Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 mar 2012 - Anul XVII, nr. 62 (4967)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Anchete contradictorii

Şef de ocol silvic, pus la zid într-un dosar de tăieri de arbori, apoi găsit nevinovat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şeful Ocolului Silvic Breaza, cercetat penal într-un dosar care a vizat infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, sub acuzaţia că a girat tăieri ilegale de arbori, sub pretextul că respectivii copaci ar fi fost compromişi de intemperiile vremii, a fost găsit nevinovat, concluzia fiind că fapta nu există.

Mihai Liţu, în vârstă de 31 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, şeful ocolului silvic, consideră că imaginea sa publică a fost şifonată şi compromisă şi cere voalat ca poliţiştii şi inspectorii silvici care au constatat neregulile infirmate să răspundă pentru greşeala lor.

 

De ce a fost acuzat Mihai Liţu 

În luna martie a anului trecut, poliţia anunţa că în perioada 7-11 martie, împreună cu specialişti ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava, a efectuat un control la Ocolul Silvic Breaza, constatând nereguli cu caracter penal.

În ceea ce-l priveşte pe şeful de ocol silvic, conform constatărilor poliţiei, controalele efectuate în pădurea din zona Breaza – Suliţa au dus la identificarea a 24 de arbori pe picior ce erau marcaţi în verde pentru tăiere, fără a avea număr curent şi fără a face parte din categoria masei lemnoase  accidentate, pentru care fusese emisă delegaţia de marcare. Mai exact, se constata că cei 24 de arbori ar fi fost puşi la pământ sub pretextul că sunt compromişi, însă situaţia constatată în teren infirma acest lucru.

Ancheta poliţiei mai arăta că marcarea a fost efectuată de Mihai Liţu, şeful de ocol silvic, căruia i s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

 

Cum s-au schimbat lucrurile la 90 de grade

Ancheta care a urmat a infirmat însă total aceste constatări. Prin referatul organului de cercetare penală de la Secţia de Poliţie 11 Pojorâta, din 7 februarie 2012, şi rezoluţia Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, din 28 februarie, Mihai Liţu a primit soluţie de neîncepere a urmăririi penale (NUP) întrucât fapta nu există.

După audierea tuturor persoanelor implicate care au avut legătură cu operaţiunea de tăieri ori au văzut materialul lemnos rezultat s-a stabilit că respectivii arbori prezentau vârfuri rupte, coronament depreciat, scurgeri de răşină şi rupturi de la diferite înălţimi, astfel că tăierea şi punerea în valoare ca produs accidental nu a fost ilegală. S-a mai stabilit că arborii au fost marcaţi legal, cu număr curent, însă înscrisul cu creion chimic nu s-a menţinut pe buştenii îngheţaţi, care ulterior s-au dezgheţat.

De asemenea, au mai stabilit procurorii, la momentul controlului în teren din perioada 7-11 martie, din cauza stratului gros de zăpadă, 30-40 de centimetri, respectivele defecte nu au fost constatate corespunzător.

 

„Acuzaţii grave, penale, incriminări eronate asupra şefului de ocol”

Cu dreptatea dată de procurorii care au infirmat ancheta preliminată, şeful de Ocol din Breaza a ieşit la atac.

„Aşa zisele verificări ale <poliţiştilor specializaţi> şi <specialiştilor ITRSV>, respectiv Lucian Traşcă, din partea Poliţiei, şi Bogdan Galanton, din partea ITRSV, au condus la acuzaţii grave, penale, incriminări eronate asupra şefului de ocol. Vreau să las opinia publică să hotărască cine se face vinovat de imaginea şifonată a şefului de ocol, de presiunea psihică şi stresul provocat, de ruşinea provocată familiei. Cine plăteşte zecile de deplasări către instituţiile unde se efectuau audierile, timpul pierdut de o sumedenie de oameni care au fost citaţi şi solicitaţi în anchetă?”, se întreabă Mihai Liţu într-un drept la replică trimis către ziarul nostru.

Mai trebuie spus că la vremea apariţiei în presă a rezultatelor controalelor din perioada 7-11 martie 2011, inclusiv Mihai Miheţiu, şeful Direcţiei Silvice Suceava, a declarat că activitatea de la Ocolul Silvic Breaza nu îl mulţumeşte de ceva vreme, constatând şi pe linie internă o serie de nereguli.

Cu toate acestea, atât în 2010, cât şi în 2011 şeful de ocol din Breaza a primit calificativul „bine” din partea conducerii Direcţiei Silvice Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şef de ocol silvic, pus la zid într-un dosar de tăieri de arbori, apoi găsit nevinovat.
 Vizualizări articol: 1725 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.90/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 10 voturi
Şef de ocol silvic, pus la zid într-un dosar de tăieri de arbori, apoi găsit nevinovat3.9510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   INTREBARI,INTREBATOARE DE WEEK END trimis de
(15 mar 2012, 13:32:39
ATI AUZIT DE DOBORATURILE ,,ARTIFICIALE'' DIN MOTIVE DE T A F [CU CABLUL DE LA TROLIU]???
ASA POT FI PRINSI IN FLAGRANT,DAR TREBUIE SI SA O FACA CINEVA.
...DACA NU O FI INTERVENIT SI UN REPREZENTANT DIN ,,NATIUNEA POETILOR''-BREAZA,CU MARI ,,PACATE'' INCA DE PRIN ANUL 2000!!!SUNTEM PE ,,FAZA''.
2.   Vorba lu tata... trimis de
(15 mar 2012, 15:52:36
,,Copacul n-are certificat de nastere" . Sunt convins ca respectivul sef de ocol plesneste de cinste. Mai este in Suceava ,presedinte de consiliu judetean, un fost sef de ocol la fel de cinstit. Cred ca politistii aia nu au mai vazut asa ca Litu ala si l-au anchetat degeaba.
3.   Padurar trimis de
(15 mar 2012, 16:23:53
cine a platit macar un leu din pagubele de sute de milioane produse de angajatii rnp, s-au dat "nup" la gramada pentru toti care au distrus si distrug in continuare padurile bucovinei, nu va mira ca un padurar dat afara pentru lipsa in gestine si pagube produse fondului forestier prin neglijenta, sta pe tusa 2,3 cel mult 6 luni si e repus in functie din nou, bineinteles fara prea mult tam-tam, si nu inteleg de ce un padurar intra pe post, dupa carea dupa cateva luni da examenul?
e corect...................pentr mine nu!
sa aveti o zi plina
4.   ATENTIE LA TREN!!!! trimis de
(15 mar 2012, 22:23:52
DOMNULE LITU ATENTIE MARE, NU BA AMBALATI PREA TARE LA ADAPOSTUL ACESTUI NUP CACI "POLITISTII SPECIALIZATI" SI "SPECIALISTII SILVICI " VA SUFLA IN CEAFA!!!SPUN ASTA IN CUNOSTINTA DE CAUZA!!!POATE VA GANDITI CA BANII ARUNCATI(DIN BUZUNARELE AGENTILOR ECONOMICI PE CARE II JECMANITI) VA TIN DEPARTE DE RASPUNDEREA PENALA, INSA SFARSITUL CARIEREI DVS IN CALITATE DE SEF, MARE SEF DE OCOL SILVIC ESTE APROAPE, IAR IN MOMENTUL DEZVALUIRILOR DE SENZATIE AL "FRAIERILor" DE AGENTI ECONOMICI ASA CUM NE NUMITI DVS., NU O SA VA MAI SCOATA NICI MAMA AVOCATILOR DIN LUME.... NICI SOTIA!
ASADAR, DOMNULE LITU, ....ATENTIE LA ....PLUTASI!!!
5.   AUDE IGPR-UL SI RNP-UL trimis de
(15 mar 2012, 22:31:20
APROFUNDATI VERIFICARILE ASUPRA MULT STIMABILULUI NOSTRU SEF DE OCOL CA SA VA INSCRIETI LA PREMIUL ANULUI, DEOARECE NU O SA VA SCAPE PREMIUL CEL MARE!ACEST ESCROC NU FACE MULTI PURICI LA BREAZA!!!AROGANTA INTRUCHIPATA!CAT DESPRE AFIRMATIILE DE "MAL PRAXIS" aduse "politistului specializat" trasca si " specialistul silvic" GALANTON, EU ZIC ....NU MAI ZIC NIMIC!!!! JUSTITIA SA DECIDA!DOAMNE AJUTA!!!
6.   DREPTATE trimis de
(16 mar 2012, 08:38:48
Asa zisi specialisti care au efectuat controlul au avut probabil dreptate, dar daca a intrat pe fir unchiul Dutu de la Judecatoria C-lung si altii, .....,s-a rezolvat problema.
7.   Gfhj trimis de
(17 mar 2012, 16:40:43
dragilor seful nostru de la Breaza este finul domnului solovastru asa ca........

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei