Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 iun 2010 - Anul XV, nr. 126 (4417)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Captiv în Epoca de aur

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Gata cu stâlpul hornului cel humuit şi şofara cu motocei – amintirile din copilărie şi-au schimbat dramatic registrul, abandonând seninătatea idilică pe prispa căscioarei din Humuleşti. De la vârsta grădiniţei totul aşezându-se sub semnul politicului, pe cine să mai intereseze caprele Irinucăi şi pupăza din tei? O astfel de rememorare, deloc duioasă, ci dimpotrivă, în cheie satirică, ne propune suceveanul ieşenizat Călin Ciobotari în cartea tipărită recent la Editura „Ideea Europeană” („Contemporanul”). O carte foarte bine scrisă, incitantă, pe alocuri chiar fermecătoare, destul de singulară în peisajul editorial românesc.

Impresionează prin sinceritate, amănunţimea şi profunzimea observaţiei, tipologia spectaculoasă, ironia poznaşă, de certă ţinută intelectuală şi, deloc în ultimul rând, prin ineditul spaţiului investigat: târgul bucovinean aflat (cum spunea Stere) „În preajma revoluţiei.” Până să ajungă la orăşelul cu pricina de la capătul ţării („acolo unde se aşează harta în cui”), marea zguduire din decembrie 1989 a ostenit de-a binelea, provocând seisme călâi şi inocente, receptate mai degrabă la crâşma „Trei chiloţi”, adevăratul centru vital al târgului. Care târg? Autorul nu precizează, pentru simplul motiv că nu şi-a propus o reconstituire reportericească, fie ea şi cu mijloacele satirei, ci a căutat în primul rând temeiul punctului de sprijin care să-i îngăduie recursul la fantezie şi inventivitate. Aş zice, coroborând indiciile geografice şi reperele economice presărate ici-colo, că-i vorba despre târguşorul Siret. Pot fi chiar sigur, câtă vreme o bună felie din carte relatează evenimentul sosirii primului tren în noua gară a oraşului. Elevul Călin se afla acolo, adus cu şcoala, ca să strige „Ceauşescu pa-ce!” De unde să ştie că, în trenul cu pricina, se afla şi... subsemnatul, dimpreună cu echipa televiziunii, copios ironizată („nişte bărbaţi nebărbieriţi, uşor mahmuri, se apropiau desfăşurând un colac imens de cablu...”)?

 Dar n-are nici o relevanţă exacta localizare a acţiunii, câtă vreme cele ce autorul le observă, notează şi comentează acid pe marginea imaginii copilăriei „captive în epoca de aur” se potrivesc de minune nu numai nordului românesc, ci, în bună măsură, întreg spaţiului mioritic. Cartea debutează cu o delicioasă compunere („Povesteşte cine eşti, ce îţi place să faci”): „Am zece ani şi locuiesc în Republica Socialistă România, într-un oraş foarte mare (sic! – n.n.) cu sute de oameni şi femei”, după care se derulează scene din viaţa puştiului cu cheia legată la gât – şcoala, familia, prietenii, joaca, toate presărate cu portretizări de un adevăr (trist) rar întâlnit în proza românească de azi. Iar „revoluţia” de la Siret a fost de-a dreptul sublimă, ceea ce, sunt sigur, n-a împiedicat emiterea cuvenitelor certificate de revoluţionar...

Şi toate s-au schimbat: profesorul Vasilievici, care, utilizând elemente de trigonometrie, calculase încă din mai 1986 iminenţa revoluţiei (drept pentru care, în 1990. liceul îi acordă salariu de merit), îşi va folosi acum abilităţile într-ale matematicii sondând domenii mai lucrative: calculul probabilităţilor la jocurile de poker mecanic din incinta locantei „Trei chiloţi”. Învăţătoarea care-i cotonogea pe Călin şi ai săi scrie studii despre „Standardele europene de pedagogie”. Şi celelalte traiectorii cad în rizibil şi melodramatic, dar ce să-i faci, câtă vreme viaţa nu-i lipsită deloc de derizoriul incomodelor dimensiuni? Eroii (oricum fără glorie) sunt astăzi şomeri, Magiun, prietenul din copilărie, „este paznicul unui iaz fără peşti, din care nimeni nu s-a gândit vreodată să fure ceva”, mulţi trudesc prin cele cotloane ale Europei şi, corolar, linia ferată entuziast inaugurată, s-a desfiinţat pentru nerentabilitate. „Oameni se nasc, oameni dispar, generaţii se succed, concitadinii mei continuă să fie veseli sau trişti, după caz, să bea, să mănânce, să se urască sau să se iubească. Şi sunt tot mai puţini acei dispuşi să-şi amintească sau să creadă necondiţionat că văile şi dealurile acestea anonime, că soarele şi cerul, că zidurile acestea năpădite de singurătate, că toate acestea au fost cândva decoruri într-o Epocă de Aur”.

O carte într-adevăr bună, care se citeşte, cu folos, pe nerăsuflate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Captiv în Epoca de aur.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.95/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 21 voturi
Captiv în Epoca de aur5.0521

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei