Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 aug 2011 - Anul XVI, nr. 198 (4796)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Interviu

“Pe parcursul a 20 de ani s-a înregistrat un progres esenţial şi dinamic în relaţiile ucraineano-române”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu prilejul celei de-a XX-a aniversări a Independenţei Ucrainei, Excelenţa Sa Consulul General al Ucrainei la Suceava, Vasyl Boiechko (care a deţinut această funcţie între anii 2001 - 2005 şi, după ce a ocupat demnitatea de şef al Direcţiei Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, a revenit în fruntea misiunii consulare de la Suceava din data de 29 septembrie 2010) a acordat cotidianului Monitorul de Suceava următorul interviu:

 

„Ucraina tinde să se încadreze în structurile europene, dezvoltă relaţii de prietenie cu ţările vecine, inclusiv cu România”

 - Excelenţă, spuneţi-ne ce evenimente organizează Consulatul General al Ucrainei la Suceava, cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenţei Ucrainei?

 - În primul rând, aş dori să subliniez că, în urmă cu 20 de ani, Ucraina a început o nouă etapă a istoriei sale moderne. Practic, a fost deschis un nou capitol al cronicii sale - confirmarea Ucrainei ca stat independent şi suveran. Astăzi, Ucraina se dezvoltă ca o ţară democratică şi ca stat de drept. În domeniul politicii externe, Ucraina tinde să se încadreze în structurile europene, dezvoltă relaţii de prietenie cu ţările vecine, inclusiv cu România. Ţara noastră are relaţii strânse cu ucrainenii din diaspora, ai căror reprezentanţi vor participa la cel de-al V-lea Forum al Ucrainenilor de Pretutindeni, care se va desfăşura anul acesta la Kiev. De asemenea, promovează proiecte pe plan socio-cultural, menite să contureze imaginea Ucrainei ca ţară cu o bogată istorie naţională şi tradiţie culturală.

Cu ocazia celei de a XX-a aniversări a Independenţei Ucrainei, Consulatul General al Ucrainei la Suceava, precum şi Ambasada Ucrainei în România organizează o serie de evenimente. Majoritatea acţiunilor se derulează în colaborare cu Uniunea Ucrainenilor din România, inclusiv cu filiala UUR din judeţul Suceava. Printre acestea amintim: Festivalul interetnic “Convieţuiri”, “Caravana culturii şi a tradiţiilor ucrainene”, care se organizează în satele din judeţele Suceava şi Botoşani, cu populaţie majoritar ucraineană.

Trebuie menţionat faptul că deja tradiţionala Tabără Internaţională de Pictură  “Bucovina - trecut, prezent şi viitor”, organizată de UUR - Filiala Suceava, este dedicată anul acesta Zilei Independenţei Ucrainei. Un rol important în desfăşurarea tuturor evenimentelor îl are prim-vicepreşedintele  Uniunii Ucrainenilor din România - preşedintele filialei UUR Suceava, domnul profesor Ioan Bodnar.

De asemenea, ne-am adresat posturilor locale de televiziune Bucovina TV şi Plus TV Suceava, cu rugămintea  de a transmite filme documentare dedicate acestei aniversări, cu scopul de a face cunoscute cetăţenilor români Ucraina contemporană, cultura ucraineană şi oportunităţile economice şi  turistice ale acesteia.

 

„În acest an şcolar s-a înfiinţat la Siret o nouă clasă cu predare parţială în limba ucraineană”

- În anumite judeţe ale României, cu precădere în cele situate la graniţa cu Ucraina, trăieşte o numeroasă minoritate ucraineană, în special în judeţele Suceava, Maramureş, Satu Mare şi Botoşani. Cum colaborează Consulatul General al Ucrainei cu ucrainenii din aceste regiuni şi cu organizaţiile lor?

 - După cum am menţionat, Consulatul General are relaţii bune cu Uniunea Ucrainenilor din România - Filiala Suceava. Evenimentele culturale sunt organizate în colaborare cu ucrainenii din acest judeţ, ţinând cont şi de faptul că în municipiul Suceava se află sediul Consulatului nostru. Relaţii bune avem şi cu Preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, domnul deputat Ştefan Buciuta, cu consilierul superior la Ministerul Culturii şi Cultelor din România, doamna Iaroslava Colotelo, care susţin constant desfăşurarea evenimentelor culturale în judeţele Suceava, Maramureş, Botoşani, şi în alte judeţe din România, pe teritoriul cărora locuiesc ucraineni. În judeţul Maramureş a avut loc de curând Concursul naţional de recitare a poeziei ucrainene, care a fost dedicat celei de a XX-a aniversări a Independenţei Ucrainei. Sunt încântat de faptul că în acest an elevii de la clasa de filologie ucraineană din cadrul Colegiului Tehnic „Laţcu Vodă” Siret au susţinut în cadrul examenului de bacalaureat şi probe orale şi scrise la Limba şi literatura ucraineană. În cadrul acestui colegiu există deja patru clase de filologie ucraineană şi două grupe de studiu al limbii materne ucrainene. În acest an şcolar s-a înfiinţat o nouă clasă cu predare parţială în limba ucraineană cu un număr de 23 de elevi. Mulţumesc inspectorului şcolar general al judeţului Suceava, domnului Petru Carcalete, pentru sprijinul acordat în studierea limbii materne ucrainene la nivel de judeţ, inspectorului pentru limba ucraineană, doamnei Lucia Mihoc, şi directorului Colegiului Tehnic “Laţcu Vodă” Siret, domnul profesor Ioan Chideşa.

Consulatul General a oferit ucrainenilor etnici din judeţele Suceava, Maramureş şi Botoşani, în 2010 şi 2011, televizoare, instrumente muzicale, literatură de specialitate şi beletristică, cu scopul de a susţine activităţile desfăşurate de către aceştia.

 

„În cadrul Programului operaţional comun “Ucraina - România - Republica Moldova” se derulează peste 100 de proiecte comune”

- Cum se dezvoltă relaţiile de cooperare transfrontalieră ucraineano-române? S-au înregistrat progrese în acest sens?

- Pe parcursul a douăzeci de ani s-a înregistrat un progres esenţial şi dinamic în relaţiile ucraineano-române. În această perioadă s-au semnat acorduri interstatale, interguvernamentale şi interregionale care facilitează dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Semnarea şi ratificarea în 1997 a Tratatului politic de bază au contribuit la crearea unor mecanisme adecvate de cooperare transfrontalieră între cele două ţări. Au fost create euroregiunile “Prutul de Sus” şi “Dunărea de Jos”, în cadrul cărora se dezvoltă relaţii economice, culturale şi turistice. 

Consulatului General al Ucrainei la Suceava îi revine sarcina de a sprijini dezvoltarea Euroregiunii “Prutul de Sus”. În acest sens, remarc că activitatea Euroregiunii a devenit mai pragmatica datorită sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeană prin Programul operaţional comun “Ucraina - România - Republica Moldova”. În cadrul acestui program se derulează peste 100 de proiecte comune. Aceste proiecte se referă la dezvoltarea colaborării economice, culturale şi umanitare la nivel regional, la reînnoirea infrastructurii de frontieră.

Există, de asemenea, o serie de acorduri bilaterale privind cooperarea regională. Consulatul General al Ucrainei a favorizat semnarea Acordului-cadru de parteneriat între judeţul Suceava şi regiunea Ivano-Frankivsk, judeţul Botoşani şi regiunea Ternopil, judeţul Neamţ şi Khmelnitsky.

În ciuda situaţiei financiare şi economice dificile din ambele ţări, relaţiile interregionale se dezvoltă în continuare. În septembrie sunt planificate vizitele delegaţiilor ucrainene în judeţele Botoşani şi Neamţ. Judeţul Suceava are legături strânse cu regiunea Cernăuţi. La o mai bună colaborare contribuie şi existenţa punctului vamal Porubnoe-Siret.

Un factor important pentru dezvoltarea transfrontalieră ucraineano-română îl au reprezentanţii minorităţii ucrainene din România şi ai minorităţii române din Ucraina, care locuiesc la graniţa dintre cele două ţări.

 - Ce aţi dori să le uraţi cetăţenilor din Ucraina şi ucrainenilor din România cu prilejul aniversării a 20 de ani de Independenţă a Ucrainei?

 - Prin intermediul acestui interviu, aş dori să urez cetăţenilor ucraineni care locuiesc în Româniaşi ucrainenilor etnici, bunăstare şi sănătate, fericire şi succes în  activitatea lor pentru prosperitatea popoarelor şi a ţărilor noastre!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Pe parcursul a 20 de ani s-a înregistrat un progres esenţial şi dinamic în relaţiile ucraineano-române”.
 Vizualizări articol: 817 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
“Pe parcursul a 20 de ani s-a înregistrat un progres esenţial şi dinamic în relaţiile ucraineano-române”3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Progresss care lasa de dorit trimis de
(23 aug 2011, 12:12:59
animalele alea de ucrainieni nu au ce cauta in uniunea europeana........ce progres esential si dinamic.............mi-e sila de voi taranilor .......cercetati intai cazurile corect si dupa aia dati sentinte . faceti mai intai curatenie cu toti infractorii vostri si dupa aia vorbiti de progres , ar trebui toata mafia din conducere si de la vami sa faceti puscarie .....neam infometat dupa bani , plecati de la noi cu marfa voastra contrafacuta si expirata, ariel contrafacut , asa se vinde salamu' in bazar?
2.   Oameni fara frica de Dzeu trimis de
(23 aug 2011, 12:27:24
fiti oameni cu frica de Dumnezeu lasati icoanele.......
3.   Mai! Uituci mai sunteti, hohulilor! trimis de
(23 aug 2011, 13:22:31
Cu Cernautiul si celelalte teritorii, nici psss, va faceti ca ploua! Ati uitat, asa prieteneste, sa le dati inapoi!
4.   Oaie trimis de
(23 aug 2011, 13:24:07
pentru Mirela... Tu habar nu ai ce este ucraina.. esti o proasta care se uita pe acasa tv... sunt peste noi cu 100 de ani si la conditia sociala si la civilizatie si la bani... tu esti una din aia care se ca. ca in fun.dul curtii si ai internet prin stick, fa o vizita in ucraina si pentru alceva decat sa cari tigari ca sa te prinda si sa spui ca sunt tarani ucrainienii... tu esti taranca si o proasta basita... infractori sunt peste tot... eu imi doresc ca UCRAINA sa nu intre niciodata in UE pentru ca facand greseala asta isi va pierde identitatea, traditiile fenomenale ce le au si vor deveni niste cacanari ca romanii ...cersetori la poarta "otomana" europa lu'peste... sa ma ca.c pe europa.. traiasca ucraina
4.1  RE: Oaie trimis de
(24 aug 2011, 13:11:58
oaie esti tu in frunte cu ei, ce am zis e din experienta, da nu vreau sa-mi pun mintea cu tine ca dupa cum vorbesti se vede ca nu ai nici cei 7ani de-acasa si nici mai multe clase decat trenul , HAI SICTIR TIE SI UCRAINIENILOR TAI !!! nooo zice bine VESTITORUL ca ei se trag din porci......
5.   Dc? trimis de
(23 aug 2011, 13:25:43
de ce sa le dea inapoi?? sa devina ca ai nostrii? ai fost la cernauti? daca nu dute sa vezi... oameni cu bun simt si un oras fenomenal... nici nu avem termen de comparatie cu gunoaiele de orase de la noi...
6.   Da, grozav progres trimis de
(23 aug 2011, 14:10:02
tradatorul de tara constantinescu, alias tapu', a semnat DE BUNAVOIE tratatul ala rusinos pt noi, cand a cedat de bunavoie bucovina de nord, tinutul hertei si insula serpilor. apoi ukrainienii s-au apucat de construit canalul bastroie, fara sa tina cont de parerea noastra si de faptul ca afecta ecosistemul deltei. iar la procesul unde am fost reprezentati de avocatul Aurescu, cand s-a facut delimitarea platformei continentale, avocatul ukrainian a facut atacuri asupra noastra ce nu tinea de proces. probabil din lipsa de argumente. daaaaa......grozav progres. ce ne mai respecta ukrainienii ....pftiu'
7.   20 de ani trimis de
(23 aug 2011, 14:22:40
oamenii se trag din maimută iar uvrainenii din porci. Mai lăsați cu prietenia și căutați să fiți mai oameni, nu stați peste tot cu mâna întinsă după....TRADIȚIE
8.   Progrese !? trimis de
(23 aug 2011, 14:27:38
Aici ,,progrese° iar la Kiev ,,razboi^!?
Ministrul Apărării de la Kiev, Iuri Ehanurov, a nominalizat România printre posibilii inamici ai armatei ucrainene, întrucât Bucureştiul are revendicări teritoriale faţă de Ucraina. Ministrul a menţionat în acelaşi context şi Rusia.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei