Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 iul 2012 - Anul XVII, nr. 157 (5062)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Sănătăţii va propune ca sistemul de urgenţă să rămână exclusiv public

Luni, 9 Iulie 2012 (18:19:02)

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că ministerul va propune, în proiectul noii legi a sănătăţii, ca sistemul de urgenţă să rămână exclusiv public, dar că Parlamentul are ultimul cuvânt în acest sens.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat că în proiectul noii legi a sănătăţii, aflat în prezent în dezbatere publică, se va propune ca sistemul de urgenţă să rămână exclusiv public, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat despre posibilitatea ca în sistemul de urgenţă să intre şi operatori privaţi, Rafila a precizat că ministerul nu agreează această idee, dar că Parlamentul are ultimul cuvânt în acest sens.

"Noi nu suntem dispuşi. Dar această lege va fi aprobată de Parlamentul României, nu de Ministerul Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii este cel care va transmite proiectul legii, în forma pe care o discutăm cu dumneavoastră. Parlamentul României este cel care dezbate în comisiile de specialitate şi ulterior votează articolele acestei legi. Noi vă prezentăm punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii. Punctul de vedere este cel pe care dumneavoastră îl cunoaşteţi şi practic era conţinut în întrebarea pe care mi-aţi adresat-o - că sistemul de urgenţă rămâne public", a spus Rafila.

El a afirmat că în proiectul noii legi se prevede că operatorii privaţi vor avea acces pe piaţa asigurărilor de sănătate din banii publici doar după doi ani de la adoptarea acesteia.

Rafila a spus că, în prezent, aceştia pot oferi doar asigurări de sănătate facultative.

"Principiul acestei legi este de a organiza, practic, nişte case regionale de asigurări de sănătate. Case publice, care vor fi numite în final în momentul în care îşi vor defini statutul şi funcţionarea, case mutuale de asigurări de sănătate, la care asiguraţii sunt membri inclusiv în înfiinţarea acestor case de asigurări. (...) Această organizare probabil va dura doi ani, iar accesul operatorilor privaţi pe piaţa asigurărilor pentru asigurările din banii publici se va face după doi ani", a spus Rafila.

El a afirmat că persoanele care vor apela la aceste case private vor trebui să încheie asigurări atât pentru pachetul de bază de servicii medicale, cât şi un pachet facultativ de asigurări.

"Operatorii privaţi pot primi banii pentru acest pachet bazal cu condiţia ca aceia care se asigură să aibă şi o asigurare facultativă. Cei care merg la casele publice nu e nevoie să aibă pachet facultativ, pot avea doar plata pentru pachetul bazal de asigurări de sănătate. Dacă facem aşa, datorită faptului că asiguratorii privaţi au deja anumite circuite şi sunt mult mai competitivi pot să ajungă în situaţia să nu mai existe Casele publice. Or, interesul nostru e ca cetăţenii să aibă acces la casele publice, să aibă o garanţie a decontării serviciilor de sănătate şi acces la serviciile de sănătate", a spus Rafila, estimând că aproximativ 10-20 la sută din populaţie ar putea apela la aceşti asiguratori privaţi.

El a subliniat că un asigurator privat poate să-şi înceteze activitatea la un moment dat, dar Ministerul Sănătăţii trebuie să susţină sistemul public.

Secretarul de stat a spus că pachetul de bază ar trebui să se refere la servicii medicale pentru afecţiunile extrem de serioase, care pun în pericol viaţa şi mai puţin pentru afecţiuni minore.

El a precizat că din statisticile Ministerului Sănătăţii rezultă că circa 30 la sută din bugetul pentru medicamente compensate este folosit pentru reţete compensate extrem de ieftine, a căror valoare e de sub 10 lei, acesta fiind un motiv pentru care pentru afecţiuni mai grave nu se pot asigura sume corespunzătoare.

"Expectorantele în România se compensează în valoare de 20 de milioane de euro pe an. E mai bine să dăm aceşti bani unor pacienţi care au boli mai serioase. Dar sunt multe categorii care nu pot să-şi cumpere chiar şi aceste produse ieftine, pentru aceste categorii aceste servicii vor face parte dintr-un pachet social de servicii de sănătate şi vor fi acoperite din bugetul de stat", a spus el.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rafila a participat, luni, la Târgu Mureş, la conferinţa de dezbatere a proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România, activitate care face parte din proiectul de promovare derulat de Ministerul Sănătăţii în perioada 2-31 iulie 2012, în 14 oraşe din ţară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Sănătăţii va propune ca sistemul de urgenţă să rămână exclusiv public.
 Vizualizări articol: 567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Sănătăţii va propune ca sistemul de urgenţă să rămână exclusiv public0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei