Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 apr 2012 - Anul XVII, nr. 85 (4990)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Croitoru, BNR: Statul trebuie să aplice criterii unitare pentru despăgubirea foştilor proprietari

Miercuri, 11 Aprilie 2012 (17:52:38)

Statul trebuie să îşi ghideze după criterii unitare procesul de despăgubire a foştilor proprietari, a afirmat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, comentând intenţia Guvenului de a legifera plafonarea despăgubirilor la 15% din valoarea imobilelor naţionalizate.

"Eu cred că trebuie să fie principii unitare care să ghideze acest proces. Asta e o idee. În mod inevitabil, dacă vrei să institui credibilitate, trebuie să îţi respecţi promisiunile pe care le-ai făcut", a declarat Croitoru pentru MEDIAFAX.

El a adăgat că nu doreşte să fac alte comentarii privind această intenţie a Guvenului.

Guvernul pregăteşte un proiect de lege care prevede că despăgubirile pentru imobilele naţionalizate vor fi plătite de stat foştilor proprietari în limita a doar 15% din valoarea reală a bunului, pe o perioadă eşalonată între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.

Proiectul de act normativ urmează să fie lansat în dezbatere publică şi, ulterior, transmis Parlamentului.

Modificările sunt avansate de Guvern după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut României ca în termen de 18 luni să adopte o nouă lege pentru despăgubirile legate de imobilele naţionalizate în comunism, termen care expiră în luna iulie a acestui an.

Guvernul a decis, la mijlocul lunii martie, să suspende pentru şase luni emiterea titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist.

Titlurile de despăgubire sunt certificate emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în numele statului, care încorporează drepturile de creanţă ale deţinătorilor asupra statului român corespunzător despăgubirilor acordate.

Acestea pot fi valorificate în prezent doar prin conversie în acţiuni emise de Fondul Proprietatea, întrucât în iunie 2010 Guvernul a suspendat pentru doi ani preschimbarea în titluri de plată.

Anterior, persoanele ale căror imobile au fost naţionalizate puteau primi despăgubiri băneşti în numerar, în limita sumei de 500.000 lei, iar dacă despăgubirea cuvenită depăşea acest cuantum, diferenţa era acoperită cu acţiuni la Fondul Proprietatea.

În prezent, statul mai deţine, prin Ministerul Finanţelor, doar 2,66% din acţiunile Fondului Proprietatea, însă mai poate acorda despăgubiri doar 0,04% din titlurile FP. Un pachet reprezentând 2,62% din acţiunile Fondului este blocat la Depozitatul Central deoarece statul a subscris titlurile, dar nu a participat cu aport în acţiuni la alte companii.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Din martie 2008 a fost permisă vânzarea acţiunilor Fondului Proprietatea, iar în ianuarie 2011 societatea a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti.

În prezent, persoanele fizice române mai deţin doar 30,6% din acţiunile Fondului Proprietatea, în timp ce firmele din România au 9,56%. Investitorii străini au ajuns cei mai mai acţionari prin achiziţiile realizate începând din martie 2008 şi mai vizibil după listarea la Bursă. Investitorii instituţionali străini deţin 46,87% din titluri, iar acţionarii persoane fizice nerezidente au 8,57%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Croitoru, BNR: Statul trebuie să aplice criterii unitare pentru despăgubirea foştilor proprietari.
 Vizualizări articol: 488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Croitoru, BNR: Statul trebuie să aplice criterii unitare pentru despăgubirea foştilor proprietari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei