Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 mar 2012 - Anul XVII, nr. 74 (4979)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cepoi: Medicii ar putea oferi servicii private în spitalele publice, se întâmplă în multe ţări UE

Joi, 29 Martie 2012 (14:03:48)

Noua Lege a sănătăţii ar putea permite medicilor români să ofere servicii private în spitalele publice, lucru practicat deja în multe ţări din Uniunea Europeană, a declarat, joi, seceretarul de stat Vasile Cepoi, la conferinţa Mediafax talks about Helth Reform, care a reunit peste 250 de persoane.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat că până acum două săptămâni au avut loc consultări pentru a identifica principalele aşteptări pe care societatea le are privind noua Lege a sănătăţii, fiind discutate principalele propuneri, urmând să se stabilească cum vor fi înglobate în viitoarea lege.

Secretarul de stat a precizat că, referitor la asigurările de sănătate, opţiunea a fost de a crea un sisterm competitiv atât pentru pachetul de bază, cât şi pentru cel complementar.

"Un astfel de sistem este destul de greu de croit pentru că presupune multe reglementări, dar lucrăm la un astfel de proiect", a spus Cepoi.

În privinţa reorganizării spitalelor, secretarul de stat a afirmat că toată lumea a fost de acord că ar fi bine ca ele să nu mai fie unităţi bugetare pentru a nu mai fi constrânse de reglementările bugetare.

Vasile Cepoi a precizat că reorganizarea spitalelor în unităţi nebugetare ar aduce o serie de avantaje, explicând că în prezent spitalele sunt constrânse de anumite reguli: cât personal să aibă, care să fie regulile de salarizare, imposibilitatea remunerării suplimentare pentru cei care muncesc mai mult sau care fac performanţă.

El a adăugat că o eventuală modificare ar da libertatea unităţilor medicale de a alege personal, de a face angajări atunci când e nevoie, de a remunera activitatea fiecăruia în funcţie de calitatea şi volumul muncii, dar şi libertatea de a desfăşura o activitate privată în sistemul public şi care să aducă beneficii şi spitalului.

"În majoritatea spitalelor, la ora unu - două activitatea se reduce foarte mult. Medicii pleacă în privat pentru că resursele financiare sunt insuficiente. Ce ar fi dacă spitalul ar putea să-i dea posibilitatea să desfăşoare tot în spital aceste activităţi private? O astfel de decizie ar aduce beneficii şi spitalelor. (....) Nu e o inovaţie românească, se întâmplă în multe ţări din Uniunea Europeană. Sperăm să facem acest lucru încă din acest an. Vom face modificări la Legea 95", a declarat Vasile Cepoi la conferinţa Mediafax talks about Helth Reform.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii a mai precizat că, în cadrul dezbaterilor, cea mai acceptată formă de reoganizare a spitalelor a fost fundaţia, adăugând că se doreşte implementarea acestui lucru încă din acest an, printr-un proiect pilot.

"Vrem să vedem care sunt avantajele şi dezavantajele şi în ce măsură decizia va fi primită cu entuziasm. Pilotul va fi constituit dintr-un număr mai mare de spitale, de diferite categorii, pentru a fi aplicabil tuturor spitalelor. Eşantionul trebuie să ne dea date semnificative şi trebuie să cuprindă toate cele patru regiuni, de la spital municipal la orăşenesc, din fiecare categorie va trebui să avem câte un spital", a mai spus Vasile Cepoi.

Secretarul de stat a mai vorbit şi despre posibilitatea înfiinţării unei autorităţi naţionale care să evalueze, pe baza unor standarde, tehnologiile medicale pentru a stabili care este raportul serviciu-beneficiu şi pentru a vedea ce servicii ar trebui decontate şi care ar trebui să treacă la sistemul suplimentar de asigurări.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă şi secretarul de stat Vasile Cepoi explică joi, la Mediafax Talks about Health Reform, noul concept de organizare a spitalelor şi sistemul asigurărilor, propuse în proiectul legii sănătăţii. Şi ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, este aşteptat la copnferinţă, care este organizată de Mediafax şi Ministerul Sănătăţii, iar evenimentul are loc la Hotel Novotel Bucureşti, Sala Paris.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cepoi: Medicii ar putea oferi servicii private în spitalele publice, se întâmplă în multe ţări UE.
 Vizualizări articol: 565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cepoi: Medicii ar putea oferi servicii private în spitalele publice, se întâmplă în multe ţări UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei