Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 iun 2010 - Anul XV, nr. 126 (4417)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cererile de pensionare anticipată au crescut în mai de peste trei ori faţă de media lunară din 2009

Numărul cererilor de pensionare anticipată înregistrate între 1 şi 20 mai a ajuns la peste 8.300, de peste trei ori mai multe decât se înregistrau, în medie, într-o lună anul trecut, a declarat ieri, pentru MEDIAFAX, directorul de comunicare de la Casa Naţională de Pensii, Angelica Mihail.

Din datele centralizate de Casa Naţională de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS) rezultă că în perioada 1 - 20 mai au fost înregistrate, la nivel naţional, 8.350 de dosare de pensionare anticipată.

Directorul de comunicare de la CNPAS, Angelica Mihail, a precizat că în anul 2009 au fost înregistrate aproximativ 35.000 de astfel de cereri în toată ţara, adică o medie de 2.900 de cereri pe lună.

În primele trei săptămâni ale lunii mai, cele mai multe cereri de pensionare au fost înregistrate în Bucureşti (1.350) şi judeţele Braşov (450), Constanţa (420) şi Timiş (380).

Angelica Mihail a mai spus că şi săptămâna trecută casele judeţene de pensii s-au confruntat cu o cerere masivă privind pensionarea anticipată, Casa de Pensii Bucureşti fiind nevoită să deschidă mai multe ghişee pentru a putea prelua toate dosarele.

Ea a precizat că şi reprezentanţii Caselor de Pensii din Braşov, Botoşani şi Timiş au informat, săptămâna trecută, că sunt aglomerate din cauza cererilor de pensionare anticipată.

În ultimii zece ani, de la intrarea în vigoare a Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii, în medie, anual, 700 de persoane s-au pensionat anticipat sau anticipat parţial.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, declara, în 10 mai, la Senat, că în discuţiile cu FMI s-a mers pe ideea îngheţării pensionărilor anticipate pentru şase luni, până la sfârşitul acestui an, după aplicarea Legii sistemului unitar de pensii.

Şeitan menţiona atunci că Guvernul s-a confruntat în ultimele luni cu "o creştere bruscă" a solicitărilor de pensionare anticipată şi de pensionare pe caz de invaliditate, anticipându-se o presiune pe bugetul asigurărilor de stat 0,5% din PIB.

Guvernul va îngheţa pensionările anticipate începând cu data de 1 iunie 2010 şi până la intrarea în vigoare a legii de reformă a sistemului de pensii, iar pensiile de invaliditate vor fi acordate numai dacă au fost aprobate în prealabil de echipe de evaluare medicală din Ministerul Muncii, potrivit măsurilor cuprinse în Memorandumul suplimentar de Înţelegere convenit de România cu FMI şi UE, document obţinut de MEDIAFAX.

"Măsurile de reducere a cheltuielilor includ şi o îngheţare a pensionărilor anticipate începând cu data de 1 iunie 2010 şi până la intrarea în vigoare a legii de reformă a sistemului de pensii. Pensiile noi de invaliditate vor fi acordate numai dacă acestea au fost în prealabil aprobate de echipele de evaluare medicală din Ministerul Muncii", potrivit documentului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cererile de pensionare anticipată au crescut în mai de peste trei ori faţă de media lunară din 2009.
 Vizualizări articol: 271 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cererile de pensionare anticipată au crescut în mai de peste trei ori faţă de media lunară din 20090.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   *** trimis de
( 1 iun 2010, 11:09:24
Cum e sa ai ginere presedinte,misto,nu!? Vreau si io (la fel)//
Sa fiu jandarm (un plutonier)cu pensie de colonel//
Pensie nesimtita ! ei...si ce _! asta'i culmea! va roade?!//
Stiu (pensionarilor) ca toti vreti...dar asta nu se poate !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei