Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 dec 2012 - Anul XVII, nr. 299 (5204)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Teodorovici, avizat de comisiile parlamentare pentru portofoliul Fondurilor Europene

Vineri, 21 Decembrie 2012 (15:08:04)

Eugen Orlando Teodorovici a fost avizat ca ministru al Fondurilor Europene de comisiile de specialitate ale Parlamentului, el arătând că obiectivul său este o rată de absorbţie de 50% la finalul 2013 şi 80% în decembrie 2015, la finalul exerciţiului bugetar actual.

El a primit 18 voturi favorabile, patru "împotrivă", printre care şi cele ale foştilor miniştri PDL Anca Boagiu şi Elena Udrea, precum şi o abţinere, din partea reprezentantului UDMR Attila Korodi.

"Eu am spus clar că România poate fi, la finalul 2013, un model în UE în ceea ce priveşte absorbţia fondurile europene şi nu numai. Reţeta nu este una anume, este o chestie de bun simţ şi chestiuni foarte clare pe care trebuie să le facem în sistem: simplificări, reduceri de etape, termene, totul îndreptat către beneficiari, către privat, pentru că noi statul trebuie să lucrăm în folosul privatului", a declarat Teodorovici.

Întrebat de Anca Boagiu dacă îşi va prezenta demisia la finalul 2013 în cazul în care nu va fi atinsă rata de absorbţie de 50%, având în vedere că la finalul acestui an nivelul este de circa 12%, Teodorovici a cerut să i se acorde încredere.

"Când spun un lucru, îl fac până la capăt şi indiferent de orice fel de oprelişti, merg înainte. Aveţi încredere că ceea ce am spus se va face", a afirmat el.

Totodată, el a arătat că autorităţile de management ale programelor operaţionale vor rămâne "fizic" la ministerele de resort pe actualul exerciţiu bugetar, însă sub o coordonare mai activă a Ministerului Fondurilor Europene.

"Ne vom întări rolul de coordonare pe fond, adică în deciziile pe care acestea le iau, lucrurile care nu sunt aşa cum trebuie, va trebui să le refacem. Aici ministerul se va implica activ. Nu va fi o coordonare de formă, ci o coordonare activă", a spus Teodorovici, arătând că nu se va mai aştepta zile şi săptămâni întregi pentru ca ministrul de resort să aprobe o modificare cerută de UE în sistemele autorităţilor de management.

"Este normal să nu stăm să aşteptăm două zile, care pot însemna foarte mult, pentru o problemă care poate fi rezolvată într-o oră. Deci vom avea o abordare foarte pragmatică", a afirmat el.

Pe de altă parte, Teodorovici a menţionat că pentru exerciţiul bugetar 2014-2020 se va face o analiză a eficienţei autorităţilor de management, iar unele dintre acestea vor dispărea.

"Urmează în 2013 să vedem care este cea mai bună abordare, vom lua fiecare autoritate în parte pentru a analiza exact şi ca structură, ca număr de personal, atribuţii şi acolo unde se va impune fie unificarea lor, fie...Vom vedea, asta e o formulă care va fi decisă pe parcurs", a spus el.

Teodorovici a mai arătat că nu susţine angajarea mai multor oameni în sistem, ci promovarea tinerilor, precum şi o motivare salarială adecvată, arătând că vor trebui echilibrate salariile personalului din diferitele autorităţi de management, existând aprobarea Comisiei Europene în acest sens.

"România are aici, acasă, expertiza de care are nevoie. Tinerilor să li se dea şansa de a se afirma, de a veni cu soluţii şi propuneri. Trebuie încurajaţi tinerii care sunt lângă noi, au expertiza, dar din păcate nu au fost lăsaţi să spună ceea ce aveau de spus", a afirmat Teodorovici.

El a ţinut să amintească de expertiza sa în programul ISPA, care a reprezentat o reuşită în privinţa absorbţiei. "Am o experienţă din preaderare, ştiu foarte bine cum se fac lucrurile, programul ISPA a ajuns la 95% absorbţie, a fost lăudat de întreaga Europă nu numai România. Deci se poate", a concluzionat el.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Teodorovici, avizat de comisiile parlamentare pentru portofoliul Fondurilor Europene.
 Vizualizări articol: 700 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Teodorovici, avizat de comisiile parlamentare pentru portofoliul Fondurilor Europene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei