Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 mar 2012 - Anul XVII, nr. 65 (4970)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Răsvan Popescu a cerut Parlamentului numirea unui membru CNA în locul lui Dan Grigore

Luni, 19 Martie 2012 (16:53:49)

Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a cerut conducerii Parlamentului să declanşeze procedura de numire a unui membru al Consiliului în locul lui Dan Grigore, liderii grupurilor parlamentare urmând să se întâlnească pentru stabilirea algoritmului, iar marţi să se reunească Birourile Permanente.

Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) a precizat, în cerere, că la numirea lui Dan Grigore, care a demisionat din Consiliu, nu a fost desemnat şi un membru supleant, iar pentru asigurarea bunului mers al activităţii CNA trebuie declanşată procedura de numire a unui nou membru, la propunerea Guvernului, pentru perioada rămasă neefectuată din mandatul lui Dan Grigore. Mandatul lui Dan Grigore în CNA ar fi expirat în decembrie 2012.

Secretarul Camerei Deputaţilor Nicolae Mircovici a precizat, după şedinţa Biroului Permanent, liderii grupurilor parlamentare se vor întâlni, luni seară şi marţi, la ora 13.30, pentru discuţii privind algoritmul, iar la 14.30 va avea loc şedinţa Birourilor Permanente comune pe această temă.

Dan Grigore şi-a depus, în 8 martie, demisia din funcţia de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, menţionând că nu poate funcţiona într-o instituţie obligată să lucreze într-un climat de presiune permanentă şi lipsă de respect faţă de reguli.

Dan Grigore a enumerat în cererea de demisie mai multe fapte petrecute pe parcursul celor aproape două mandate ale sale în CNA, încheind cu declaraţia preşedintelui PNL, Crin Antonescu, care a spus despre el că nu are onoare şi i-a "reproşat voalat" că nu este omul celor care l-au trimis în CNA, declaraţie care "a fost doar picătura care a umplut paharul".

"Demisionez din Consiliul Audiovizualului pentru că nu pot funcţiona într-o instituţie care e obligată să lucreze într-un climat de presiune permanentă, de lipsă de respect faţă de reguli, de făţărnicie şi de măsluire sistematică a celor mai elementare principii, de monumentală rea-credinţă şi de poluare gravă a spaţiului public; pentru că vocea mea este acoperită de puhoaie de batjocură şi ameninţări; pentru că nu mai vreau să suport un stres care nu produce nici cel mai mic bine social după ce decenii întregi am trăit stresul nobil al scenelor de concert şi al întâlnirilor cu publicul de pretutindeni; pentru că prevăd o campanie electorală de o ferocitate fără precedent în care respectarea legii riscă să pară chiar infracţiune în ochii celor prea mulţi care cred că «scopul scuză mijloacele». Iar eu văd cu oroare cum fărădelegea ne duce în haos", îşi motivează Dan Grigore decizia.

Dan Grigore declarase în 6 martie că îşi va da demisia din CNA dacă Crin Antonescu, care a afirmat despre el că nu are onoare, nu îşi cere scuze până în 8 martie.

Dan Grigore ar fi împlinit, în decembrie 2012, două mandate a câte şase ani în CNA. Pe 19 decembrie 2006, el a fost a numit în Consiliu, pentru al doilea mandat, de Parlamentul României, la propunerea Guvernului, pentru perioada 2006 - 2012.

Pe de altă parte, solicitarea lui Răsvan Popescu pentru numirea unui nou membru CNA în locul lui Dan Grigore vine după ce Senatul şi Camera Deputaţilor au validat, pe 28 februarie, în şedinţă comună, numirea lui Lorand Turos şi a lui Valentin Alexandru Jucan în calitate de membri titulari ai CNA şi a lui Mihail Marius Badea în calitate de membru supleant al CNA.

Valentin-Alexandru Jucan şi membrul supleant Mihail Marius Badea, propuşi de grupurile parlamentare ale PDL, au fost numiţi pentru un mandat de şase ani, conform Legii audiovizualului. Jucan şi-a preluat noua funcţie în CNA pe 1 martie.

PSD a acuzat PDL, într-un comunicat remis MEDIAFAX pe 29 februarie, că îşi subordonează CNA, în acest moment această instituţie, cu rol extrem de important în campania electorală, fiind controlată de actuala putere. PSD a precizat că, în virtutea algoritmului politic, l-a propus pe Grigore Zanc pentru un nou mandat în CNA, însă locul acestuia a fost luat de Valentin Alexandru Jucan.

Membrul CNA Lorand Turos, propus de grupurile parlamentare ale UDMR, a fost numit până la data de 19 decembrie 2012 (pentru restul de mandat rămas după ce Attila Szasz a părăsit CNA). Lorand Turos, numit recent membru al CNA de către Parlament, se afla însă în stare de incompatibilitate cu noua lui funcţie, din cauză că la data numirii era şi acţionar majoritar al postului City Radio, însă el a declarat în 1 martie, pentru MEDIAFAX, că intenţionează să renunţe la postul de radio. Până în acest moment Lorand Turos nu şi-a preluat postul de la CNA.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este compus din 11 membri, potrivit articolului 11, alineatul 1 din Legea audiovizualului. Membrii CNA sunt numiţi de Parlament, la propunerea Senatului (3 membri), a Camerei Deputaţilor (3 membri), preşedintelui României (2 membri) şi a Guvernului (3 membri).

CNA are, în prezent, următoarea componenţă: Răsvan Popescu - preşedintele CNA, Ioan Onisei - vicepreşedinte, Gelu Trandafir, Valentin-Alexandru Jucan, Narcisa Iorga, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Constantin Duţu, Mihai Mălaimare şi Lorand Turos.

Membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat, potrivit articolului 12 din Legea audiovizualului.

Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului iniţial de 6 ani.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Răsvan Popescu a cerut Parlamentului numirea unui membru CNA în locul lui Dan Grigore.
 Vizualizări articol: 424 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Răsvan Popescu a cerut Parlamentului numirea unui membru CNA în locul lui Dan Grigore0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei