Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 nov 2007 - Anul XII, nr. 270 (3643)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Talente

Actorii de la „Petru Rareş”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Apreciaţi, aplaudaţi şi premiaţi la festivaluri de teatru din ţară, şi mai puţin cunoscuţi în urbea natală, câţiva elevi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava, sunt în timpul liber, actori. Încă din anul 2001, la Colegiul „Petru Rareş” a fost înfiinţată o trupă de teatru în limba engleză. Aceasta, ulterior a crescut, s-a dezvoltat, iar acum la colegiul sucevean există două trupe de teatru în limba engleză, una a liceenilor, iar cealaltă a elevilor de gimnaziu.

Profesoara Camelia Butnaru, care este coordonatoarea trupelor de teatru, povesteşte că a început să facă teatru cu elevii în anul 2001, nu cu dorinţa de a înfiinţa o trupă care să joace pe scenă, ci în dorinţa de a-i învăţa pe elevi limba engleză mai liber, şi nu după manualele „aride” existente la acea dată în programa şcolară.

„Făceam cu ei teatru ca să înveţe engleza. Manualele îi plictiseau”, a declarat Camelia Butnaru.

 

Prima piesă, din joacă.

„Din joacă, ne-a ieşit o piesă, apoi au participat la un festival şi aşa au prins gustul teatrului”, povesteşte Camelia Butnaru.

Pentru că le plăcea ceea ce fac, şi pentru că premiile şi distincţiile obţinute la festivalurile de teatru în limba engleză i-au încurajat şi mai mult, în anul 2001 elevii au lansat trupa „The Knockers”, care la ora actuală cuprinde peste 30 de liceeni de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”.

Elevii actori provin, în marea lor majoritate, de la clasele bilingve, în care se studiază limba engleză, dar nu numai, pentru că, după cum spune Camelia Butnaru, „de multe ori, găsesc talente nebănuite printre elevii de la profil real, sau ştiinţe socio-umane, singura condiţie fiind să ştie limba engleză”.

Astfel, la începutul fiecărui an şcolar, Camelia Butnaru face „recrutarea” actorilor, perioadă când se reînnoieşte trupa.  Dacă la început foarte mulţi sunt interesaţi de această „meserie”, în cele din urmă în trupă rămân cei cu adevărat pasionaţi. „Sunt mulţi care vin, dar apoi pleacă. Este greu dacă nu-ţi place. Repetiţiile se fac sâmbătă, adică în timpul liber al elevilor”, a spus profesoara Butnaru.

 

„Dramaturgii”.

În ceea ce priveşte piesele pe care actorii de la Petru Rareş le pun în scenă, instructorul lor povesteşte că acesta sunt, în cea mai mare proporţie, creaţie a elevilor. „Unii scriu piesele în româneşte şi apoi eu îi ajut la traducerea lor”, a spus Camelia Butnaru. Aceasta a mai precizat că elevii mai pun în scenă şi piese de teatru româneşti, dar pe care le traduc în limba engleză.

Repetiţiile se fac în fiecare sâmbătă, la şcoală, în aulă sau în cabinetul de limba engleză. În ceea ce priveşte recuzita, se merge pe imaginaţie, se improvizează mult, şi asta pentru a se cheltui cât mai puţin cu putinţă. „Nu dispunem de bani, toaletele actorilor sunt improvizate, niciodată nu am închiriat ţinute de la teatru”, povesteşte profesoara Butnaru.

Elevii fac eforturi mari în preajma festivalurilor, să-şi găsească sponsori care să le poată deconta cheltuielile de înscriere la concurs şi pe cele de deplasare. Cu toate acestea, trupa „The Knockers” s-a făcut cunoscută la orice festival la care a fost prezentă. Nici o participare la o competiţie teatrală nu a fost fără rezultat.

 

Cei mai buni.

„În fiecare an, participăm la trei festivaluri naţionale de teatru în limba engleză şi întotdeauna venim acasă cu premii sau menţiuni”, a spus profesorul Camelia Butnaru.

Anul acesta, la prima ediţie a festivalului de teatru „Bucovina”, „The Knockers” este câştigătoarea marelui trofeu. „S-au înscris fără să-mi spună. Ştiau că nu am să fiu foarte încântată, deoarece era vorba de teatru în limba română şi nu în limba engleză. M-au pus în faţa faptului împlinit, dar au fost cei mai buni”, spune cu mândrie îndrumătoarea actorilor de la Petru Rareş. 

O altă realizare a trupei „The Knockers” este organizarea propriului festival de teatru în limba engleză. Festivalul „Drama Day”, se organizează anual, şi adună trupe de teatru în limba engleză din toate şcolile din judeţul Suceava.

 

Repetiţii în stradă.

Coordonatoarea trupei „The Knockers”, Camelia Butnaru, îşi aminteşte de unele repetiţii pe care elevii actori sunt nevoiţi să le facă în plină stradă.

„La festivalul de anul acesta de la Bacău am fost nevoiţi să repetăm piesa în stradă”, a spus Camelia Butnaru. Aceasta îşi aminteşte cum în scenariu, unul dintre actori trebuia să cadă la pământ. „Aşa de bine şi-au jucat rolurile, încât au venit trecătorii speriaţi, să vadă ce s-a întâmplat” a spus Camelia Butnaru.

 

Au intrat la IATC.

Pasiunea pentru teatru i-a determinat pe patru dintre foştii actori de la „The Knockers” să dea la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti. Vasile Flutur, Raluca Ghervan, Mădălina Anea şi Andrei Merchea sunt acum studenţi la teatru, iar visul lor de a deveni actori cu acte în regulă prinde contur.

Chiar fiul profesoarei Camelia Butnaru, Andrei Butnaru, care este membru „The Knockers”, va da la anul tot la IATC. „Au fost mai mulţi elevi din trupă care au dorit să facă IATC-ul, însă mulţi au renunţat din motive financiare”, a spus Camelia Butnaru.  

 

Actori la 12 ani.

Gustul de teatru în limba engleză a prins şi printre cei mai mici dintre elevii Colegiului Naţional „Petru Rareş”. Elevii din clasele de gimnaziu nu s-au lăsat mai prejos şi şi-au înfiinţat şi ei o trupă de teatru în limba engleză, „The Pixies”, coordonată tot de către profesoara Camelia Butnaru.

Pentru trupele de teatru în limba engleză formate din elevi de gimnaziu nu există festivaluri de teatru, însă asta nu înseamnă că „The Pixies” nu e cunoscută. Camelia Butnaru pregăteşte cu micii actori piese scurte de teatru, pe care aceştia le joacă în faţa colegilor lor, în aula şcolii, în cadrul unor acţiuni care se derulează în şcoală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Actorii de la „Petru Rareş”.
 Vizualizări articol: 2369 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Actorii de la „Petru Rareş”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei