Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 oct 2011 - Anul XVI, nr. 234 (4832)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comisie din Senat: Câştigul managerilor privaţi la stat, renegociat numai după primele opt luni

Marţi, 4 Octombrie 2011 (16:15:19)

Comisia de administraţie a Senatului a adoptat, marţi, proiectul legii privind managementul privat al întreprinderilor publice, stabilind că drepturile băneşti ale managerilor privaţi pot fi renegociate după primele opt luni de activitate, în funcţie de îndeplinirea unor criterii de performanţă.

Senatorii au adoptat mai multe amendamente la proiectul legislativ, stabilind că managerii privaţi trebuie să dovedească experienţă de management în domeniul de activitate al întreprinderii publice respective, nu doar expertiză în domeniu.

Managerii privaţi, care pot fi persoane fizice/juridice singure sau în asociere, pot fi selectaţi pentru mai multe funcţii: directori sau membri ai directoratului (în cazul persoanelor fizice), respectiv administrator sau membru al consiliului de supraveghere (în cazul persoanelor juridice).

Au fost modificate şi condiţiile de organizare a concursurilor de selecţie pentru managerii privaţi.

Astfel, pentru persoanele fizice, singure sau în asociere, române sau străine, concursul de selecţie se organizează separat pentru ocuparea unor funcţii de directori în conducerea executivă sau de membri ai directoratului şi separat pentru ocuparea unor funcţii de administraţie/control, dacă întreprinderea respectivă organizează concursuri atât pentru domeniul executiv, cât şi pentru domeniul administrativ şi de control.

Pentru persoanele juridice, române sau străine, se organizează concurs numai pentru ocuparea de funcţii de administraţie şi/sau control.

A fost majorat de la 60 la 75 de zile termenul de organizare a concursurilor de selecţie, începând cu data hotărârii adunării generale a acţionarilor/asociaţiilor. În cazul regiilor autonome, concursurile de selecţie a managerilor privaţi se vor organiza în termen de 60 de zile de la data ordinului ministrului de resort sau, după caz, de la data hotărârii autorităţii administraţiei publice locale tutelante.

Adunarea generală a acţionarilor, ministrul de resort sau, după caz, autoritatea publică locală tutelantă vor aproba nu doar cererea de ofertă, criteriile de selecţie a managerului privat, ci şi durata pentru care urmează să se încheie contractul de management privat.

Senatorii comisiei au adăugat şi condiţii suplimentare pentru participarea la concursul de selecţie a managerilor privaţi.

Astfel, persoanele fizice care pot concura pentru funcţii de administrator, director în conducerea executivă, membru al directoratului sau al consiliului de supraveghere, trebuie să nu figureze pe lista cuprinzând administratorii cărora li s-a revocat mandatul din motive imputabile lor, trebuind să prezinte o dovadă în acest sens de la AVAS, ministerul de resort, autoritatea publică locală sau oficiul registrului comerţului.

În plus, pe lângă condiţiile generale impuse şi de textul iniţial al legii, aceştia trebuie să aibă experienţă de management în domeniu.

Şi condiţiile care se aplică persoanelor fizice au fost mărite, una dintre ele fiind că, dacă persoanele fizice participă la un concurs în formă de asociere, ele trebuie reprezentate de un leader al asocierii.

Persoanele fizice, de asemenea, nu trebuie să figureze pe lista cuprinzând administratorii revocaţi din motive imputabile acestora, trebuind să prezinte o dovadă în acest sens de la oficiul Registrului Comerţului.

Modalitatea de plată a contractului de management privat a fost menţinută ca în textul iniţial: fie o indemnizaţie brută lunară suportată din fondurile întreprinderii publice, fie participarea la profitul net.

Senatorii au modificat, în schimb, unele condiţii ale derulării contractului. Astfel, pe parcursul executării contractului părţile pot, de comun acord, să modifice criteriile de performanţă convenite, pentru a le adapta la evoluţia situaţiei conjuncturale.

Managerul va prezenta trimestrial sau la cerere situaţia economică financiară, stadiul realizării investiţiilor sau orice altă documentaţie solicitată de adunarea generală, consiliul de administraţie, respectiv autoritatea publică tutelară.

Pentru realizarea criteriilor de performanţă stabilite de contract, managerul privat este învestit cu puteri depline.

Drepturile băneşti cuvenite managerului privat pentru concediul de odihnă, precum şi contribuţiile sociale, asigurări de sănătate se negociază.

Drepturile băneşti ale managerului privat pot fi renegociate în funcţie de îndeplinirea criteriilor de performanţă prevăzute în contract numai după primele opt luni de activitate pe timpul primului an şi semestrial în anii următori.

Comisia de administraţie a menţinut textul propunerii legislative iniţiale în ceea ce priveşte anexele în care sunt stabilite criteriile de performanţă, precum rata profitului net, rata rentabilităţii, productivitatea muncii, perioada de recuperare a creanţelor şi rambursare a datoriilor, rata lichidităţilor.

Managerii privaţi care vor fi numiţi la companiile de stat ar putea câştiga lunar sume care ajung până la 75.000 de euro brut, la care se vor adăuga milioane de euro anual în cazul unor societăţi cu profit ridicat, dacă sunt îndeplinite criteriile de performanţă din contract, potrivit proiectului obţinut la începutul lunii septembrie de către MEDIAFAX.

Suma încasată de managerul privat din profitul net ar putea depăşi însă două milioane euro şi ar ajunge chiar la patru milioane euro în cazul unor companii profitabile, precum Romgaz, Transgaz şi Hidroelectrica.

Contractul de management privat ar urma să fie încheiat pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 4 ani şi va putea fi prelungit, prin act adiţional, pentru încă maximum 4 ani dacă managerul şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisie din Senat: Câştigul managerilor privaţi la stat, renegociat numai după primele opt luni.
 Vizualizări articol: 534 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comisie din Senat: Câştigul managerilor privaţi la stat, renegociat numai după primele opt luni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei