Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 oct 2011 - Anul XVI, nr. 234 (4832)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dumitru Sandu: Percepţia migranţilor este că în România criza se duce mai greu decât în străinătate

Marţi, 4 Octombrie 2011 (18:31:57)

Revenirea în ţară a unui număr însemnat de români din cauza celui de-al doilea val de criză este exclusă deoarece percepţia migranţilor este că în România criza se duce mult mai greu decât în străinătate, a declarat marţi, la lansarea unui studiu privind migraţia, sociologul Dumitru Sandu.

Dumitru Sandu susţine că "sub nicio formă" nu este posibilă o revenire importantă a românilor din străinătate.

"Mişcarea migratorie nu este tot timpul în funcţie de ce se întâmplă în România, Italia sau Spania, ci de raportul dintre criza din România şi criza din Italia sau criza din Spania. Migranţii sunt foarte buni sociologi care pricep exact realitatea, rapid, încât percepţia migranţilor este că în România criza se duce mult mai greu decât în străinătate", a explicat sociologul.

El a arătat că este nevoie de studii la nivel naţional privind românii care se întorc în ţară, subliniind că nu pot fi făcute politici de dezvoltare în lipsa unor informaţii esenţiale.

Dumitru Sandu a mai spus că, dincolo de criză, începe să lucreze un model de învăţare.

"Oamenii au învăţat să circule în Europa, încât nu mai e vorba de plecare şi venire. Revenirea nu mai este definitivă, este temporară. Marea realitate este migraţia circulatorie şi problema este cum se face ea. Din punct de vedere practic este extrem de important ca în politicile de migraţie, inexiistente deocamdată în România, să facem în aşa fel încât circuitele migratorii ale românilor, indiferent unde se află acum, în viitor să nu ocolească România. Începe să apară fenomenul de migrant care pleacă din Spania pentru că este criză, dar nu vine în România. Se duce în Irlanda, în Marea Britanie", a subliniat sociologul.

În opinia sa, migraţia ar trebui să fie o responsabilitate pentru rezolvarea unor probleme dar dificultatea constă în faptul că natura problematicii se schimbă continuu.

"Începem să avem mai multe date decât analize. Există sondaje la nivel UE complet neanalizate. Pentru o ţară care are migraţie de nivelul României, ideea că avem date neanalizate sună prost. Datele pe migraţie costă mult, se culeg greu, avem din ce în ce mai mulţi specialişti, dar problema e cererea instituţională, care este slabă", a mai spus Dumitru Sandu.

Specialistul susţine că România ar trebui să ia modelul Poloniei, ţară în care specialiştii sunt deja solicitaţi pentru gândirea de programe privind migraţia circulatorie care să nu ocolească ţara de origine. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dumitru Sandu: Percepţia migranţilor este că în România criza se duce mai greu decât în străinătate.
 Vizualizări articol: 478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Dumitru Sandu: Percepţia migranţilor este că în România criza se duce mai greu decât în străinătate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei