Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 apr 2012 - Anul XVII, nr. 85 (4990)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La mijloc de aprilie

Săteni îngropaţi în nămeţi, în comuna cu primar „euforic” în miez de zi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Oamenii din satul Vicşani, comuna Muşeniţa, catolici într-o proporţie importantă, au făcut Paştele din acest an blocaţi în nămeţi. Ninsoarea duminică a blocat drumul din sat, iar ieri, la două zile distanţă, situaţia era aceeaşi. Drumul comunal dinspre Siret spre satul Vicşani, principala cale de acces a sătenilor, era acoperit de un strat de zăpadă de până la un metru. Localnicii aveau la dispoziţie o cale de acces ocolitoare, prin Baineţ, însă cei mai ghinionişti, aflaţi în zona înzăpezită, erau blocaţi de două zile în ceea ce priveşte accesul auto.

 

Blocaţi în zăpadă şi fără curent electric 24 de ore

Ieri, în jurul orei 11.00, reporterii Monitorul de Suceava au găsit în Vicşani o situaţie hilară. În mijloc de lună aprilie, la o temperatură de 3-4 grade Celsius, oamenii se deplasau cu greutate, pe cărări, drumul fiind înfundat de zăpadă. Nici un utilaj de deszăpezire nu trecuse încă prin zonă.

Sătenii erau supăraţi, însă în acelaşi timp păreau şi resemnaţi.

Un localnic, Mircea Carst, a declarat: „Acesta este drumul principal care intră în Vicşani, duce spre Poliţia de Frontieră, se mai poate ocoli doar prin Baineţ. Sunt blocat total cu accesul auto, dar nu asta e problema, cu maşina stăm..... dar, ferească Dumnezeu, eu am făcut un infarct pe 10 ianuarie, dacă era acum treaba asta cred că muream acasă”.

Oamenii au povestit că timp de aproximativ 24 de ore au rămas şi fără curent electric, iar problema a fost rezolvată de un sătean priceput, care s-a urcat pe stâlpi pentru a remedia defecţiunea. Sătenii ne-au spus că au apelat şi la primarul din sat, pentru a anunţa mai departe problema, însă nu au primit nici un răspuns.

 

La 83 de ani a mai văzut drumuri blocate de zăpadă, dar nu în mijloc de aprilie 

Pe drumul închis de nămeţi am întâlnit două femei în vârstă care se deplasau pe o cărare spre casele lor.

Una dintre ele, Rozalia Ritter, de 83 de ani, şi-a adus aminte că drumul se bloca cu zăpadă şi în vremea monarhiei şi în cea a comunismului, diferenţa fiind că problemele nu apăreau la mijloc de lună aprilie.

„Într-un an a murit o vecină aici..... era înzăpezit, au dus-o o bucată de drum cu sania şi apoi au întors-o că era deja moartă. Aşa trăim noi aici”, s-a plâns femeia de 83 de ani. 

În zona de drum îngropată în zăpadă se află şi sediul unei ferme ridicate prin programul SAPARD. Utilaje erau în curte, însă nici urmă de prezenţă umană. Sătenii au povestit că în ultimele zilei nimeni de la firmă nu a mai ajuns la sediu. De altfel, nici prea aveau pe unde ajunge, în zona fermei existând porţiuni de drum cu zăpadă de peste jumătate de metru.   

 

„Aşteptăm soarele să ne desfunde drumul, că alte posibilităţi nu sunt”

O altă localnică, Cătălina Cheler, a povestit cum fiul său a rămas cu maşina blocată în sat.

„Am un băiat în Polonia şi a venit săracul acasă de Paşte. Azi dimineaţă (n.r. ieri) trebuia să plece cu maşina, să ajungă la Soloneţ, însă nu a putut să o scoată. S-a dus pe jos spre Siret ca să prindă o ocazie şi să meargă la Soloneţ. Maşina e în curte, dar ce să facem cu ea?”, s-a întrebat pe bună dreptate femeia.    

Concluzia, comică şi tristă în acelaşi timp, a tras-o săteanul Mircea Carst: „Aşteptăm soarele să ne desfunde drumul că alte posibilităţi nu sunt”.

 

Cum a văzut primarul problemele de acasă 

După ce am discutat cu sătenii, ne-am deplasat spre Primăria comunei Muşeniţa, de care aparţine satul Vicşani, pentru a discuta cu primarul Filip Niculaev. Oamenii ne-au avertizat din start că nu o să avem prea multe de discutat cu primarul, deoarece acesta obişnuieşte să bea foarte des.

Am dat de Filip Niculaev la domiciliul său, după ce luase o pauză de muncă de la primărie. Parcă trezit din somn, acesta a încercat să dea poticnit câteva explicaţii:

„Judeţeanu’ (n.r. drumul judeţean) a fost curăţat şi acuma se lucrează pe comunale (n.r. drumuri comunale) în Vicşani şi Văşcăuţi, unde sunt porţiuni cu probleme, dar în câteva ore se rezolvă. Eu zic că sunt şi rezolvate pe jumătate...”, a relatat primarul, relaxat, de acasă.

 

Realitatea constatată în teren, negată de primar 

El a justificat întârzierea intervenţiei prin faptul că utilajul primăriei s-a defectat în cursul zilei de luni, iar ieri s-a apelat la un agent economic local care lucrează şi el în ritmul în care poate.

L-am întrebat pe primar dacă a făcut vreun demers pentru ca oamenii rămaşi fără energie electrică să fie ajutaţi. „Nu ştiam, de asta nu mi-a spus nimeni”, a răspuns edilul. Am vrut apoi să aflăm câte case sunt pe porţiunea blocată de zăpadă, unde accesul auto nu era posibil.

„De ieşit se poate ieşi oricum, numai chestia e că trebuie ocolit, nu-i adevărat că sunt blocaţi”, a negat realitatea primarul.

Întâmplător sau nu, la plecarea noastră din comună, un utilaj începuse deja să deszăpezească drumul spre Vicşani.     

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Săteni îngropaţi în nămeţi, în comuna cu primar „euforic” în miez de zi.
 Vizualizări articol: 4977 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 5 voturi
Săteni îngropaţi în nămeţi, în comuna cu primar „euforic” în miez de zi4.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Parerea cetateanului! trimis de
(11 apr 2012, 11:12:07
Au mai fost si alte drumuri comunale cu probleme, ba chiar si drumuri judetene mult mai importante, dar domn' primarele sigur trebuie sa fie de la USL de l-au calcat "independentii" astia de la Monitorul !laughing
2.   La Ilisesti trimis de
(11 apr 2012, 12:49:43
S-a stat aproape 30 de ore fara lumina si e la 15 km de Suceava pe un drum national. Luni dimineata pe europeana se mergea ca pe camp. Ce mai vreti de la un sat de la capatul lumii?
3.   PAIU trimis de
(11 apr 2012, 14:14:11
Autorul vede PAIU din ochiul altuia dar nu vede barna din ochiul lui. In localitatile cu primar pd-l a fost curent electric wireless ,c-asa s-a dictat de la centru.
4.   Uite asa! trimis de
(11 apr 2012, 15:24:18
Dar cine erau " reporterii monitorului " ceva ministrii, ceva medici, ceva politicieni sau niste papuasi care nu-l au la inima pe primarul localitatii si ce au zis ..............hai sa-l gasim in " pauza" Mai cacaciosilor........va intindeti mai mult decit va e plapuma, va credeti mari ziaristi dar aveti un rahat de ziar , lasa-i pe oamenii aia si asa uitati de lume cu primarul lor cu tot,ca doar ei l-au votat sau sa credem ca v-ati dus sa prindeti niscaiva contrabandisti de prin zona????????
5.   Musenita - lelea floarea trimis de
(11 apr 2012, 22:48:39
se pare ca e ultima zvacnire a pdl-ului....si se leaga as de ultima comuna de pe "harta"... nesimtirea e la ea acasa in ograda lu domnu Flutur..dupa ce ca a blocat toate proiectele posibile ptr aceasta comuna mai au curaj sa vina acum in prag de alegeri cu PROMISIUNI ! au vazut ca Dom'primar nu a fost un botanist ca TABLAN si altii genu PRODAN ce au zis hai sa-i facem un articol negativ ! bre acest ziarist de plastelina vez de traba ta si mergi si mullge din "MULGATOAREA" pdl-ului si vezi ce mai ai de muls...o da domnu sa intrati in FALIMenT cu articole de genu asta .. PASTE FERICIT DOMNU ZIARIST....poate vii la noi la stana sa pasti...

apropo ..P.S. nu mai aveti contrabandisti ? nu mai se vinde ziaru? ha ha ha
6.   Comentariu trimis de
(14 apr 2012, 18:50:42
asa comuna, asa primar....o comuna de betivi , iar primarul e primul betiv al comunei. Primarul a fost internat la dezalcolizare si la psihiatrie la Radauti si acuma sunt unii care ai tin partea, dar na...daca toti sunt prietenii lui alcolici cum sa nu-l laude. cel care ai tin partea sunt niste pupincuristi. rusine domnule primar ca nu te mai hranesti de alcool si comuna arata jalnic. lasa-ne si dute la psihiatrie in continuare. Un om vrednic NU POATE sa fie primar de tine betivule, dute-n mata la birt si lasa-NE badaranule. Va urez sarbatori fericite, CU RESPECT BABIAS FLORICA.
7.   Comentariu trimis de
(14 apr 2012, 19:02:01
DOMNILOR DE LA PDL ACUMA V-ATI DAT SEAMA CA PRIMARUL BETIV DE LA MUSENITA E DE LA PSD. ACEST PRIMAR E INCONJURAT DE NISTE HOTI CARE SARACESC COMUNA SI CHELTUIE BANII, IAR OAMENI SUNT SARACI LIPITI PAMANTUL. UNDE SUNT INSTITUTIILE STATULUI? CE FAC? DORM? VENITI CA SA VERIFICATI LA PRIMARIE CATI BANI SUNT CHELTUITI IN VANT, FARA NICI UN ROST. CAT VINE CURTEA DE CONTURI VERIFICA NUMAI ACTELE, CE E SCRIS PE HARTIE, DAR I-AS RUGA CA SA VERIFICE ADEVARATA REALITATE DIN TEREN CA SA VADA CA NU SE FACE NIMIC IN COMUNA MUSENITA.PRIMARUL SI OAMENII LUI, O SLEAHTA CARE NU STIU CATE URECHI AU IN CAP, NU STIU SARACI PENTRU CE LUCREAZA PE LA PRIMARIE TRAIESC PE BANII PROSTILOR DIN MUSENITA. LASA-NE DOMNULE PRIMAR SI DUTE CA NU FACI NIMIC IN AFARA CA BEI CA UN PORC, DUTE SI LASA-NE CA NE FACI COMUNA DE RAS, NU TI-E RUSINE CA NU FACI NIMIC. DAR DACA SUNT PROSTI IN MUSENITA CARE TE VOTEAZA , DUTE LA BAUT.
8.   Comentariu trimis de
(19 apr 2012, 12:14:17
buna ziua.am citit cu mare interes comentariile dumneavoastra si m-am intristat.daca si domnul primar Filip Niculaev care a ajutat atat cat a putut pe fiecare om care a venit la el,a ascultat pe toata lumea,a respectat pe toata lumea,n-a jignit pe nimeni merita asemenea cuvinte SA VA FIE RUSINE,RUSINE .RUSINE.Sper ca ma va tine Dumnezeu in viata pana dupa alegeri ca sa va vad pe voi care ii purtati grija cum va depuneti demisiile DE ONOARE.Dar stai.....ce vorbesc eu?? Voi aveti ONOARE???? Iar pentru Domnul primar nu am decat sa-i urez multa sanatate,putere si sa nu mai puna la suflet mizeriile unor persoane de nimik.Sa ne traiti!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei