Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 iun 2010 - Anul XV, nr. 126 (4417)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pensiile pe iunie ar putea rămâne la acelaşi nivel dacă legea de reducere se publică după 15 iunie

Pensiile pe luna iunie ar putea să se menţină la acelaşi nivel dacă legea de reducere a acestora va fi publicată în Monitorul Oficial după 15 sau 20 iunie, a declarat, ieri, ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

"Dacă legea privind reducerile de pensii va fi publicată în Monitorul Oficial după 15 sau 20 iunie, pensiile pe luna iunie se vor plăti pe actualul sistem, adică nu vor fi reduse", a spus Şeitan.

Plata pensiilor se face, lunar, după data de 16.

Şeitan a adăugat că la sistemul de pensii există un deficit de 800 de milioane de euro, care se recuperează prin reducerea care va fi efectuată.

"De la 1 ianuarie vom reintra cu legea pensiilor pe rol, vom putea echilibra sistemul şi ne vom întoarce cu valoarea punctului la un nivel acceptabil", a precizat ministrul Muncii.

Acesta a subliniat că măsurile luate au avut la bază încercarea de protecţie a veniturilor minime.

Potrivit ministrului, o creştere a TVA ar fi însemnat o majorare mai mare a preţurilor decât procentul cu care ar fi fost majorată această taxă.

Şeitan a adăugat că dacă nu se fac disponibilizări de aproximativ 70.000 de salariaţi din sistemul bugetar, nu se va reveni în 2011 la salariile şi pensiile actuale, adică nereduse cu 25, respectiv 15%.

Pensiile vor fi reduse cu 15% începând de la 1 iunie, deoarece sunt un drept lunar, în schimb salariile, normate la oră, ar putea fi reduse cu 25% doar de la data intrării în vigoare a legilor pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea, a declarat, duminică, ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

"Pensiile sunt un drept lunar, pentru că atunci când o persoană iese la pensie chiar de la jumătatea lunii primeşte pensia integral pe luna respectivă. Pe luna iunie pensiile se plătesc în iulie, iar dacă legea privind pensiile intră în vigoare în iunie, pensiile vor putea fi reduse cu 15% începând de la 1 iunie. În cazul salariilor, lucrurile sunt mai complicate, deoarece este vorba de plata cu ora şi cu ziua, iar reducerea cu 25% s-ar putea aplica doar de la data intrării în vigoare a legii cu măsurile de austeritate. În acest caz este posibil ca legea să nu se poată aplica retroactiv", a declarat Mihai Şeitan, după şedinţa de guvern în care au fost avizate proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare şi cel al pensiilor.

El a arătat că modalitatea de calcul "se va şti cu exactitate" în momentul adoptării legilor.

Proiectul legii privind reducerea cheltuielilor bugetare stabileşte că reducerea cu 25% a salariilor se aplică "începând cu drepturile lunii iunie".

La finalul şedinţei de duminică a Guvernului, premierul Emil Boc a declarat că proiectele de legi vor intra în vigoare odată cu avizul Parlamentului şi publicarea în Monitorul Oficial.

Guvernul a adoptat, duminică, proiectele de legi prin care sunt reduse salariile, pensiile şi alte prestaţii sociale din sectorul bugetar, pentru care îşi va angaja răspunderea în Parlament.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensiile pe iunie ar putea rămâne la acelaşi nivel dacă legea de reducere se publică după 15 iunie.
 Vizualizări articol: 432 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pensiile pe iunie ar putea rămâne la acelaşi nivel dacă legea de reducere se publică după 15 iunie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei