Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 dec 2012 - Anul XVII, nr. 299 (5204)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pivniceru: Trebuie inventariate litigiile privind restituirea proprietăţilor pentru a găsit soluţii

Vineri, 21 Decembrie 2012 (16:15:44)

Mona Pivniceru, avizată vineri de Comisiile parlamentare reunite de specialitate pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a declarat că trebuie inventariate, în primul rând, toate litigiile privind restituirea proprietăţilor confiscate în regimul comunist, pentru a se stabili soluţiile ce se impun.

"În materia proprietăţii urmează a se elabora o lege şi vom vedea, în raport de resursele financiare şi de multitudinea cauzelor şi sumelor de gestionat, care e soluţia care se impune", a răspuns Mona Pivniceru, întrebată care ar fi măsurile pe care le propune ca urmare a condamnării României la Curtea Europeană de la Strasbourg, pentru negăsirea unei rezolvări a litigiilor privind restiturea imobilelor naţionalizate.

Ca măsuri în domeniul legislativ, Guvernul propune în programul său pentru 2013-2016 "elaborarea unei legislaţii conforme principiilor europene privind restituirea proprietăţilor confiscate abuziv de regimul comunist".

Această legislaţie este aşteptată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de mai mulţi ani, guvernele României propunând diverse formule de despăgubire a proprietarilor de imobile ce au fost naţionalizate, fără a fi încheiată cu succes această problemă.

Astfel, în octombrie 2010, România a fost condamnată de CEDO, fiind obligată ca în maxim 18 luni să schimbe legislaţia privind despăgubirile acordate în cazul imobilelor naţionalizate, după ce judecătorii Curţii Europene de la Strasbourg au stabilit că modul în care sunt în prezent despăgubiţi foştii proprietari nu este eficient, cauzele similare de la Curte fiind suspendate, până când autorităţile statului român vor adopta măsurile legislative, administrative şi bugetare ce se impun.

Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu (revocat în mai 2012, în urma unei moţiuni de cenzură, astfel că şefia Executivului a fost preluată de Victor Ponta-n.r.), anunţase că va trimite Parlamentului un proiect de lege prin care va limita cuantumul despăgubirilor pentru proprietăţile naţionalizate, aceasta fiind singura soluţie de a evita plata a cel puţin 70 miliarde lei pentru dosarele aflate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), de la Strasbourg.

Ulterior, ministrul Justiţiei ce i-a succedat lui Cătălin Predoiu, respectiv Titus Corlăţean, a reuşit, în iunie 2012, prelungirea termenului cu nouă luni, adică până după alegerile legislative din România.

Având în vedere că termenul de nouă luni obţinut deja de Guvern pentru implementarea unei soluţii expiră curând, Mona Pivniceru a fost întrebată, vineri, după avizarea sa ca ministru al Justiţiei, cum vede rezolvarea acestei probleme.

"Termenul stă să treacă. Este o comisie special constituită care face o analiză, o inventariere. Trebuie inventariate toate hotărârile judecătoreşti cu sume (în care s-a stabilit plata de despăgubiri-n.r.). Sunt cereri care nu au primit hotărâri judecătoreşti şi care stau blocate în prefecturi", a declarat presei Pivniceru.

Noul ministru al Justiţiei a precizat că trebuie văzută amploarea fenomenului, "după care se impun soluţiile judiciare".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pivniceru: Trebuie inventariate litigiile privind restituirea proprietăţilor pentru a găsit soluţii.
 Vizualizări articol: 537 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pivniceru: Trebuie inventariate litigiile privind restituirea proprietăţilor pentru a găsit soluţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei