Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 aug 2011 - Anul XVI, nr. 198 (4796)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Meseria de părinte

Disciplina strictă sau permisivă ?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Majoritatea părinţilor găsesc un echilibru între stricteţe şi permisivitate.

Unui părinte nu trebuie să-i fie frică să fie ferm atunci când e nevoie.

De fapt nu stricteţea sau permisivitatea sunt adevărata problemă, ci sentimentul aflat în spatele reacţiei; acesta este indus copilului.

Stricteţea moderată (obligarea în direcţia bunelor maniere, ascultare şi ordine) nu este dăunătoare atâta timp cât părinţii nu-şi uită bunătatea, dar poate afecta negativ dacă aceştia sunt permanent duri, nemulţumiţi, dezaprobatori, dacă însoţesc observaţiile cu reproşuri şi cu ironie. Acest gen de severitate creează copii slabi, fără personalitate, răi cu cei din jur (copie comportarea părintelui aşa cum o percep). Este o vorbă foarte înţeleaptă care spune: “Copiii fac ce văd, nu ce le spui să facă”.

Înclinarea firească a unor părinţi spre permisivitate poate avea efecte pozitive dacă intercalează fără frică momentele în care e necesar să fie fermi. Poate însă să aibă şi efecte negative dacă încurajează copilul să facă ce vrea el. Ezitarea va crea nemulţumiri în sufletul părintelui, dar va influenta negativ şi copilul.

E interesant că nici părintele, nici copilul nu vor fi mai fericiţi în lipsa echilibrului dintre permisiune şi interdicţie.

Există părinţi care “fug” de responsabilitatea disciplinării copilului, lăsând pedepsele în grija celuilalt părinte. Fie tatăl îşi găseşte brusc de lucru, fie mama ameninţă copilul cu venirea tatălui.

Unii părinţi motivează această decizie cu dorinţa de a fi prietenul copilului şi frica de a nu fi respinşi, însă imaginea de “zână bună” şi “zână rea” lasă amprente negative în subconştientul copilului. El trebuie să înţeleagă că există un cod de reguli căruia trebuie să i se supună şi că în familia lui ambii părinţi veghează la respectarea acestuia. E bine de ştiut şi faptul că uneori părintele care nu se implică este perceput de copil ca ascunzând o supărare mult mai mare şi mai periculoasă decât în realitate.

Sunt situaţii în care, la un moment dat, părinţii cedează nervos, pun copilul la punct cu fermitate, apoi au remuşcări şi povestea o ia de la început (poate cu mai mult curaj pentru copil, deoarece cunoaşte finalitatea).

Fermitatea este una din laturile dragostei părinteşti. Ea ţine copilul pe drumul bun, îl face să fie iubit şi el răspunde cu iubire, simţindu-se ferit de necazuri.

Cei ce se implică în educarea copilului câştigă respect în ochii acestuia, chiar dacă el va fi recunoscut uneori doar peste ani.

Bianca ZUS

www.problemele-copilului-meu.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Disciplina strictă sau permisivă ?.
 Vizualizări articol: 1558 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Disciplina strictă sau permisivă ?5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei