Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 oct 2011 - Anul XVI, nr. 234 (4832)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Parlamentarii români care participă la AP NATO nu ştiu prea multe despre reuniune

Marţi, 4 Octombrie 2011 (18:32:50)

Membrii delegaţiei României la AP NATO nu prea ştiu detalii despre reuniunea care începe la Bucureşti peste câteva zile, persoana care ar cunoaşte aceste lucruri indicată de cei contactaţi de MEDIAFAX fiind Sever Voinescu, şeful delegaţiei, cel care spune că principalul beneficiu este "prestigiul".

Contactat de MEDIAFAX, deputatul PDL William Brînză, membru al delegaţiei României la AP NATO, a spus că nu cunoaşte detalii, şeful delegaţiei fiind cel în măsură să ofere astfel de detalii.

"Cel mai în măsură... întrebaţi preşedintele, că nu vreau să se supere pe mine. El poate să dea cele mai multe date. Fac parte din delegaţie, dar noi avem o cutumă. Din punct de vedere al unui preşedinte de comisie, nici mie nu-mi convine când vorbeşte cineva înaintea mea", a răspuns Brînză.

El a adăugat că nu cunoaşte costurile reuniunii, pentru că nu este datoria sa, ca membru al comisiei.

"Nu le cunosc, pentru că nu este de datoria mea, ca membru al comisiei, să mă ocup de costuri. Nu ştiu care sunt. Că sunt mari, că sunt mici... Logic, orice întâlnire are nişte costuri, dar nu ştiu care sunt", a afirmat deputatul PDL.

Totodată, acesta a recunoscut faptul că nu ştie câţi delegaţi vor veni la Bucureşti.

"Nu ştiu câţi au confirmat. Sunt foarte multe date şi, decât să vorbesc aşa, pe afară, să-mi dau cu presupusul... De regulă, la alte adunări parlamentare la care am participat, vin de ordinul sutelor. Am fost anul trecut, când a fost în Italia, şi am mai fost anul acesta în Bulgaria, când nu am putut participa pentru că eram într-o altă delegaţie, într-o altă comisie. Aş fi vrut să fiu de folos, dar decât să dau presupuse, mai bine să vorbească cel în măsură, care le şi ştie şi să dea datele cât mai exacte", a mai spus Brînză.

Un alt parlamentar, supleant în delegaţia ţării noastre, senatorul PNL Mario Oprea, şi-a motivat lipsa informaţiilor privitoare la reuniune susţinând că este membru supleant, nu membru "plin".

"Am să vă rog să-l întrebaţi pe domnul Meleşcanu, care probabil va şi participa la reuniune. Nu sunt vizat eu să vă zic", a precizat Oprea.

Deputatul PSD Ion Mocioalcă a fost printre cei familiarizaţi cu subiectul, afirmând că România nu poate numai să beneficieze, ci trebuie "să şi dea înapoi, să-şi asume nişte obligaţii din momentul în care a intrat în NATO".

"A fost rândul ţărilor foste socialiste să organizeze sesiunile ordinare ale Adunării Parlamentare NATO şi, după Varşovia, Varna, a trebuit să organizeze şi Bucureştiul. Însă nu cred că costurile unei asemenea reuniuni dezechilibrează bugetul României. Aici sunt alte costuri la care trebuie să ne uităm cu atenţie, pentru că astfel de momente aduc un plus de imagine României. Suntem într-o perioadă post-recesiune sau suntem încă în recesiune şi, din punctul meu de vedere, NATO trebuie să-şi adapteze politica la vremurile de azi şi aştept de la această reuniune ca NATO să conceptualizeze un moment extrem de important - că în momentul de faţă NATO trebuie să asigure securitatea nu numai ţărilor membre, ci întregii lumi după perioada recesiunii. Nu trebuie să ne îngrijoreze aceste costuri pentru că miza este mult mai mare decât acestea", a declarat Mocioalcă pentru MEDIAFAX.

El a apreciat că "apar noi actori", întrebând dacă la reuniunea de la Bucureşti se va lua în calcul China ca putere militară.

Totodată, Mocioalcă a estimat că la Bucureşti vor veni 600 de invitaţi.

"Eu ştiu că, în ceea ce priveşte delegaţia României, se vor semna acordul între AP a României şi Georgiei. Mai ştiu că este un proiect de declaraţie în ceea ce priveşte Afganistanul. Nu cunosc programul Adunării Parlamentare. El s-a definitivat ieri sau alaltăieri. O să mă uit pe el", a adăugat deputatul PSD.

Întrebat despre beneficiile participării delegaţiei României la precedentele reuniuni ale AP NATO, el a precizat că membrii delegaţiei ţării noastre încearcă să reprezinte cât mai bine interesele României.

"Nu sunt eu Nicolae Titulescu care la orice adunare sau la orice altă întâlnire mă duc răstorn toată politica în favoarea României. Sigur, încercăm să ne facem treaba cât se poate de bine, considerându-ne totuşi a şaptea ţară din UE şi fiind mândri de asta", a conchis Ioan Mocioalcă.

La rândul său, contactat de MEDIAFAX, şeful delegaţiei României, deputatul PDL Sever Voinescu a spus că organizarea la Bucureşti a acestei reuniuni aduce "mult prestigiu"

"Se vor adopta câteva rezoluţii. Una pe Afganistan, una pe atacaturile cyber, una pe securitate, pe prezenţa femeilor în forţele armate. Fiecare comisie va avea, în principiu, câte o rezoluţie. Acestea vor fi dezbătute în comisiile care vor avea loc sâmbătă şi duminică şi se vor vota în plen luni", a declarat Voinescu.

Întrebat dacă, având în vedere bugetul important alocat organizării acestei reuniuni, vor exista şi beneficii directe pentru România, Voinescu a răspuns: "Fără niciun fel de îndoială, să fii organizatorul unei asemenea manifestări aduce mult prestigiu. Plus că ai un cuvânt de spus pe rezoluţii şi pe ordinea de zi".

El a apreciat că România este astăzi, din punctul de vedere al securităţii naţionale, în cea mai bună situaţie în care a fost în istoria modernă, acest lucru datorându-se "unui singur lucru - faptul că România este membru NATO".

Restul membrilor delegaţiei României în Adunarea Parlamentară NATO nu au putut fi contactaţi. Din delegaţia României fac parte 20 de membri, dintre care zece sunt supleanţi.

Adunarea Parlamentară NATO se va organiza la Bucureşti în perioada 7-10 octombrie.

În iunie, bugetul Senatului a fost suplimentat cu peste 11 milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor ce revin acestei Camere legislative pentru organizarea sesiunii anuale a Adunării Parlamentare a NATO. La Camera Deputaţilor, s-au cheltuit până în prezent, potrivit secretarului general Gheorghe Barbu, 9.965.000 de lei pentru organizarea evenimentului, cu aceşti bani fiind făcute, între altele, renovarea grupurilor sanitare, dotări ale sălii de plen cu sisteme noi de iluminat şi de "ceasoficare" şi fiind achiziţionate 8 microbuze. Iar aceste sume au fost cheltuite în condiţiile în care, potrivit lui Gheorghe Barbu, participanţii la reuniune "vor mânca contra cost".

Gabriel Pecheanu 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parlamentarii români care participă la AP NATO nu ştiu prea multe despre reuniune.
 Vizualizări articol: 554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Parlamentarii români care participă la AP NATO nu ştiu prea multe despre reuniune1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei