din ţară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Laboratorul zonal de restaurare al Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava se mută în aceste zile din imobilul de pe strada Dragoş Vodă în clădirea Laboratorului de Conservare-Restaurare Etnografie din imediata apropiere a Muzeului Satului Bucovinean.

 

Laborator cu etaj din sticlă

 

Instituţia muzeală suceveană a obţinut, în baza unui proiect, suma totală de 3.870.910 lei pentru construirea şi dotarea modernă a unui nou Laborator Zonal de Restaurare, care va fi construit pe locul vechiului imobil.

Banii, obţinuţi din două surse, Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice (ONMI) şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, vor fi utilizaţi pentru realizarea unei noi construcţii în formă de „U”, cu un etaj din sticlă, care să ofere lumina naturală atât de necesară delicatelor lucrări de restaurare patrimonială.

Pe lângă atelierele deja existente în actuala structură funcţională a laboratorului vor fi organizate şi ateliere noi. Astfel, atelierelor de restaurare ceramică, lemn, metale, pictură, textile şi investigaţii fizico-chimice li se vor adăuga ateliere pentru restaurare carte, documente şi pergament, legătorie şi restaurare piele, precum şi laboratoare de investigaţii biologice pentru vastul patrimoniu de lemn şi textile.

 

Va fi păstrat peretele de faţadă

 

Laboratorul Zonal de Restaurare de pe strada Dragoş Vodă dispunea de o suprafaţă utilă de 354 mp (cu tot cu anexe), iar proiectul noului imobil vizează o suprafaţă totală de 1561 mp (cu tot cu rampă şi spaţii deschise).

Din imobilul în care a funcţionat până acum laboratorul va fi păstrată numai faţada, întrucât clădirea, care este din secolul al XIX-lea, face parte din rezervaţia de arhitectură a urbei. Ea a fost răscumpărată de statul român de la proprietarii evrei în anul 1927, iar din anul 1986 găzduieşte atelierele Laboratorului Zonal de Restaurare înfiinţat din anul 1975.

 

Lucrările de termoficare au întârziat mutarea

 

Mutarea trebuia practic încheiată până la sfârşitul acestei toamne, dar a fost întârziată de lucrările efectuate la reţeaua de termoficare de pe strada Dragoş Vodă. Motivaţia era legată de iminenta instalare a anotimpului rece, care nu este propice mutării şi transportării unor piese de patrimoniu aflate în diverse stadii de restaurare.

Directorul general al CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, a declarat, fără a nega necesitatea acestor lucrări, că ele au întârziat mutarea laboratorului: „Am tot sperat că şanţul va fi acoperit, dar lucrările s-au prelungit. Abia cu două zile în urmă a fost construită o punte, peste şanţul în care se află conductele, care să ne permită mutarea”.

 

Un laborator etalon

 

Un nou Laborator Zonal de Restaurare, cu ateliere diversificate şi dotări moderne, constituie o condiţie impusă de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), pentru organizarea la Suceava a Trienalei de restaurare ICOM-CC din anul 2011.

Constantin-Emil Ursu, a precizat ieri că are „veşti bune de la Viena”, unde s-a desfăşurat cea de-a 26-a conferinţă DHA, cum că „se vorbeşte deja despre organizarea la Suceava a Trienalei de restaurare ICOM-CC”.

De aceea lucrările de construcţie ale laboratorului vor fi începute în primăvara anului următor. „Va fi un laborator etalon, o să avem cel mai modern şi mai bine dotat laborator de restaurare din ţară”, a subliniat el.

Chiar ieri au sosit doi specialişti de la Metropolitan Museum of Art din New York, Florica Zaharia, şeful Departamentului de conservare textile, şi designerul-arhitect Jeff Gaily, care, pe parcursul acestei săptămâni, în cadrul întâlnirilor de lucru pe care le vor avea la Suceava, vor discuta atât proiectul Laboratorului Zonal de Restaurare, precum şi proiectul celei de-a II-a etape de construcţie şi amenajare a Laboratorului de Conservare-Restaurare Etnografie.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai modern laborator de restaurare din ţară.
 Vizualizări articol: 1458 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cel mai modern laborator de restaurare din ţară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei