Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 oct 2011 - Anul XVI, nr. 234 (4832)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Scutul Terrei, "atacat"

O gaură uriaşă din stratul de ozon de deasupra Arcticii îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă

O gaură cu o suprafaţă de cinci ori mai mare ca cea a Germaniei s-a deschis în stratul de ozon de deasupra Arcticii, egalând pentru prima dată dimensiunea găurii de ozon de deasupra Antarcticii, au anunţat, duminică, oamenii de ştiinţă, informează AFP.

Provocată de temperaturile excepţional de joase de la Polul Nord, această gaură s-a deplasat timp de 15 zile deasupra Europei de Est, a Rusiei şi a Mongoliei, expunând uneori populaţia la un nivel ridicat de raze ultraviolete, au anunţat cercetătorii.

Ozonul, o moleculă compusă din trei atomi de oxigen, se formează în stratosferă, unde filtrează ultravioletele - raze dăunătoare pentru vegetaţie şi care pot să provoace cancer de piele sau cataractă.

Acest scut natural al Terrei este în mod regulat "atacat" la nivelul polilor iarna şi primăvara, parţial din cauza clorofluorocarburilor (CFC) folosite de oameni în sistemele de răcire şi a aerosolilor. Producţia de CFC este aproape nulă în zilele noastre, graţie protocolului semnat în 1985 la Montreal.

 

La Polul Nord găurile din stratul de ozon sunt mult mai limitate decât în emisfera sudică

Frigul intens rămâne principalul factor de distrugere a ozonului. Sub efectul frigului, vaporii de apă şi moleculele de acid azotic se condensează pentru a forma nori în straturile joase ale stratosferei. Aceşti nori se formează din clor, care cauzează distrugerea ozonului.

Gaura din stratul de ozon este în mod obişnuit mai mare în Antarctica decât în Arctica, deoarece la Polul Sud este mult mai frig. Măsurătorile efectuate până în prezent la Polul Nord arată faptul că găurile din stratul de ozon variază şi sunt mult mai limitate decât în emisfera sudică.

Observaţiile realizate din satelit începând din iarna anului 2010 până în primăvara anului 2011 au arătat că stratul de ozon a fost supus la grele încercări, la o altitudine cuprinsă între 15 kilometri şi 23 kilometri. Scăderea cea mai importantă - peste 80% - a fost înregistrată la altitudinile cuprinse în intervalul 18-20 kilometri.

"Pentru prima dată, scăderea a fost suficientă pentru a putea vorbi pe bună dreptate despre o gaură a stratului de ozon deasupra Arcticii", afirmă autorii acestui studiu, publicat, duminică, în revista ştiinţifică Nature.

 

Responsabil: "vortexul polar", un ciclon masiv

Vinovat de acest lucru este un fenomen cunoscut sub numele de "vortex polar", un ciclon masiv care se formează în fiecare iarnă în stratosfera arctică şi care, anul trecut, s-a format în condiţii de frig extrem, a declarat Gloria Manney de la Jet Propulsion Laboratory din California.

"Distrugerea ozonului a început în ianuarie, apoi s-a accelerat până la un asemenea punct încât concentraţiile de ozon din regiunea vortexului polar erau inferioare celor de anul trecut", a adăugat Gloria Manney.

Valori deosebit de mici au fost observate "în timpul celor 27 de zile din martie şi începutul lunii aprilie, pe o suprafaţă de circa 2 milioane de kilometri, adică de aproape cinci ori suprafaţa Germaniei sau a Californiei", a precizat aceeaşi cercetătoare.

Această valoare echivalează cu cea care a corespuns distrugerii stratului de ozon de deasupra Antarcticii la mijlocul anilor '80.

În aprilie 2011, vortexul polar s-a deplasat deasupra unor regiuni mai dens populate din Rusia, Mongolia şi Europa de Est, timp de 15 zile. Măsurătorile efectuate la sol au evidenţiat "valori neobişnuit de mari" ale razelor ultraviolete, înainte ca vortexul să dispară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O gaură uriaşă din stratul de ozon de deasupra Arcticii îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă.
 Vizualizări articol: 2065 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
O gaură uriaşă din stratul de ozon de deasupra Arcticii îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei