Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 feb 2012 - Anul XVII, nr. 43 (4948)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Candidatura lui Boc la Cluj - soluţia PDL şi şansa fostului premier

Miercuri, 22 Februarie 2012 (15:37:57)

Apropierea alegerilor locale şi urmările scandalului Sorin Apostu au pus pe jar PDL, care trebuie să găsească o variantă pentru a nu pierde Primăria Cluj-Napoca. Emil Boc este văzut drept "soluţia salvatoare" în partid, care nu are practic altă variantă. Boc este aşteptat şi de angajaţii Primăriei.

În plus, candidatura la Cluj i-ar oferi şi lui Emil Boc ocazia de a-şi relansa cariera politică. Fostul premier ar putea reveni astfel în postul din care a plecat, în decembrie 2008, pentru a accepta funcţia de prim-ministru, la câteva luni după ce câştigase voturile clujenilor pentru al doilea mandat de primar.

De altfel, PDL Cluj nu are, practic, o altă variantă, iar liderii filialei sunt categorici în această privinţă.

"PDL Cluj îl doreşte pe Emil Boc ca şi candidat la Primăria Cluj-Napoca. Cunoscându-l ca un om extrem de responsabil, sunt convins că ştie ce are de făcut şi că va lua cea mai bună decizie pentru el şi pentru PDL. Cred că mai are multe de spus în administraţia clujeană. Oricum, decizia îi va aparţine în totalitate", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Boc.

Potrivit lui Buda, tot ceea ce a făcut Emil Boc ca primar al Clujului şi ca prim-ministru "nu se poate şterge cu buretele", iar în ceea ce priveşte aprecierile unor politicieni din opoziţie, potrivit cărora o candidatură a lui Boc la Primărie ar fi un regres, deputatul PDL are argumente contra.

"Nu cred că ar fi o decădere pe scena politică dacă Emil Boc ar decide să candideze din nou la Primăria Cluj-Napoca, deşi a fost prim-ministru. Să îi reprezinţi pe clujeni este o onoare. Şi în Franţa, Alain Juppe a fost primar al oraşului Bordeaux, după care a fost prim-ministru, iar după mandatul în fruntea Guvernului de la Paris a candidat din nou pentru Primăria Bordeaux şi a fost reales primar", a explicat Daniel Buda.

Primarul interimar al municipiului Cluj-Napoca, Radu Moisin, consideră, la rândul său, că Emil Boc ar fi cea mai bună variantă ca primar al oraşului.

"Până în prezent nu s-a luat o decizie în cadrul PDL Cluj privind susţinerea unei persoane pentru candidatura la Primăria Cluj-Napoca. Sperăm ca în luna martie să putem avansa în luarea unei decizii. Cât priveşte situaţia domnului Boc, nu există o opţiune din partea sa, dar cred că dânsul ar fi cea mai bună variantă din actuala lume politică din Cluj. Clujul s-a schimbat odată cu mandatul său de primar", a spus Moisin.

El a precizat că declaraţiile unor membri PDL privind o posibilă obligare a lui Emil Boc să candideze sunt "speculaţii".

"Sunt convins că, dacă dumnealui va lua o decizie într-un sens sau altul, îi va aparţine în totalitate", a subliniat Radu Moisin.

La rândul lor, angajaţii Primăriei, funcţionari publici sau nu, aşteaptă o candidatură a lui Emil Boc şi câştigarea unui nou mandat de primar.

Dumitru Bobină, şef Serviciu Relaţii cu Consiliul Local şi Administraţie Locală din Primăria Cluj-Napoca, dar şi secretar al Sindicatului "Civitas" din instituţie, a lucrat atât cu Gheorghe Funar, cât şi cu Emil Boc. El susţine că abia aşteaptă ca Boc să revină la conducerea Primăriei.

"Colaborarea dintre mine şi Emil Boc, dar şi dintre acesta şi ceilalţi colegi ai mei, a fost de o eleganţă care contrasta cu ceea ce eram obişnuiţi până la venirea lui în Primărie. Ne-a creat o nouă viziune asupra administraţiei, o altfel de atitudine a noastră faţă de cetăţean şi faţă de oraş, care mi s-a părut extraordinară. Eu îl aştept pe Emil Boc să ia hotărârea să se înscrie în cursa pentru Primăria Clujului şi îmi doresc să reîncep colaborarea cu domnia sa în calitate de primar", a spus Bobină.

El a adăugat că meritul cel mai consistent al lui Boc, în perioada iunie 2004 - decembrie 2008, a fost acela că "a făcut performanţă administrativă cu o echipă ce i-a fost ostilă la început, dar pe care a sedus-o, cu o tenacitate de profesionist, şi a determinat-o să-şi schimbe ostilitatea în iubire".

"În cei patru ani şi jumătate de mandat, Boc nu a fost atins de pericolul dezvoltării unei viziuni cinice, ca rezultat al construirii relaţionale cu grupurile influente. El a fost mai degrabă contaminat de savoarea unui profil de lider popular, caracteristica sa esenţială fiind inspiraţia, adică oferirea pentru colaboratorii săi din Primărie a unor obiective, idei în care aceştia să creadă", a spus Dumitru Bobină.

Şi la nivelul simplilor angajaţi din Primărie, Emil Boc este aşteptat "cu braţele deschise", pentru că a fost un primar care respecta pe toată lumea, indiferent de funcţia ocupată.

"Emil Boc - «şeful», aşa cum îi spuneam noi - a fost un primar deosebit, respectuos, ne saluta, nu avea aere. Sunt femeie de serviciu în Primărie, dar nu am simţit nicio diferenţă între pregătirea dânsului şi mine. Ne-am simţit respectate. A făcut foarte multe pentru oraş. Ne-am dori să revină ca primar, îl aşteptăm cu braţele deschise", a spus Livia Lăpuşan, care lucrează de 20 de ani în Primăria Cluj-Napoca.

Un alt angajat susţine că Emil Boc, ca primar, a fost "un om de milioane", care stătea de vorbă la fel şi cu portarii Primăriei, şi cu funcţionarii publici, şi cu şoferii, şi cu directorii.

"Asculta pe toată lumea, iar, dacă cineva avea o problemă, căuta să o rezolve, era foarte popular", a menţionat acesta.

Şi preşedintele de şedinţă al Consiliului Local Cluj-Napoca, Ioan Pop, aşteaptă o eventuală întoarcere a lui Emil Boc la Primărie.

"E de dorit să revină. Eu îl aştept. Consider că administraţia locală clujeană ar avea numai de câştigat", a arătat Pop.

Emil Boc a fost ales primar al municipiului Cluj-Napoca în iunie 2004, iar în iunie 2008 a fost reales pentru al doilea mandat. A părăsit Primăria clujeană în decembrie 2008, după ce a fost numit în funcţia de prim-ministru.

Varianta candidaturii lui Emil Boc la Primăria Cluj-Napoca la alegerile locale din 2012 a apărut încă de acum un an, când s-a discutat despre demisia lui Boc din funcţia de prim-ministru. Şi atunci, democrat-liberalii care susţineau această soluţie făceau trimitere la cazul lui Alain Juppe.

Conform unor surse citate de gandul.info, din calculele PDL reiese că fostul premier Emil Boc nu are cum să piardă Primăria Cluj-Napoca dacă intră în cursă.

Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Candidatura lui Boc la Cluj - soluţia PDL şi şansa fostului premier.
 Vizualizări articol: 628 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Candidatura lui Boc la Cluj - soluţia PDL şi şansa fostului premier0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei