Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 oct 2012 - Anul XVII, nr. 232 (5137)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un autocar cu filmuleţe şi jocuri despre reciclare va circula prin şcoli, în 25 de oraşe

Joi, 4 Octombrie 2012 (16:34:14)

Laboratorul Verde al Reciclării - un autocar dotat cu un mini-cinema 3D şi cu jocuri prin care copiii vor învăţa despre reciclare - va circula prin şcoli în 25 de oraşe din ţară, urmând să primească peste 5.000 de elevi de clasa III-a în primul semestru al acestui an şcolar.

Proiectul a fost lansat joi la Ministerul Mediului, în faţa căruia a fost parcat autocarul cu design personalizat, în care copiii urmează să înveţe despre reciclare. Lângă maşină a fost postată mascota proiectului roboţelul eco R-eco, un tânăr cu o cască imensă, care îi va întâmpina pe elevii din şcolile incluse în proiect.

Copiii găsesc în autocar un mini-cinema 3D, cu pernuţe colorate şi ochelari speciali, unde vor urmări o animaţie pe tema reciclării al cărui protagonist este R-eco, care le arată că trebuie să arunce diferitele ambalaje în containerul corect. Ei se vor juca, de asemenea, în echipă, pe tablete, făcând virtual colectarea selectivă a ambalajelor, vor mai urmări un filmuleţ despre reciclare şi vor experimenta acest proces printr-un cub în care trebuie să introducă pe latura corespunzătoare hârtie, plastic sau sticlă, iar din dispozitiv va ieşi automat un carneţel, o jucărie sau alte obiecte ce pot fi fabricate prin reutilizarea acestor materiale.

În interiorul autocarului vor intre grupe de câte 10 elevi de clasa a III-a din 52 de şcoli primare aflate în Bucureşti, Piteşti, Târgovişte, Ploieşti, Slobozia, Constanţa, Tulcea, Focşani, Iaşi, Roman, Bacău, Sfântu Gheorghe, Braşov, Târgu Mureş, Mediaş, Sibiu, Cluj Napoca, Zalău, Baia Mare, Satu Mare, Arad, Deva, Târgu Jiu, Craiova şi Alexandria.

Autocarul a început să circule de joi între şcolile din Capitală, urmând ca, de luni, să pornească prin ţară. Vehiculul va reveni în Capitală la 21 decembrie, chiar înainte de Crăciun, iar clasa câştigătoare dintre cele participante va fi premiată cu o excursie la o fabrică de reciclare din ţară.

Laboratorul Verde al Reciclării este un proiect educaţional multimedia în premieră naţională, realizat de Eco-Rom Ambalaje, companie care se ocupă de recuperarea şi reciclarea deşeurilor din România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Ministerul Mediului.

Joi, odată cu lansarea proiectului, la Ministerul Mediului au fost aduşi zece copii de la Şcoala nr. 118 din Bucureşti, care au vizionat filmuleţele educative şi s-au putut juca în autocar, primind la final câte un "Certificat de agent special în colectarea selectivă".

Alături de copii, în autocar au urcat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi cel al Mediului, Rovana Plumb.

"Mi-a plăcut şi o să-i încurajez să meargă în cât mai multe şcoli", a spus Andronescu.

La rândul ei, Rovana Plumb a remarcat preocuparea celor mici pentru colectarea selectivă. "I-am urmărit, de mici arată clar cât de inteligenţi sunt şi preocuparea lor pentru colectarea selectivă a deşeurilor, care, din punct de vedere economic, reprezintă o sursă de creare de locuri de muncă şi o sursă de conservare a resurselor naturale pentru o economie ecologică. (...) Eco-educaţia este un proiect drag mie şi sper că, în urma acestui proiect, copiii să devină factori activi, un fel de apărători ai naturii", a spus ministrul Mediului, menţionând că, din informaţiile pe care le are, în "unele" şcoli dintre cele incluse în proiect există tomberoane speciale pentru colectare selectivă.

Şcolile la care se va opri Laboratorul Verde al Reciclării au fost selectate de Eco-Rom Ambalaje, împreună cu Ministerul Educaţiei, în timp ce alegerea localităţilor a fost făcută de companie, pe baza performanţelor pe care oraşele le au în colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje. "Am început cu cei care au performanţe şi a mai fost un criteriu, pentru localităţi - să aibă acoperire de peste 75% de servicii de colectare selectivă", a precizat directorul de comunicare Eco-Rom, Lorita Constantinescu.

Constantinescu a mai explicat că, în localităţile incluse în această primă etapă a proiectului, există tomberoanele speciale pentru colectare selectivă, puse la dispoziţie de Eco-Rom Ambalaje, în acord cu primăria şi firma de salubrizare responsabilă din oraşul respectiv, iar şcolile sunt obligate să facă această colectare selectivă, ca orice cetăţean, de altfel, conform legii. Pe de altă parte, dispunerea tomberoanelor este stabilită de către primărie, şi nu de către compania de reciclare, a mai precizat Constantinescu.

Proiectul Laboratorul Verde al Reciclării face parte dintr-un program mai amplu de eco-educaţie în şcoli. Alături de Eco-Rom Ambalaje, ministrul Mediului şi cel al Educaţiei au semnat joi un protocol de colaborare în acest domeniu.

Un alt proiect în derulare, inclus în protocol, este Eco-Olimpiada, în cadrul căruia a fost elaborat un manualul "Învăţăm să reciclăm ambalajele", care este distribuit în şcoli la clasele III - IV, a mai spus Constantinescu.

Potrivit Eco-Rom, Laboradorul Verde al Reciclării îşi va relua traseul prin ţară şi după primul semestru al acestui an şcolar şi se doreşte ca, în doi-trei ani, să fie acoperite toate centrele urbane din ţară, şi poate, ulterior, să se ajungă şi la şcolile din comune şi sate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un autocar cu filmuleţe şi jocuri despre reciclare va circula prin şcoli, în 25 de oraşe.
 Vizualizări articol: 386 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un autocar cu filmuleţe şi jocuri despre reciclare va circula prin şcoli, în 25 de oraşe0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei