Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 dec 2012 - Anul XVII, nr. 299 (5204)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Chiţoiu: ANAF rămâne la Finanţe; comasăm Garda Financiară, controlul vamal şi Direcţia Antifraudă

Vineri, 21 Decembrie 2012 (15:15:32)

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va rămâne în subordinea Ministerului Finanţelor, întrucât structurile nu pot fi separate, iar controlul operativ va fi realizat de către o singură entitate, rezultată din comasarea Gărzii Financiare, Vamă şi Direcţia Antifraudă, a anunţat Daniel Chiţoiu.

"ANAF va cunoaşte o restructurare profundă, plecând de la structurăile de control, aşa cum ne-am asumat. Vom avea o singură instituţie de control care să se ocupe de controlul opertiv de infracţiune fiscală antifraudă, pe bază de analiă de risc (...) Structura care se va ocupa de controlul operativ va integra prin comasare Garda Financiară, controlul vamal şi Direcţia Antifraudă", a afirmat Chiţoiu, întrebat la audierile de la comisiile reunite de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor dacă va respecta angajamentul de unificare a controlului convenit cu Banca Mondială.

El a arătat că majoritatea controalelor operative vor fi realizate de la nivel central sau regional, iar la nivel local se va face doar verificarea firmelor mici şi a persoanelor fizice autorizate, sau a persoanelor care obţin venituri din activităţi independente.

Celelalte structuri de control vor realiza controlul fiscal de fond, care în cazul IMM se va opera odată la trei ani, iar pentru marii contribuabili odată la cinci ani.

"Colectare va fi eficientizată, simplificată şi debirocratizată. Pentru aceasta este nevoie de dezvoltarea şi implementarea unui sistem informatic integrat. Eu am început în 2007 - 2008 (...), dar a aevoluat foarte puţin următorii ani. Cu sprijinul Băncii Mondiale vom implementa acest proiect. Banca Mondială a propus 4-5 ani, dar eu sper că finalizăm în maxim doi ani, doi şi jumătate", a continuat Chiţoiu.

El a explicat că după implementarea acestui sistem, angajaţii de la Fisc vor putea saă verifice din birou toate operaţiunile financaire ale companiilor prin sistemul informatic, din depunerea declaraţiei, a registrului de încasări şi plăţi, şi vor putea face chiar verificări încrucişate.

"Se pot face toate analizele de rambursare de TVA fără control. Controlul pe teren doar pe bază de analize de risc. Vom putea să respectăm termenul prevăzut de Codul Fiscal de restituire a TVA în 45 de zile", a mai spus Chiţoiu.

În opinia ministrului desemnat la Finanţe, o altă problemă tergiversată o reprezintă calitatea şi nivelul de pregătire profesională, precum condiţiile de muncă în sistemul fiscal.

În ceea ce priveşte salarizarea din ANAF, poziţia lui Chiţoiu este neclară.

"Pe perioada mea aveau stimulente, dar în prezent nivelul de salarizare este printre cele mai bune din sistemul public, pentru că la legea salarizării s-a ţinut cont de sporurile pe care le primeau. Eu cred că pentru cei care au atribuţii să combată evaziunea şi frauda fiscală nivelul de salarizare şi al condiţiilor de muncă trebuie să fie altul. N-am făcut nimic pentru pregătirea profesională, chiar dacă am avut fonduri europene pentru asta", a afirmat Chiţoiu.

El a arătat că de-a lungul timpului s-a demonstrat că erau foarte mulţi inspectori sau comisari care nu cunoşteau legislaţia fiscală sau controlau şi încheiau procese verbale abuzive.

"Trebuie să încheiem asta, să avem oamenii cei mai bine pregătiţi. Dacă ne uităm pe actele de control de la inspecţie, Gardă, Vamă, vedem că sunt ineficiente. Este un grad de încasare de sub10% din ce se constată în urma verificărilor", a arătat Chiţoiu.

Întrebat de presă la finalul audierilor dacă se mai pune problema ca ANAF să treacă în directa subordonare a premierului, Chiţoiu a exclus această variantă, explicând că instituţia nu poate să plece de sub Ministerul Finanţelor întrucât împart o infrastructură comună şi există procese, proceduri şi sisteme interdependente.

El a mai arătat că ANAF administrează încasarea veniturilor bugetare şi este practic în contact permanent cu Trezoreria.

Potrivit programului de guvernare al USL, Guvernul Ponta II se angajează, pentru perioada 2013-2016, să restructureze instituţiile de control fiscal, respectiv ANAF, Garda Financiară şi Vama, şi să înfiinţeze un consiliu de supraveghere şi audit format din experţi internaţionali din Uniunea Europeană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chiţoiu: ANAF rămâne la Finanţe; comasăm Garda Financiară, controlul vamal şi Direcţia Antifraudă.
 Vizualizări articol: 865 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chiţoiu: ANAF rămâne la Finanţe; comasăm Garda Financiară, controlul vamal şi Direcţia Antifraudă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei