Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 apr 2012 - Anul XVII, nr. 84 (4989)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Vrem judecători străini!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De ce numai arbitri străini? Dacă ai noştri ar fi greşit în halul în care au făcut-o Kujpers şi Eriksson la marile meciuri europene recente, probabil că li s-ar fi cerut capul şi s-ar fi legiferat mintenaş aducerea de fluieraşi străini. Barça, Milan ce să ceară? La soluţia minune cu arbitri „de afară” n-au cum recurge, fiindcă, în cupele europene, numai de-ăştia au parte. Care, cum limpede s-a văzut, nu-s deloc perfecţi şi, dac-ar intra în gura unui Porumboiu, Becali & comp., ar rămâne pe loc fără ecuson FIFA, dacă nu i-ar paşte şi puşcăria!

N-am crezut vreodată şi nu cred în aducerea de arbitri străini, da-s pe cale să avansez o cerere şi mai moţată: ce-ar fi să cerem... judecători străini? Pete Davis spunea că „Fotbalul nu este justiţie. În felul lui, este o dramă, iar deciziile greşite împotriva ta fac parte din fotbal.” Oare tot din fotbal or fi făcând parte şi deciziile greşite care... te avantajează? Logic, aşa ar veni.

Numai că jocul cu mingea e una, şi justiţia (cu totul) alta: aici, imprevizibilul şi improvizaţia n-ar prea avea ce să caute. Și cât de imprevizibil este verdictul în cazul transferurilor măsluite! Nu zic că, avându-se în vedere vechimea infracţiunilor (înainte de 2005), probele n-au avut când să se mistuie ori să-şi schimbe semnul, ceea ce ar explica oarecum uimitoarea sentinţă. „Actele vorbeşte”, şi dacă actele... tace, justiţia cea legată la ochi se leagă şi la mânuşiţe: nimic de făcut! Una-i, însă, când este achitat un biet borfaş ce-ar fi furat un portofel chior şi alta-i completa scoatere din cauză a unor indivizi pentru care procurorii au cerut câte 20 de ani de puşcărie (Ioan Becali, Victor Becali), 15 ani (Borcea, Copos), zece ani (M.M. Stoica, Pădureanu, Neţoiu, G. Popescu).

Aş spune că proaspătul verdict reprezintă o imensă ruşine, arătând limpede impotenţa, improvizaţia şi amatorismul din sistem, incapacitatea organelor de a-şi exercita cu seriozitate şi profesionalism misia încredinţată de societate. Va să zică, după 1.134 de zile în care justiţia a măcinat în gol, după 42 (!) de amânări, după audierea a 50 de martori, după aplicarea de răsunătoare sechestre şi clădirea unui dosar de 25 kg, într-o cauză cu prejudiciu de peste 13 milioane de euro, tronc, aflăm că, pardon, scuzaţi, a fost o neînţelegere. (Ori înţelegere, depinde cum o iei.)

Să concedem că totul e-un blajin foc de paie, iar cheltuielile de judecată (gândiţi-vă numai cât costă 42 de termene!) le plăteşte statul, adică, eu, dumneavoastră, ceilalţi? N-ar fi normal ca barem aceste cheltuieli prilejuite de incapacitatea flagrantă a DNA (foarte activ şi determinat în alte cauze) să le suporte adevăraţii vinovaţi?

Cererea din titlu, „Vrem judecători străini!” este, desigur, o glumă – fiindcă nu completul de magistraţi poartă marea răspundere a verdictului ilariant, ci organele de anchetă, incapabile să probeze ceea ce toată lumea vede, se miră, se cruceşte! Drept pentru care să consemnăm deplasarea interesului pentru lumea fotbalului de la ceea ce se întâmplă pe gazon, la dramoletele din judecătorii.

Amanta lui Giovani Becali vrea recunoaşterea odraslei comune. Fosta balerină Blohina (bloha = ploşniţă) avansează o cerere pe aceeaşi temă: Piţurcă să binevoiască a recunoaşte paternitatea micuţului Edan. Ex-madam Petrescu l-a dat pe Dan în judecată, solicitând mărirea pensiei alimentare. Gigi Becali aşteaptă, alături de acelaşi Piţurcă, verdictul în procesul „valiza”. Procurorii cer un total de 12 ani de puşcărie pentru cei implicaţi. Pronosticul nostru: achitare şi pupături în Piaţa Endependenţii – chiar dacă, în orchestrarea cazului, s-ar putea amesteca şi niscaiva interese electorale. Mircea Sandu toceşte pragul la DNA în cauza dezafilierii Craiovei, Mitică Dragomir s-a trezit cu căsoaiele sechestrate... pare-se că, în acest caz, „organele” se mişcă oleacă mai repejor, numai că şi cealaltă parte, Mititelu, nu poate fi luat drept victimă inocentă.

Apele-s teribil de tulburi în fotbalul românesc, şi-n loc de performanţe, avem parte de circ la tribunale.

Risc încă un pronostic: niciodată vreunul dintre profitorii de pe urma degringoladei fotbalului românesc nu va face o singură zi de puşcărie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vrem judecători străini!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Vrem judecători străini!5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei