Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 oct 2011 - Anul XVI, nr. 234 (4832)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANAT vrea ca turiştii afectaţi de falimentul agenţiilor să-şi poate recupera banii în 15 zile

Marţi, 4 Octombrie 2011 (15:05:09)

ANAT va propune MDRT elaborarea unui proiect legislativ prin care turiştii să fie protejaţi în cazul falimentului agenţiilor şi să poată recupera banii în 15 zile, nu în maxim doi ani, cum se întâmplă în prezent, iar garanţiile cerute turoperatorilor să crească de şase ori, la peste 250.000 de euro.

"În principal, ceea ce s-a întâmplat acum cu falimentele câtorva turoperatori care au creat pachete turistice, vândute de agenţiile mai mici, a generat probleme financiare pentru aceste agenţii revânzătoare. În plus, şi turiştii au fost afectaţi, şi acest lucru a fost cauzat şi de legislaţia învechită. Noi încercăm să propunem prin lege ca turistul să nu mai aştepte pentru a-şi recupera banii, în cazul în care agenţia dă faliment, chiar şi doi ani, până la încheierea procedurilor de insolvenţă, ci să-şi poată recupera suma plătită pe vacanţă în maxim 15-30 de zile", a declarat agenţiei MEDIAFAX Alin Burcea, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

El a spus că peste 200 de agenţii revânzătoare au avut probleme financiare din cauza intrării în faliment a unor turoperatori care vindeau pachete turistice în străinătate.

În ultimele luni câţiva turoperatori au intrat în faliment, peste 1.500 de turişti care cumpăraseră vacanţe de la aceştia prin intermediul agenţiilor revânzătoare, fiind fie blocaţi în diverse ţări, fie nevoiţi să-şi anuleze plecarea în străinătate. Cel mai răsunător faliment a fost cel al agenţiei Premium Holidays, care a lăsat în Turcia peste 1.000 de turişti români. Aceştia au revenit în ţară după ce agenţiile revânzătoare şi ANAT le-au plătit întoarcerea şi o parte din nopţile de cazare.

Legislaţia actuală stipulează că turoperatorii trebuie să depună o garanţie de 50.000 de dolari, iar în cazul agenţiilor revânzătoare, suma este de 10.000 de dolari.

"ANAT lucrează de circa şase luni la o propunere pentru un act normativ. Legea actuală spune că agenţia revânzătoare, agenţia mică, cea care i-a vândut pachetul turistului, ea răspunde, şi din păcate în cazul în care turoperatorii au dat faliment, agenţia revânzătoare a fost nevinovată. În acest context, toate agenţiile revânzătoare, nevinovate, au mai plătit încă o dată serviciile. Aceste falimente ale turoperatorilor au implicat pierderi ale agenţiilor revânzătoare de peste 300.000 de euro", a spus oficialul ANAT.

Asociaţia va propune Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) ca răspunderea în faţa clientului, în cazul falimentului turoperatorului, să-i revină acestuia, şi nu agenţiei revânzătoare.

"Noua formulă va face ca nicio agenţie revânzătoare să nu mai aibă probleme financiare, în cazul în care nu este vinovată. Turoperatorul va trebui să fie obligat să se asigure la o sumă mult mai mare, undeva între 250.000 de euro şi 500.000 de euro. Astfel, valoarea sumei asigurate ar trebui să crească de la 50.000 de dolari la minim 250.000 de euro pentru turoperator, iar la agenţiile revânzătoare, asigurarea pentru riscul financiar să urce de la 10.000 de dolari la minim 50.000 de euro", a mai spus Burcea.

Potrivit reprezentanţilor agenţiilor de turism, numărul românilor care îşi vor petrece în acest an vacanţa în străinătate este estimat la circa două milioane de persoane, cele mai căutate destinaţii fiind Bulgaria, Grecia, Turcia şi Austria.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANAT vrea ca turiştii afectaţi de falimentul agenţiilor să-şi poate recupera banii în 15 zile.
 Vizualizări articol: 477 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ANAT vrea ca turiştii afectaţi de falimentul agenţiilor să-şi poate recupera banii în 15 zile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei