Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 mar 2012 - Anul XVII, nr. 62 (4967)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie condamnă ingerinţa politicului la UMF Târgu Mureş

Joi, 15 Martie 2012 (16:55:22)

Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România (AUMFR) condamnă ingerinţa politicului, "brutală şi vizibilă", în activitatea UMF din Târgu Mureş, în pofida prevederilor din Legii educaţiei de neamestec al politicului în universităţi şi solicită respectarea autonomiei instituţionale.

Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România arată, joi, într-un comunicat de presă, că a luat cunoştinţă de decizia de a se promova o Hotărâre de Guvern de modificare a structurii Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş prin crearea unei noi facultăţi de medicină.

AUMFR precizează că poate fi de acord cu înfiinţarea în cadrul unei universităţi multiculturale a unui astfel de domeniu numai în situaţia în care există avizul Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

De asemenea, AUMFR precizează că ar fi de acord cu înfiinţarea noii facultăţi dacă aceasta ar îndeplini criteriile de calitate aşa cum sunt ele precizate de către ARACIS pentru învâţământul medical.

Asociaţia cere ca stagiile clinice să fie efectuate în limba română pentru a respecta directiva europeană care consemnează că în exercitarea profesiei medicale trebuie cunoscută limba oficială a statului unde activează acea persoană.

Totodată, Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România condamnă ingerinţa politicului, "brutală şi vizibilă", în activitatea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, în ciuda prevederilor din Legea educaţiei naţionale de neamestec al politicului în universităţi.

AUMFR solicită respectarea autonomiei universitare, garantată de Constituţia României. De asemenea, AUMFR îşi menifestă solidaritatea cu Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Comunicatul de presă al AUMFR este semnat de conducerile celor mai mari instituţii de învăţământ superior medical de stat, respectiv Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti - prof. dr. Ionel Sinescu, prof. dr. Florian Popa, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr.T.Popa" Iaşi - prof. dr. Vasile Astărăstoae, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" Timişoara - prof. univ. dr. Marius Raica şi prof. dr. Ştefan Iosif Drăgulescu, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca - conf. dr. Alexandru Irimie şi prof. dr. Constantin Ciuce, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova - prof. dr. Ion Rogoveanu şi prof. dr. Adrian Săftoiu şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş - prof. dr. Leonard Azamfirei şi prof. dr. Constantin Copotoiu.

Conform unui proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică timp de zece zile, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.

Înfiinţarea liniilor cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş nu reprezintă un compromis din partea Executivului, deoarece Cabinetul lucrează tehnic şi nu este un mediator între partidele aflate la guvernare, a declarat, marţi, premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

Parlamentarii UDMR nu au participat, luni după-amiză, la şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precizând că au mandat în acest sens de la Kelemen Hunor şi că aşteaptă adoptarea hotărârii de guvern privind UMF Târgu Mureş.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie condamnă ingerinţa politicului la UMF Târgu Mureş.
 Vizualizări articol: 516 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie condamnă ingerinţa politicului la UMF Târgu Mureş0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei