Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 aug 2011 - Anul XVI, nr. 198 (4796)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Sărbători de altădată

“23 August libertate ne-a adus!”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Timp de patru decenii Ziua Naţională a României s-a sărbătorit la 23 August, zi în care - în anul 1944 - prin lovitura de stat împotriva Guvernului Antonescu, România a întors armele împotriva Germaniei şi a trecut de partea aliaţilor, intrând totodată în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice.

23 August a fost sărbătorită cu fast ca zi Naţională a României începând cu anul 1948 (zi în care „poporul muncitor”, care se aduna la început sub lozinca „Stalin şi poporul rus libertate ne-au adus!”, a trecut după adoptarea sintagmei „insurecţie armată antifascistă” la scandarea unei „variante scurte”, care elimina din ecuaţie „Armata Roşie eliberatoare”). „23 August libertate ne-a adus!” a devenit în anii ceauşismului prilej de proslăvire a „conducătorului iubit”.

 

Se lucra sâmbăta şi duminica pentru „recuperare”

În calendarul verii târzii, 23 August era sărbătoarea laică mult aşteptată de „oamenii muncii” întrucât se acorda zi liberă. Zi liberă plătită scump însă, întrucât, în întâmpinarea sărbătorii, în întreprinderile şi unităţile productive care erau antrenate în întrecerea socialistă se lucra câteva sâmbete şi duminici pentru „recuperare” şi pentru raportarea de „mari succese în producţie”.

Efortul muncii era dublat de cel al pregătirilor pentru demonstraţiile care se organizau în Capitală şi în fiecare reşedinţă de judeţ.

Pregătirile se derulau de la începutul lunii august, când în grădiniţe, şcoli şi universităţi se punea la punct programul de defilare, iar în unităţile socialiste se confecţionau materialele pentru pavoazare şi pentru demonstraţie.

 

Unităţile socialiste se întreceau în decorarea fastuoasă a „carelor alegorice”

Organizaţiile de partid din fiecare întreprindere aveau sarcina de a realiza pavoazarea sediilor şi secţiilor cu lozinci şi drapele. Totodată se pregăteau pancarte, steaguri, steguleţe şi flori artificiale pentru personalul care urma să participe la demonstraţie. Unităţile socialiste se întreceau între ele în decorarea fastuoasă a „carelor alegorice”, mijloace de transport împodobite cu covoare şi drapate cu pânză, purtătoare de panouri cu grafice de producţie, cu portretele ornate cu ghirlande de cetină şi flori ale lui Marx, Engels şi Lenin, sau, în „Epoca de aur”, cu portretele Ceauşeştilor. Pe „carele alegorice” se aflau uneori, în poziţii ţepene, sportivi sau muncitori în diverse scene menite să sugereze recordurile sportive sau succesele în producţie.

 

„Capul sus, pieptul bombat, privirea înainte!”

Dotaţi cu materiale pentru defilare (pe care trebuiau să le predea după ce se încheia demonstraţia), salariaţii întreprinderilor din judeţ erau trimişi cu autobuze şi camioane la Suceava pentru a se alătura coloanei de manifestanţi. Coloana se forma în apropierea stadionului sau lângă Policlinică şi, însoţită de activişti (care alergau pe margine şi strigau „Păstraţi alinierea!”, „Capul sus, pieptul bombat, privirea înainte!” sau „Ridicaţi steagurile!” şi „Atenţie la mine, acum lozinca: 23 August, libertate ne-a adus!”), se deplasa către centrul oraşului, unde trecea prin faţa tribunei oficiale, moment în care demonstranţii trebuiau să salute oficialităţile cu urale, să strige lozinci, să înalţe pancartele şi să agite florile şi steguleţele.

 

Patrule de miliţie şi gărzi patriotice erau postate la intersecţii

Administraţia locală pregătea cu câteva zile înainte oraşul pentru sărbătoare. Se îngrijeau straturile cu flori, se uda strada principală, se făceau marcaje proaspete pe asfalt, se arborau steaguri roşii şi tricolor.

În ziua de 23 August patrule de miliţie şi gărzi patriotice erau postate la intersecţii, iar securişti şi activişti de partid erau grupaţi din loc în loc pe traseul pe care se deplasa coloana de demonstranţi.

Erau legitimaţi „suspecţii”, tinerii mai gălăgioşi care nu corespundeau normelor „eticii şi echităţii socialiste”, cei cu părul lung, cu barbă sau cu blugi, se verificau mijloacele de transport...

 

Magazinele şi restaurantele erau fie închise, fie nu comercializau băuturi alcoolice

Până la prânz, când se încheia demonstraţia, magazinele alimentare şi restaurantele erau fie închise, fie nu aveau voie să comercializeze băuturi alcoolice.

După defilare „oamenii muncii” petreceau ziua liberă cu mici şi bere pe terasele restaurantelor, la cârciumile şi bodegile din zona Pieţei Centrale sau „la iarbă verde”, la cabanele din împrejurimi (erau asaltate cu precădere Cabana „Căprioara” de la Adâncata şi Cabana Ilişeşti).

Se organizau spectacole artistice cu formaţii de dansuri şi muzică populară, grătarele fumegau până seara târziu, iar la tonetele cu bere (în special la cele la care se comercializa bere de Solca) se stătea la rând până se epuiza marfa.

 

23 August, o sărbătoare care a căzut în uitare

Sărbătoarea de 23 August a rămas doar o amintire. O amintire pentru cei care au trăit acele momente, au lucrat sâmbete şi duminici pentru „depăşirea planului în întrecerea socialistă”, au raportat „succese în producţie”, au participat la demonstraţii. Generaţiile postrevoluţionare ştiu puţin sau nu ştiu nimic despre ziua de 23 August. Pentru ei, pentru tânărul cu cercel în ureche pe care l-am abordat ieri întrebându-l ce ştie despre această fostă zi de sărbătoare, pare de neconceput să înveţi timp de câteva săptămâni să mânuieşti un baston, sau să fluturi o eşarfă într-o sincronizare perfectă, să te aliniezi în formaţie şi să te deplasezi în ritm de marş, să defilezi prin faţa unei tribune strigând lozinci, să porţi cu tine un steag cu lancea de lemn de trei metri de dimineaţă până la prânz...

23 August, o sărbătoare care a căzut în uitare.

 

Tinerii erau supuşi unui program de pregătire care dura două-trei săptămâni

Tinerii (elevii, studenţii şi militarii) care urmau să demonstreze erau supuşi unui program de pregătire care dura două-trei săptămâni.

Prof. Ioan Bodnar, care preda educaţia fizică la Liceul Industrial din Rădăuţi, îşi aminteşte că pregătirea elevilor pentru defilare se făcea atât la orele de curs cât şi în afara acestora. Erau aleşi elevii cu o bună condiţie fizică, selectaţi după înălţime, elevi care aveau „îndemânare şi ritm”, întrucât trebuiau să manevreze bastoane de gimnastică, steguleţe sau cartoane colorate cu care se grupau alcătuind lozinci. Ansamblul doar pe liceul rădăuţean al celor selectaţi pe clase era alcătuit din circa 200 de elevi, din care aproximativ 50 plecau la marea paradă de la Bucureşti.

 

Artiştii erau „curtaţi” pentru cadourile care se făceau lui Nicolae şi Elena Ceauşescu

Pictorul Radu Bercea, acum pensionar, care lucra cu mai bine de trei decenii în urmă în cadrul Serviciului Geologic al Combinatului Minier Gura Humorului, spune că lucra zile şi nopţi la rând la lozincile şi graficele pentru pavoazare şi pentru demonstraţie. Se lucra sub atenta supraveghere a „organelor de partid”, care stabileau textele lozincilor şi „aranjau” cifrele din graficele care trebuiau să indice o permanentă creştere a producţiei.

Artiştii din întreg judeţul erau „curtaţi” de mai marii de la partid pentru a executa lucrări care erau apoi atent selectate de o comisie pentru cadourile ce se făceau lui Nicolae şi Elena Ceauşescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “23 August libertate ne-a adus!”.
 Vizualizări articol: 3589 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
“23 August libertate ne-a adus!”5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(23 aug 2011, 11:04:28
23 august ’44 pe chimvalul istoriei
A (cam ) scurtat războiul ( părerea mea )
Sigur că n-a adus peste Ro.momâia norii gloriei
Da’ nici Regele cu mâinile’n sân nu putea sta

A fost sau n-a fost un act de trădare ?
A fost o gravă eroare politică sau ce a fost ?
Era o situaţie de criză peste altă criză mult mai mare
Da’ nici într-un caz (cum spune Băse) Regele a fost prost

Am fost ce-am fost ... şi ce mici am ajuns ?!
Acum chiţcăim la Europa ( şi ... fără nici un răspuns )
1.1  RE: * trimis de
(23 aug 2011, 13:31:02
Domnule "poet necunoscut", nu înțeleg care e scopul tău? Faci poezii de 1.99 lei care practic nu spun nimic. Mai lasă-ne frate!
2.   INSURECTIE/ trimis de
(23 aug 2011, 20:19:26
CE NE-A MAI ADUS,POPORUL RUS:
HOLERA,CIUMA,TIFOS RAIE,SIFILIS SI ALTE BOLI DOMNESTI SI BOIERESTI.
PIONIERII DE OCUPATIE,CARE MAI EXISTA SI AZI IMPREUNA CU URMASII LOR,INFILTRATI MAI PESTE TOT IN ADMINISRATIE,MEDII DE AFACERI,CULTE,ETC-AU IMPARTIT TERENURILE SI PADURILE DUPA BUNUL PLAC,PRIN IMPROPRIETARIRI MAI MULT ILEGALE SI FARA URMARI JURIDICE.
IN TIMPUL RAZBOIULUI,ACESTIA AU FOST SI COLABORATORII NEMTILOR SI AI RUSILOR,SI-AU VANDUT PANA SI RUDELE,IAR DUPA TERMINAREA RAZBOIULUI AU TREBUIT SA PLECE PTR A NU FI LINSATI DE LOCALNICI SI DE RUDELE SCAPATE CU VIATA.AJUNSI LA NOI,SI-AU TAIAT COADA LA NUME,SAU L-AU CASTRAT,SAU L-AU SCHIMBAT CU TOTUL SI AU FOST LUATI DE BUNI DE SIGURANTA SI DE SECURITATE.
AZI SUNT PROPRIETARI DE FOSTE PADURI,UNII MAI AU SI PENSIE,FARA O ORA LUCRATA IN ROMANIA SI ACEEASI PROTECTIE CA DINTOTDEAUNA.
SE AGATA DE FUNCTII IN ADMINISTRATIE DAR NU STIU CARTE,DAR CE CONTEAZA,CAND POTI SA AI UN ,,GURU'',UN SEF DE HAITA,CARE,INTR-O PRIMARIE DE EXEMPLU,DIRIJEAZA MAI TOTUL,RAMAS PE CONTINUITATE INCA DIN ANII '80 SI,MAI E SI POSESOR DE STAMPILA PATRATA CU CARE AVIZEAZA PTR LEGALITATE,TOATE ILEGALITATILE.AICI SE MAI ADAUGA CAPII ASOC.DE PROPR.,TUTARII DE PE LA INSTITUTIILE SATELIT ALE PRIMARIEI,ETC.
NU DEGEABA FOSTA REP.SOVIETICA BOTOSANI [PAUKER& LUCA]A FOST O ZONA DE PRIMIRE SI TRANSFER SPRE ALTE ZONE A ACTIVISTILOR ,INSTRUCTORILOR SI NKVD-ISTILOR RUSI,TRADITIA S-A PASTRAT MULT TIMP,DEOARECE ACEASTA FOSTA REPUBLICA A FOST SI PEPINIERA DE VIITOARE CADRE PCR-SECU-KGB.
CINE SUNT CEI CE SPUN CA NU MAI SUNTEM TRIBUTARI?
DE CE T R E B U I E ROMANII SA PLECE IN STRAINATATE,AICI NEAVAND SANSE IN ADMINISTRATIE SAU IN LOCURI DE MUNCA MAI BINE PLATITE?
A CUI SLUGOAIE SUNT DE FAPT,PENSIONARII CARE OCUPA DIFERITE FUNCTII?
SAU LI SE RECUNOSC UNELE,,MERITE''DIN TRECUT,FIIND ASTFEL I N C A RECOMPENSATI? SA LE DEA DUMNEZEU,CEEA CE MERITA!
3.   Lica trimis de
(28 sep 2011, 10:43:29
SA VORBEASCA CEI CARE AU TRAIT MOMENTUL ACELA NU TISBISTI CARE CITESC DIN CARTI FACUTE DE TOTI POETII CARE AU COPIAT ISTORIA....ISTORIA FACUTA PE VIU..ACEI OAMENI CARE AI INJURATI SII FACETI BOSOROGI..EI SUNT CARE AU ADUS ROMANIA LIBERA..ROMANIA AGRARA...ACESTEA CE SRIU ACUM AU ADUS FOAMEA SINUCIDIRILE..ETC...MA REFER LA LIMBISTII CARE INJURA TRECUTUL...BAFTA..MII SCIRBA DE CEI PE CARE AI VOTEZ..TOTI SUNT LA FEL

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei