Guvernul va încerca să opereze o reducere de taxă chiar începând de anul viitor, sub condiţia ca experţii FMI, BM şi CE să fie de acrod cu propunerea sau cu măsurile de compensare în cazul în care rezultă un efect negativ asupra bugetului, afirmă ministrul desemnat pentru Finanţe, Daniel Chiţoiu.
"În ianuarie venim cu bugetul, facem analizele pe buget, vedem din măsurile anunţate care pot fi introduse. Dorim să putem introduce în acest buget cel puţin o măsură, dar cu condiţia consultării cu instituţiile financiare internaţionale, aşa cum a convenit şi guvernul dumneavostră (PDL- n.r.). Orice măsură trebuie să venim în compensare dacă avem influenţe negative. Poate că din analize nu va rezulta o influenţă negativă, poate va fi chiar o influenţă pozitivă", a spus Chiţoiu la audierile de la comisiile reunite de buget-finanţe din Camera Deputaţiilor şi Senat.
El a arătat că ministerul va începe discuţii tehnice cu experţii FMI pe marginea proiectului de buget chiar înainte de sosirea delegaţiei misiunii de evaluare, programate pentru 10 ianuarie. Potrivit ministrului desemnat pentru Finanţe, proiectul de buget va fi definitivat împreună cu delegatţia FMI şi va fi depus în Parlament înainte de sfârşitul lunii ianuarie.
Anterior, Chiţoiu a afirmat că politica fiscală pentru următorii patru ani vizează creşterea veniturilor bugetare prin scăderea taxelor concomitent cu o îmbunătăţire a colectării.
În programul de guvernare au fost anunţate mai multe măsuri de reducere a fiscalităţii în perioada 2013-2016, cele mai importante fiind scăderea TVA de la 25% la 19%, reducerea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale şi trecerea de la cota unică de 16% la o cotă progresivă cu nivele de impozitare de 8%, 12% şi 16%.