Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 mar 2012 - Anul XVII, nr. 74 (4979)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Defecţiuni” manageriale

Ambulanţele din judeţ, singurele din toată Moldova care nu au asigurare Casco

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cele 53 de ambulanţe din judeţ, cu o valoare de inventar de 7.500.000 de lei (aproximativ 1.720.000 de euro), nu au de două luni asigurare Casco, însă şeful Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Suceava, doctorul Daniel Martiniuc, nu vede nimic în neregulă şi dă vină pe birocraţia din sistem.

Totuşi, situaţia de la Suceava este singulară în toată Moldova, ceea ce ar trebui să îi ridice un semn de întrebare managerului Martiniuc. 

Ieri, am luat legătura cu şefii ambulanţierilor din Vaslui, Iaşi, Galaţi, Vrancea, Botoşani, Neamţ şi Bacău, şi toţi au spus că au autosanitarele asigurate Casco şi că nu au avut probleme similare celor de la Suceava.

Cum au reuşit?! Au încheiat acte adiţionale prin care au prelungit contractele Casco încheiate anul trecut până la demararea licitaţiilor pe 2012, astfel încât, în cazul unor probleme – aşa cum s-a întâmplat la Suceava – ambulanţele de zeci de mii de euro să nu rămână fără asigurare.

 

Cum s-au descurcat şefii Serviciilor de Ambulanţă din alte judeţe

  La Vaslui, de exemplu, managerii Serviciului de Ambulanţă negociază cu reprezentanţii firmelor de asigurări o poliţă prin care să fie asiguraţi în cazul unor evenimente nedorite atât personalul medical, cât şi pacienţii transportaţi de ambulanţieri. „Am pus nişte condiţii la licitaţie, dar acum suntem în faza finală. Pe 30 aprilie, până să expire actul adiţional, va fi gata şi noul contract”, a declarat directoarea SAJ Vaslui, Aurora Popa.

La SAJ Botoşani, directorul tehnic Radu Nechifor susţine că nu a avut niciodată probleme cu asigurările. Anul trecut, licitaţia demarată în septembrie s-a finalizat în noiembrie, cu o lună înainte de expirarea vechiului contract. „Aşa procedăm de fiecare dată. În 2011 am avut cu Asirom, acum am încheiat cu BCR Asigurări, pentru aproximativ acelaşi preţ”, a precizat Nechifor.

Aceeaşi situaţie şi la Vrancea. Aici, poliţele Casco pentru maşini sunt valabile până în mai 2012, întrucât anul trecut contractul a fost încheiat mai târziu, pe 1 octombrie, după cum a explicat managerul Mircea Stoenoiu.

La Galaţi, şeful ambulanţierilor, Mihai Polinschi, a rezolvat problema asigurărilor tot printr-un act adiţional. La aceeaşi soluţie se gândeşte şi managerul de la Iaşi, Florin Agape, dacă licitaţia care se apropie va fi îngreunată. Şi la Neamţ maşinile au asigurare în caz de accidente sau furturi. „Noi ne facem treburile din timp, încercăm să nu rămânem descoperiţi”, spune directoarea SAJ Neamţ, Letiţia Damoc.

Nici la Bacău lucrurile nu stau altfel, conducerea reuşind să reînnoiască asigurările la timp, mai ales că „nu plătim din bugetul nostru, ci din fondurile alocate de Ministerul Sănătăţii”.

 

Nu e primul an în care ambulanţele din judeţ circulă fără Casco

La SAJ Suceava, procedura de achiziţie a asigurărilor Casco a început în noiembrie 2011, dar a fost anulată din cauza contestaţiei făcute de o firmă participantă, care a fost descalificată. La 31 ianuarie a.c. au expirat asigurările Casco şi, în lipsa unui act adiţional, nu s-au mai putut prelungi.

Acum, conducerea SAJ a reluat procedura de achiziţii, dar nimeni nu garantează că nu ar putea să apară o nouă contestaţie.

Şefii ambulanţierilor suceveni se plâng de mecanismul greoi al achiziţiilor publice, deşi ar fi trebuit să ia în considerare posibilele dificultăţi în desfăşurarea acestora, mai ales că nu e pentru prima oară când se confruntă cu o asemenea situaţie.

În 2008, acelaşi scenariu. Ambulanţele din judeţ au rămas fără asigurare Casco, tot în urma unei contestaţii la licitaţie. De menţionat că, în 2011, maşinile de la SAJ Suceava au fost asigurate Casco la Asirom, valoarea poliţelor fiind de aproximativ 100.000 de lei.

 

Managerul SAJ Suceava ne-a închis telefonul

După ce am aflat de la ceilalţi manageri ai serviciilor de ambulanţă din judeţele Moldovei cum reuşesc să evite să rămână fără asigurare Casco la maşini, l-am contactat şi pe directorul SAJ Suceava, Daniel Martiniuc. „Nu se poate încheia nici un act adiţional”, a replicat managerul Martiniuc, iar când i-am spus că în alte judeţe s-a făcut acest lucru şi astfel nu s-a ajuns într-o situaţie ca cea de la Suceava, ne-a închis telefonul în nas. 

Conform legii, managerii pot încheia acte adiţionale la vechile contracte pentru maxim patru luni, dacă sunt prevăzători şi specifică o clauză în acest sens. De asemenea, ei pot recurge şi la achiziţiile directe, care, deşi mai puţin avantajoase, pot reprezenta o soluţie de moment, până când se finalizează licitaţiile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ambulanţele din judeţ, singurele din toată Moldova care nu au asigurare Casco.
 Vizualizări articol: 1430 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Ambulanţele din judeţ, singurele din toată Moldova care nu au asigurare Casco5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comanda.... trimis de
(29 mar 2012, 14:18:51
Cristinica esti angajata si e normal sa scrii in functie de ce ordine primesti. Ca Martiniuc este un bandit ,nu este nici o indoiala, dar deja acorzi prea multa atentie unui personaj si suna a comanda si da fenomene de greata cititorilor. Spune-i celui care te pune sa scrii articole de genul asta sa scrie el ce-l doare ( daca stie sa scrie) .
Si daca vrea dl. Martiniuc facem un contract si-i fac eu CASCO la toate ambulantele.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei