Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 aug 2011 - Anul XVI, nr. 198 (4796)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ONG-uri: MJ se ascunde în spatele unei entităţi non-guvernamentale cu scop şi misiune neclare

Marţi, 23 August 2011 (16:11:34)

Institutul pentru Politici Publice şi APADOR-CH consideră că prin înfiinţarea unei "entităţi non-guvernamentale cu scop şi misiune neclare", Ministerul Justiţiei se eschivează de la asumarea răspunderii publice oficiale pentru funcţionarea statului de drept din România.

Cele două ONG-uri arată, marţi, într-un comunicat de presă, că dezaprobă iniţiativa Ministerului Justiţiei (MJ), validată de Guvern, privind înfiinţarea unui ONG pentru promovarea statului de drept, motivând că ar putea crea confuzie în rândul populaţiei.

Institutul pentru Politici Publice şi APADOR-CH consideră că Ministerul Justiţiei se eschivează de la a-şi asuma răspunderea publică oficială pentru funcţionarea statului de drept din România, "ascunzându-se în spatele unei entităţi non-guvernamentale cu scop şi misiune neclare" şi aruncând în derizoriu noţiunea de societate civilă.

"Asociaţiile şi fundaţiile sunt actori eminamente privaţi. Neafilierea lor statală rămâne cheia unei societăţi civile sănătoase, aptă să se poziţioneze critic faţă de autorităţile şi instituţiile publice sau eventual să intre în relaţii de colaborare pentru promovarea unor interese comune de ordin general, în funcţie de circumstanţe", precizează cele două organizaţii, în comunicatul de presă.

Acestea cer ca Ministerul Justiţiei şi Guvernul să explice public cine va face parte din Consiliul director şi din personalul fundaţiei şi care va fi salariul acestor persoane, cum vor fi selectaţi angajaţii şi membrii Consiliului Director, care este bugetul anual estimat al ONG-ului şi care vor fi sursele concrete de finanţare, care este cuantumul necesar funcţionării curente şi administrării fundaţiei, care va fi alocaţia bugetară destinată funcţionării, în afară de suma necesară constituirii şi ce alte fonduri va accesa fundaţia.

"În faţa unor asemenea neclarităţi încă de la înfiinţarea acestei fundaţii, APADOR-CH şi IPP îşi exprimă îndoiala cu privire la scopul real şi eficacitatea acestui demers şi se întreabă în ce măsură există vreo legătură între crearea acestei fundaţii şi viitorul an electoral. Reprezintă fundaţia o sinecură pentru persoane care, în urma alegerilor, vor pierde funcţii publice sau relaţii contractuale cu ministerul şi doresc ca, pe această cale, să beneficieze în continuare de bani de la bugetul de stat?", mai scriu reprezentanţii celor două ONG-uri.

De asemenea, organizaţiile precizează că fundaţia Ministerului Justiţiei va fi avantajată în relaţia pe care o are cu fondatorul său, astfel încât iniţiativa MJ discriminează celelalte ONG-uri care îşi propun obiective similare.

"În loc să susţină principiile statului de drept, care presupun că nu poţi fi propriul tău arbitru, Ministerul Justiţiei intenţionează să-şi elibereze singur disponibilitatea de denumire pentru dobândirea personalităţii juridice, să se înregistreze în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor pe care tot el îl administrează", potrivit ONG-urilor.

Reprezentanţii organizaţiilor mai susţin că Ministerul Justiţiei invocă austeritatea bugetară ca "motiv pentru incapacitatea de a-şi îndeplini atribuţiile legale", dar soluţia pentru depăşirea dificultăţilor financiare este tocmai promovarea unui real parteneriat public-privat, în care ministerul să colaboreze cu entităţi private din ţară sau străinătate, în scopuri şi pe perioade precis determinate, care să preia o parte din costuri, prin contribuţii directe sau prin atragerea de fonduri.

"În niciun caz înfiinţarea unei persoane juridice care presupune cheltuieli cu personalul, sediul, administrarea etc., pe o perioadă nedeterminată nu duce la degrevarea bugetul de stat, ci la cheltuieli suplimentare", consideră IPP şi APADOR-CH.

În opinia celor două ONG-uri, astfel de "structuri fantomă pretinse de tip societate civilă" şi controlate de Guvern sunt "specifice unor regimuri care oprimă societatea civilă democratică", poartă numele de "GONGO-uri" şi au decredibilizat societatea civilă şi regimurile democratice din ţările în care au funcţionat.

"Luând act de această situaţie, în care se propune o contopire a noţiunilor de stat şi societate civilă, IPP şi APADOR-CH urmează să iniţieze demersuri pentru introducerea unui amendament la cadrul juridic privind înfiinţarea fundaţiilor şi asociaţiilor care să interzică instituţiilor publice să înfiinţeze sau să facă parte din asociaţii sau fundaţii", conchid ONG-urile.

Ministerul Justiţiei preciza, vineri, că demersul pentru înfiinţarea, în decembrie, a unei fundaţii care să promoveze statul de drept este o soluţie, în contextul bugetului de austeritate, la nevoia de a informa cetăţenii privind schimbările produse odată cu implementarea noilor Coduri.

"Pentru a-şi putea îndeplini atributul său legal de a informa opinia publică cu privire la schimbările produse odată cu implementarea noilor Coduri ale justiţiei, în situaţia specială a unui buget de austeritate, reprezentanţii MJ sunt nevoiţi să găsească soluţii mai puţin costisitoare, fără ca acest lucru să afecteze calitatea activităţilor desfăşurate. Crearea acestei fundaţii este o astfel de soluţie. Contribuţia financiară a Ministerului Justiţiei, în calitate de membru fondator, va fi echivalentă cu valoarea minimă de 100 de salarii minime brute de economie (67.000 de lei), potrivit Ordonanţei Guvernului 26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile", se arăta în comunicatul MJ.

Reprezentanţii ministerului precizau că memorandumul aprobat de Guvern în 17 august reprezintă doar primul pas dintr-o succesiune de "acţiuni necesare, potrivit legii", pentru înfiinţarea ONG-ului.

"Urmează dobândirea personalităţii juridice prin înscrierea în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, sens în care, Ministerul Justiţiei va depune la instanţa competentă o cerere de înscriere însoţită de documentaţia prevăzută expres de lege (act constitutiv, statut, dovada disponibilităţii denumirii, acte doveditoare ale sediului şi patrimoniului iniţial)", potrivit MJ.

Termenul estimat pentru începerea funcţionării ONG-ului este luna decembrie, mai precizau reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

"Demersul nostru de a înfiinţa o asemenea fundaţie a fost deja salutat, asigurându-ne de sprijinul şi cooperarea lor mai multe ambasade străine în România (Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Marii Britanii), dar şi camere de comerţ bilaterale (Camera de Comerţ Româno-Britanică), asociaţii ale comercianţilor (Consiliul Investitorilor Străini), precum şi companii române şi străine (Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank, Enel). Acestea, precum şi alte persoane fizice sau juridice - reprezentante ale mediului de afaceri, corpurilor profesionale juridice, reprezentanţelor diplomatice ale altor state în România - vor putea, ulterior înfiinţării fundaţiei, să sprijine financiar acţiunile acesteia, prin donaţii, sponsorizări sau să se alăture efortului nostru prin asocierea la acţiunile derulate de fundaţie sau prin organizarea de acţiuni proprii, în prelungirea sau completarea celor lansate de fundaţie", arăta MJ.

Ministerul Justiţiei a primit, la începutul săptămânii trecute, aprobarea de a-şi înfiinţa o organizaţie non-guvernamentală, o fundaţie al cărei scop va fi "susţinerea şi promovarea principiilor dreptului, a democraţiei şi a statului de drept", într-o primă fază aceasta urmând să se ocupe de promovarea noului Cod civil.

În cadrul fundaţiei "vor fi elaborate strategii pe termen mediu şi lung", dar şi "acţiuni de informare sistematică şi susţinută a publicului larg asupra conţinutului normelor juridice şi de educare în scopul aplicării acestora".

Reprezentanţii MJ s-au declarat convinşi că, pe termen mediu şi lung, acţiunile derulate de fundaţie "vor avea consecinţe pozitive asupra funcţionării mediului de afaceri, asupra interesului investiţional în România şi, implicit, asupra dezvoltării socio-economice a României, în beneficiul fiecărui cetăţean". 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ONG-uri: MJ se ascunde în spatele unei entităţi non-guvernamentale cu scop şi misiune neclare.
 Vizualizări articol: 627 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ONG-uri: MJ se ascunde în spatele unei entităţi non-guvernamentale cu scop şi misiune neclare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei