Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 mar 2012 - Anul XVII, nr. 74 (4979)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CMR: Spitalele din 27 de judeţe funcţionează fără a avea acoperite toate specializările

Joi, 29 Martie 2012 (18:49:14)

Spitalele din 27 de judeţe funcţionează fără a avea acoperite toate specializările, iar unele dintre specialităţi sunt extrem de afectate, cum este cazul ATI, unde sunt 624 de medici, dar necesarul este de 1.500, atenţioneză Colegiul Medicilor din România (CMR).

În România lucrează 20.648 de medici în 396 de spitale. Dintre aceştia, 2.335 de medici au peste 60 de ani, 4.358 au între 50 şi 60 de ani, 5.359 au între 40 şi 50 de ani, iar 6.100 au între 30 şi 40 de ani.

Colegiul Medicilor din România atenţionează că toate specialităţile sunt deficitare în privinţa numărul de medici, însă unele dintre ele sunt extrem de afectate.

"Astfel, radioterapia numără 48 de medici, geriatria 54 de medici, alergologia şi imunologia clinică 63 medici, chirurgia toracică 81 de medici, chirurgia cardiovasculară 85 medici. În cazul ATI, specialitate vitală pentru funcţionarea oricărui spital, numărul medicilor este de 624 (1.052 cu rezidenţi), în vreme ce necesarul este de minim 1500", a precizat CMR, joi, într-un comunicat de presă.

CMR subliniază că spitalele din 27 de judeţe funcţionează fără a avea acoperite toate specializările.

"Printre cele mai grave exemple se numără: judeţul Călăraşi - chirurgie toracică, hematologie, diabet, endocrinologie, radioterapie, radiologie; Galaţi - alergologie, chirurgie pediatrică, toracică, cardiovasculară, cardiologie, endocrinologie, epidemiologie, neurochirurgie, nefrologie, ortopedie, oncologie medicală, urologie; Ialomiţa - alergologie, chirurgie pediatrică, toracică, cardiovasculară, dermato-venerice, endocrinologie, gastroenterologie, neonatologie, neurochirurgie", a precizat CMR.

Totodată, CMR dă ca exemplu cazul Spitalului Judeţean Slatina, care ar trebui să aibă 359 de persoane angajate, însă în unitatea sanitară lucreză doar 160,5 persoane, 198,5 posturi fiind astfel neacoperite. Astfel, Secţia de chirurgie generală ar trebui să aibă 17 persoane angajate şi are doar nouă, la Secţia ATI, doar 10 din 26 de posturi sunt acoperite, iar la UPU ar trebui să fie 15 medici, însă sunt doar şase.

"Printre cauzele actualei situaţii din sistemul sanitar se numără blocarea posturilor, tăierea salariilor, asimilarea medicilor cu bugetarii şi funcţionarii publici, condiţiile de muncă, migraţia medicilor, lipsa respectului pentru profesia medicală. Medicul din spitalele româneşti lucrează peste limita normală de siguranţă proprie şi a pacientului. Chiar libertatea, demnitatea şi independenţa profesională a medicului sunt afectate", a declarat profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

El a precizat că dacă în România un medic rezident câştigă 200 de euro, iar un specialist, în medie, 495 de euro, în ţările UE media este de 1.100 de euro pentru un medic rezident şi 7.995 euro pentru un medic specialist.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CMR: Spitalele din 27 de judeţe funcţionează fără a avea acoperite toate specializările.
 Vizualizări articol: 409 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CMR: Spitalele din 27 de judeţe funcţionează fără a avea acoperite toate specializările0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei