Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 mar 2012 - Anul XVII, nr. 62 (4967)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Parlamentari USL Cluj: Boc să ceară miniştrilor PDL să nu aprobe HG privind UMF Târgu Mureş

Joi, 15 Martie 2012 (17:15:49)

Parlamentarii USL Cluj solicită liderului PDL, Emil Boc, să ceară miniştrilor democrat-liberali să nu aprobe Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea "unei facultăţi cu predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureş", "pentru a nu distruge şi ceea ce a mai rămas bun în România, şi anume universităţile"

Potrivit unei declaraţii politice adoptate, joi, de senatorul Marius Nicoară şi deputatul Horea Uioreanu (PNL), respectiv de senatorul Alexandru Cordoş şi deputatul Cornel Itu (PSD), aceştia solicită şi Parlamentului României să adopte un punct de vedere oficial cu privire la proiectul de HG privind înfiinţarea unei facultăţi maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Solicităm preşedintelui PDL, Emil Boc, să ceară miniştrilor acestei formaţiuni politice, în special lui Cătălin Baba, deţinătorul portofoliului Educaţiei, să nu aprobe acest proiect de hotărâre privind înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureş şi să nu distrugă şi ceea ce a mai rămas bun în România, şi anume universităţile. Cerem parlamentarilor ardeleni ai PDL să le reamintească tuturor colegilor lor aflaţi în funcţii de demnitate publică faptul că maghiarii din Transilvania au toate drepturile impuse de legislaţia internaţională şi că nu este nevoie să mai stea în genunchi în faţa miniştrilor UDMR, nu trebuie să facă exces de zel în îndeplinirea doleanţelor acestora numai pentru a rămâne cocoţaţi în fotoliile din Palatul Victoria. Parlamentarii clujeni ai PNL şi PSD solicită Parlamentului României să adopte un punct de vedere oficial cu privire la acest proiect de HG", se arată în document.

Parlamentarii USL Cluj susţin că au senzaţia că "la conducerea ţării se află doar UDMR şi că PDL nu are altă soluţie decât să execute toate ordinele pe care le primeşte de la liderii acestei formaţiuni".

"Încăpăţânarea de a susţine şi promova proiectul de înfiinţare a noii facultăţi, fără a avea aprobarea Senatului Universităţii, aşa cum cere Legea Educaţiei Naţionale, ne duce cu gândul la faptul că, atunci când e vorba de păstrarea ciolanului, chiar şi numai pentru câteva luni, legea devine opţională pentru reprezentanţii PDL. Potrivit legii asumate tocmai de ardeleanul Emil Boc, la UMF Târgu Mureş, definită ca o universitate multiculturală, pot exista linii de predare în limba maternă, nu este nevoie de înfiinţarea unei facultăţi în acest sens. A înfiinţa o facultate nouă nu poate duce decât la o scădere a calităţii actului didactic şi pentru studenţii vorbitori de limbă română şi pentru nativii maghiari", se mai arată în declaraţie.

Semnatarii declaraţiei consideră că înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureş este "ilegală" şi avertizează că liderii UDMR ar putea urma "aceeaşi politică a şantajului în Parlament şi în cazul legii privind Statutului minorităţilor naţionale".

"Ne putem aştepta chiar şi ca mult dorita autonomie teritorială să fie acceptată de PDL, doar pentru a rămâne la putere. Oricum, USL va ataca în contencios administrativ această HG care permite scindarea UMF Târgu Mureş pe criterii etnice", se precizează în declaraţia parlamentarilor USL Cluj.

Declaraţia va fi înaintată Birourilor Permanente Naţionale ale celor două formaţiuni politice pentru a deveni document oficial al USL.

Conform unui proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică timp de zece zile, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.

Înfiinţarea liniilor cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş nu reprezintă un compromis din partea Executivului, deoarece Cabinetul lucrează tehnic şi nu este un mediator între partidele aflate la guvernare, a declarat, marţi, premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

Parlamentarii UDMR nu au participat, luni după-amiză, la şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precizând că au mandat în acest sens de la Kelemen Hunor şi că aşteaptă adoptarea hotărârii de guvern privind UMF Târgu Mureş.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că nu crede că va fi emisă o hotărâre de Guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ, însă, dacă va fi cazul, HG respectivă poate fi atacată în justiţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parlamentari USL Cluj: Boc să ceară miniştrilor PDL să nu aprobe HG privind UMF Târgu Mureş.
 Vizualizări articol: 595 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Parlamentari USL Cluj: Boc să ceară miniştrilor PDL să nu aprobe HG privind UMF Târgu Mureş0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei