Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 mar 2012 - Anul XVII, nr. 65 (4970)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ucraina vrea să cumpere gaze de la Germania, România şi Turcia pentru a reduce importurile din Rusia

Luni, 19 Martie 2012 (14:26:30)

Kievul a iniţiat discuţii cu Germania, România şi Turcia pentru a cumpăra între 2 şi 3,5 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an de la fiecare dintre cele trei state, în încercarea de a reduce importurile mai scumpe de gaze ruseşti, potrivit ziarului Kommersant Ucraina, preluat de Ria Novosti.

Naftogaz, compania naţioanlă de energie din Ucraina, vrea să cumpere un total de aproximativ 10 miliarde metri cubi de gaze din Europa, reprezentând o treime din gazul importat din Rusia pentru consumul naţional, a declarat directorul general al societăţii, Evgheni Bakulin.

Bakulin a arătat că preţul gazelor naturale este cu aproximativ 30-40 de dolari pe mia de metri cubi mai scăzut în Europa faţă de tariful stabilit în contractul semnat în 2009 cu grupul rus Gazprom.

Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Kommersant Ucraina că statul negociază cu Germania, România şi Turcia cumpărarea a câte 2-3,5 miliarde metri cubi de gaze pe an, pentru a reduce importurile din Rusia. România consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Premierul ucrainean Mikola Azarov a declarat săptămâna trecută că Ucraina ar putea cumpăra gaze ruseşti de la o companie germană, mai ieftine decât dacă ar fi achiziţionate direct din Rusia.

Compania ucraineană de stat Naftogaz intenţionează să cumpere gaze de la grupul german RWE, a precizat Azarov, fără să dea alte detalii.

Consumul de gaze al României este acoperit în proporţie de circa 80% din producţia internă, diferenţa fiind acoperită din importuri din Rusia, prin companii intermediare.

Însumate, volumele maxime relatate de Kommersant ar totaliza aproximativ 10 miliarde de metri cubi.

Potrivit celor mai recente date, Ucraina consumă 80 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, acoperind din producţia internă mai puţin de 20 de miliarde de metri cubi. Restul provine din importuri din Rusia şi Turkmenistan, prin Rusia.

Moscova şi Kievul sunt implicate într-o dispută îndelungată privind preţul şi volumul de gaze naturale cumpărat de Ucraina de la Rusia. Guvernul ucrainean insistă că preţul actual este prea ridicat, în timp ce Moscova încearcă să obţină, în schimbul scăderii tarifelor, controlul sistemului ucrainean de transport al gazelor naturale către Europa.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat că Ucraina plăteşte în fiecare an cu aproximativ 3,8 miliarde de dolari mai mult decât statele europene pentru cantităţi egale de gaze importate din Rusia. Suma reprezintă 8% din bugetul Ucrainei pentru acest an.

Ianukovici consideră că un preţ de 250 de dolari pe mia de metri cubi ar fi corect pentru gazul importat din Rusia, faţă de tariful de 400 dolari pe 1.000 metri cubi suportat în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Rusia asigură circa un sfert din consumul de gaze al UE, 80% din aceste importuri tranzitând Ucraina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ucraina vrea să cumpere gaze de la Germania, România şi Turcia pentru a reduce importurile din Rusia.
 Vizualizări articol: 474 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ucraina vrea să cumpere gaze de la Germania, România şi Turcia pentru a reduce importurile din Rusia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei