Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 iun 2010 - Anul XV, nr. 126 (4417)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prevedere nouă

Pensionarii încadraţi ilegal cu invaliditate şi medicii riscă închisoarea, banii returnaţi integral

Persoanele încadrate nejustificat într-un grad de invaliditate pentru a ieşi la pensie, precum şi medicii care au efectuat operaţiunea de încadrare vor fi consideraţi infractori şi vor risca să fie sancţionaţi cu închisoarea, iar pensionarul va fi obligat să restituie integral banii astfel încasaţi.

Prevederea a fost introdusă de Guvern ca o completare la proiectul de lege privind pensiile, înaintat Parlamentului pentru angajarea răspunderii.

Guvernul a menţinut astfel decizia ca într-un interval de 3 ani să fie verificat modul în care pensionarii de invaliditate au fost încadraţi în acest grad, dar a introdus şi sancţiuni dure atât pentru persoanele în cazul cărora se va descoperi că au ieşit nejustificat la pensie pe motiv de invaliditate, cât şi pentru medicii care i-au ajutat.

 

Beneficiarul ar putea fi obligat să restituie integral sumele încasate

"Dacă în urma verificării încadrării în grad de invaliditate rezultă că dreptul la pensia de invaliditate a fost acordat prin săvârşirea unor infracţiuni, atât beneficiarul pensiei de invaliditate, cât şi persoanele care au participat, în orice mod, la săvârşirea unei infracţiuni ce a avut ca rezultat încadrarea în grad de invaliditate răspund în condiţiile legii. Beneficiarul pensiei de invaliditate obţinută prin săvârşirea unor infracţiuni va putea fi obligat să restituie integral sumele astfel încasate", se arată în proiectul de lege.

Acţiunile de verificare vor fi efectuate de către Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale, prin Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.

 

Aproape 4,5% din forţa de muncă

Guvernul justifică verificarea pensiilor de invaliditate prin faptul că beneficiarii acestui tip de pensie reprezintă în prezent aproape 4,5% din forţa de muncă, cu o creştere rapidă în ultimii ani, anticipându-se că majorarea numărului de solicitări de pensionare va spori deficitul bugetului de pensii din 2010 cu peste 0,5% din PIB, la peste 2,25% din PIB.

Executivul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional să îngheţe pensionările anticipate începând cu 1 iunie 2010 şi până la intrarea în vigoare a legii de reformă a sistemului de pensii, iar pensiile de invaliditate să fie acordate numai dacă au fost aprobate în prealabil de echipe de evaluare medicală din Ministerul Muncii.

Directorul de comunicare de la Casa Naţională de Pensii, Angelica Mihail, a declarat, ieri, agenţiei MEDIAFAX, că numărul cererilor de pensionare anticipată înregistrate între 1 şi 20 mai a depăşit 8.300 de solicitări, de peste trei ori mai multe decât se înregistrau, în medie, într-o lună anul trecut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensionarii încadraţi ilegal cu invaliditate şi medicii riscă închisoarea, banii returnaţi integral.
 Vizualizări articol: 1554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 4 voturi
Pensionarii încadraţi ilegal cu invaliditate şi medicii riscă închisoarea, banii returnaţi integral3.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce tare........ trimis de
( 1 iun 2010, 18:49:42
felicitari domnule basescu ai gasit cei mai mari evazionisti fiscali. pensionarii. eu ma gandesc ca de asta nu merge tara. eu te-as mai vota o data dar .............nu-mi publica astia comentariul ca ti-as spune in ce fel. sa stii ca am pregatit un os pentru catelul ala enervant al tau..........boc parca-i zice

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei