Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 mar 2012 - Anul XVII, nr. 74 (4979)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Duţă (CNAS): Reforma reală a sănătăţii nu a început, avem pacienţi nemulţumiţi şi medici care pleacă

Joi, 29 Martie 2012 (14:02:09)

Reforma reală în sănătate încă nu a început, avem pacienţi nemulţumiţi de calitatea serviciilor, avem medici care pleacă din România şi principala vulnerabilitate a sistemului va fi lipsa acută a personalului medical, a declarat, la Mediafax talks about Health Reform, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări (CNAS), Lucian Duţă, a mai spus, joi, că în urmă cu un an, când a afirmat că există tendinţa de a se vorbi despre reforma sănătăţii când în realitate aceasta nici măcar nu a început, a stârnit multe controverse, însă, după opinia sa, această situaţia nu s-a schimbat foarte mult până în prezent.

"Nu suntem departe de ce am zis anul trecut. Chiar dacă s-au făcut multe eforturi, în realitate reforma reală, din păcate, încă nu a început, iar eu cred că provocarea următorilor ani, a societăţii, guvernelor, ar trebui să fie reformarea profundă a întregului sistem sanitar românesc. Avem pacienţi nemulţumiţi de calitatea serviciilor medicale, avem medici care pleacă din România şi de aceea consider că principala vulnerabilitate a sistemului va fi lipsa acută a personalulului medical, mai ales calificat. Degeaba ai personal dacă nu îndeplineşte standarde de pregătire profesională", a declarat Lucian Duţă la evenimentul organizat joi de MEDIAFAX.

Preşedintele CNAS a precizat că reforma sănătăţii are legături importante cu reforma care ar trebui să se producă la vârful universităţilor de medicină, apreciind că, în prezent, calitatea învăţământului medical românesc este tot mai scăzută.

"Azi, calitatea învăţământului medical românesc, pe măsură ce trec anii, începe să fie tot mai scăzută. Medicii care intră la rezidenţiat se gândesc din primii ani cum pot să părăsească România. Reforma ar trebui să răspundă la trei întrebări: de unde şi dacă avem resurse financiare suplimentare de introdus în sistem, cum facem să administrăm cât mai transparent resursele financiare pentru o calitate mai bună pentru pacient şi definirea pachetului de servicii de bază care ar trebui să permită asiguratorilor privaţi să opereze în condiţii bune şi pe piaţa românească", a mai spus preşedintele CNAS.

Duţă a mai spus că, atunci când se vorbeşte de introducerea de noi reseurse finanaciare în sectorul medical, opţiunile sunt reduse, iar proiectul pus în dezbatere în urmă cu câteva luni identifica o serie de metode, printre care deductibilitatea fiscală, care ar fi adus 1,2 -1,5 miliarde de euro.

"Acum trei luni am realizat că în România nu mai avem pe cine să impozităm, pentru că am impozitat şi pensile, deci practic nu mai avem resurse de unde să colectăm bani sau acestea sunt foarte reduse. În ultimii cinci ani e evident că s-au făcut eforturi pentru a creşte finanţarea în sănătate. Bugetul CNAS s-a dublat, de la zece miliarde la 20 miliarde. Modul în care s-a făcut distribuţia acestei creşteri lasă foarte mult de dorit. Am avut o creştere exagerată alocată consumului de medicamente, aproximativ 40 la sută s-a dus în piaţa farmaceutică, care s-a expandat, neputând să asigurăm aceeaşi creştere şi pe celelalte segmente, şi ma refer aici la spitale", a mai declarat preşedintele CNAS.

Lucian Duţă a afirmat totuşi că şi calitatea serviciilor a crescut, argumentând prin aceea că pacienţii au avut acces şi la medicamente la care nu aveau acces până în anul 2006.

"Noi avem 100.000 de pacienţi trataţi de cancer în România şi aproximativ 2.000 sunt pe listele de aşteptare. Practic doi la sută nu sunt trataţi pe standardele care se cer în acest moment", mai spus preşedintele CNAS.

Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, şi secretarul de stat Vasile Cepoi au fost prezenţi, joi, la Mediafax Talks about Health Reform, unde au vorbit despre noul concept de organizare a spitalelor şi despre sistemul asigurărilor, aşa cum sunt ele propuse în proiectul legii sănătăţii. Conferinţa a fost organizată de MEDIAFAX şi Ministerul Sănătăţii, iar evenimentul a avut loc la Hotel Novotel Bucureşti, Sala Paris.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Duţă (CNAS): Reforma reală a sănătăţii nu a început, avem pacienţi nemulţumiţi şi medici care pleacă.
 Vizualizări articol: 411 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Duţă (CNAS): Reforma reală a sănătăţii nu a început, avem pacienţi nemulţumiţi şi medici care pleacă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei