Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 iun 2010 - Anul XV, nr. 126 (4417)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şeitan: Vom face o lege prin care drepturile de autor să fie contribuabile pentru pensie

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, luni, că va fi elaborat un proiect de lege prin care drepturile de autor să devină contribuabile pentru pensie, sănătatate şi şomaj, ca orice salariu.

Potrivit ministrului Muncii, proiectul de lege va viza lărgirea bazei de impozitare, astfel încât în categoriile celor care plătesc contribuţii, să intre şi cei care nu contribuie în prezent.

"Vom asigura o lege prin care drepturile de autor de natură salarială, PFA-urile, convenţiile civile să fie văzute ca elemente salariale şi să devină contribuabile pentru pensie, sănătate, şi şomaj ca orice salariu", a susţinut Mihai Şeitan.

Întrebat dacă cei care sunt plătiţi şi pe carte de muncă şi pe drepturi de autor vor plăti aceste contribuţii, ministrul a răspuns că cei care au pe cartea de muncă două servicii, vor plăti pentru amândouă.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, în 19 mai, pentru MEDIAFAX că a propus Guvernului, ca alternativă la îngheţarea pensiilor, impozitarea drepturilor de autor şi a PFA-urilor cu 30 la sută, dar nu a primit niciun răspuns de la Executiv, dacă este sau nu de acord cu această măsură.

Hossu a precizat că cei care sunt plătiţi exclusiv din drepturi de autor şi persoanele fizice autorizate trebuie să plătească aceleaşi impozite pe care le prevede orice contract individual de muncă, respectiv de 30 la sută.

Ideea impozitării drepturilor de autor cu 30 la sută, a fost criticată însă de actori precum Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Maia Morgenstern, Tora Vasilescu şi Nicolae Manolescu, care au atras atenţia că banii pe care actorii îi câştigă din drepturi de autor "vin când şi când" iar aplicarea acestei măsuri ar putea determina creşterea evaziunii fiscale.

Ministrul Muncii Mihai Şeitan a propus, în 19 ianuarie, ca plata CAS în cazul celor care au doar contracte pe drepturi de autor şi convenţii civile să fie făcută exclusiv de către angajaţi, aceştia putând opta între plata a 30,8% din salariul minim pe economie şi 30,8% din cinci salarii medii brute.

Propunerea a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Clubului Român de Presă, Patronatului Presei Romedia, Asociaţiei Jurnaliştilor din România şi Mediasind.

Proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice prevedea că persoanele cu un venit anual de cel puţin patru salarii medii brute, între care şi cei cu venituri provenite exclusiv din drepturi de autor, convenţii civile sau contracte de colaborare, vor fi asigurate obligatoriu la sistemul public de pensii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeitan: Vom face o lege prin care drepturile de autor să fie contribuabile pentru pensie.
 Vizualizări articol: 324 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şeitan: Vom face o lege prin care drepturile de autor să fie contribuabile pentru pensie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei