Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 iun 2010 - Anul XV, nr. 126 (4417)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproape 90 de români mor zilnic din cauza fumatului

Aproape 90 de români mor zilnic din cauza fumatului, iar în acest secol consumul de tutun ar putea ucide un miliard de oameni din toată lumea, a anunţat, ieri, Ministerul Sănătăţii, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun.

Ministerul Sănătăţii este partener în organizarea Zilei Mondiale fără Tutun, făcând apel ca măcar în această zi să fie conştientizat pericolul reprezentat de ţigară şi să se ţină cont de recomandarea de a renunţa la consumul de tutun în instituţii.

În unităţile sanitare din întreaga ţară au fost afişate, ieri, mesaje precum "89 de oameni mor în fiecare zi în România din cauza fumatului, echivalentul a patru oameni pe oră!", "La fiecare 15 minute, un român moare din cauza fumatului!", "50 la sută din fumătorii de acum vor muri de boli legate de fumat dacă nu renunţă!", "Tutunul este singura cauză clară a unei morţi care poate fi evitată!" sau "La un nefumător, fumatul pasiv creşte riscul bolilor cardiace cu 25 la sută şi al cancerului pulmonar cu 20 - 30 la sută!".

"În unele ţări fetele fumează mai mult ca băieţii, după cum în altele prevalenţa fumatului la femei este mai mare decât la bărbaţi (de exemplu în perioada 2002 - 2005 în Suedia 19 la sută dintre femei fumează faţă de 16 la sută bărbaţi)", a precizat Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii susţine în fiecare an măsuri active împotriva consumului de tutun, în special în rândul tinerilor şi al femeilor. În acest an, suma alocată a fost de 5.183.000 de lei pentru continuarea acţiunilor de prevenire şi combatere a consumului de tutun la nivel naţional.

"Din aceşti bani, un număr de aproximativ 23.000 de persoane vor beneficia, gratuit, de tratament medicamentos specific pentru a fi ajutate să renunţe la fumat. De asemenea, un număr de 85 medici şi psihologi vor sta la dispoziţia celor care doresc consiliere psihologică pentru a putea renunţa la acest viciu dăunător sănătăţii", se mai arată în comunicat.
Potrivit MS, eforturile personalului medical şi ale coordonatorilor Programului anti-tutun au dus la o scădere a prevalenţei fumatului de la 35,1 la sută în 2003 la 27,8 la sută în 2009, descreşterea provenind din scăderea masivă a fumatului la bărbaţi (de la 46,4 la 33 la sută), care este însă combinată cu creşterea moderată a fumatului la femei (de la 24,1 la 27,1 la sută), mai ales în rândul fetelor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a propus ca tema anului 2010 să fie "Diferenţele socio-economice şi inegalităţile de gen în tutun - marketingul adresat femeilor", sub sloganul "Fumatul urâţeşte!"

Unul din trei români fumează, unul din cinci fumători români fac selecţia între ţigările mai mult sau mai puţin nocive în funcţie de culoarea pachetului şi aproape 2 din 10 fumători români au încercat să renunţe la acest viciu în ultimul an, 57% reapucându-se în mai puţin de o săptămână.

Datele sunt conţinute într-un studiu Eurobarometru publicat de Comisia Europeană, în contextul în care la 31 mai este marcată Ziua mondială fără tutun.

Potrivit studiului, 58% dintre români, spre deosebire de 49% dintre cetăţenii UE 27, spun că nu au fumat niciodată. Pe de altă parte, 12% dintre români şi 22% la nivelul UE 27 spun că au fumat în trecut însă au renunţat la acest obicei, iar 30% dintre români (29% la nivelul UE27) spun că fumează. Eurobarometrul indică faptul că 40% dintre bărbaţi şi 20% dintre femeile din România fumează iar cei mai mulţi fumători (37%) au vârste între 15 şi 24 de ani.

În medie, românii fumează 15 ţigări pe zi, bărbaţii fumând în general mai mult decât femeile, care consumă în medie 12 ţigări zilnic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 90 de români mor zilnic din cauza fumatului.
 Vizualizări articol: 485 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Aproape 90 de români mor zilnic din cauza fumatului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei