Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 aug 2011 - Anul XVI, nr. 198 (4796)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Prefacerea darurilor în Trupul şi Sângele Domnului

Este firesc să ne întrebăm de unde putem avea Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos ca să ne împărtăşim, ca să ne cuminecăm? Îl putem avea de la Sfânta noastră Biserică. Domnul

Hristos, la Cina cea de Taină - se spune în Sfânta Evanghelie de la Matei, în Sfânta Evanghelie de la Marcu, în Sfânta Evanghelie de la Luca şi în Epistola întâi a Sfântului Apostol Pavel către Corinteni - a luat în mâinile Sale pâine, a binecuvântat, a sfinţit, a frânt, a dat ucenicilor şi le-a zis: „Luaţi, mâncaţi, acesta este Trupul Meu, care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor”. Apoi, binecuvântând paharulcu vin, l-a dat ucenicilor Săi, zicând: „Beţi dintru acesta toţi, acesta este Sângele Meu al Legii celei noi, care pentru voi şi pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor”. În Sfânta Evanghelie de la Luca avem şicuvântul: „Aceasta să faceţi întru pomenirea Mea”. Acelaşi lucru îl spune şi Sfântul Apostol Pavel, căDomnul Hristos a rânduit ca ceea ce a făcut El la Cina cea de Taină, la ultima cină înainte de sfânta Sarăstignire, de ultimele Sale pătimiri, să facem şi noi, să se facă în Biserică, să se facă de către slujitorii sfinţiţi împreună cu credincioşii, să se facă de către drept măritorii creştini de-a lungul veacurilor, ceea ce se şi face la slujba numită Sfânta Liturghie.

 

Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos îl avem din puterea lui Dumnezeu, nu din puterea omului

Sfânta Liturghie are rostul ca în cuprinsul ei să se sfinţească cinstitele daruri ce sunt puse înainte şi care închipuiesc Trupul şi Sângele Mântuitorului, să se prefacă în Trupul şi Sângele Mântuitorului. Adică din închipuitoare să devină realitate. E Taina cea mai taină, Taina cea mai adâncă. De ce? Pentru că în Sfânta Cuminecătură vedem altceva decât ceea ce credem. Vedem pâine şi vin şi credem că este Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Aceasta este învăţătura Bisericii. Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos îl avem din puterea lui Dumnezeu, nu din puterea omului. Omul nu poate să facă Trup şi Sânge al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, dar poate să mijlocească harul lui Dumnezeu, care să prefacă pâinea şi vinul - prescura şi vinul - anume pregătite pentru a deveni Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos în vederea împărtăşirii credincioşilor. Când credincioşii cântă la Sfânta Liturghie: „Pe Tine Te lăudăm, pe Tine bine Te cuvântăm, Ţie îţi mulţumim, Doamne, şi ne rugăm Ţie, Dumnezeului nostru” atunci preotul se roagă lui Dumnezeu să trimită pe Duhul Sfânt ca să prefacă darurile ce sunt puse înainte în Trupul şi Sângele Mântuitorului.

 

Prefacerea

Mai întâi, preotul zice:

„Doamne, Cel ce ai trimis pe Prea Sfântul Tău Duh în ceasul al treilea apostolilor Tăi, pe Acela Bunule, nu-L lua de la noi, ci Îl înnoieşte întru noi, cei ce ne rugăm Ţie”. De trei ori spune cuvintele acestea derugăciune, şi apoi roagă pe Tatăl ceresc să trimită pe Duhul Sfânt, să prefacă „pâinea aceasta în Trupul Hristosului Tău” - vorbim noi cu Domnul Hristos – „iar ceea ce este în potirul acesta cinstit Sângele Hristosului Tău, prefăcându-le cu Duhul Tău cel Sfânt”. Este clipa în care, din pâinea şi vinul puseînainte, avem Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Oamenii - în vremea ce a trecut de când s-a statornicit lucrul acesta şi s-a răspândit în Sfânta Biserică, în creştinătate - s-au întrebat mereu, cum s-au întrebat şi oamenii din vremea Mântuitorului:

„Cum poate Acesta să ne dea Trupul Său să-L mâncăm?”. Domnul Hristos n-a dat nici o explicaţie. De ce n-a dat nici o explicaţie? Pentru că nu se poate explica aşa ceva. A statornicit lucrarea aceasta fără să o lămurească, fără să o explice, pentru că nu poate fi explicată, dar poate fi primită prin credinţă. Dacă crezi că cinstitele daruri se prefac în Trupul şi Sângele Mântuitorului şi că te împărtăşeşti cu Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos – bine. Dar dacă nu crezi, n-ai cum să afli lucrul acesta!

Sfânta noastră Biserică cere de la Dumnezeu să trimită pe Duhul Sfânt pentru că prin Duhul Sfânt se realizează Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, să trimită pe Duhul Sfânt ca El să prefacă pâinea şi vinul în Trupul şi Sângele Mântuitorului. Şi aceasta o cere de la Dumnezeu Tatăl, aşa încât la Sfânta Liturghie ne întâlnim - în clipa aceasta a slujirii, în clipa rugăciunii care se numeşte epicleză, chemare - cu Prea Sfânta Treime: cu Dumnezeu Tatăl, căruia ne rugăm; cu Duhul Sfânt, care vine să prefacă pâinea şi vinul în Trupul şi Sângele Mântuitorului, şi cu Dumnezeu Fiul – Domnul nostru Iisus Hristos, care primeşte Trup şi Sânge prin ceea ce se realizează la Sfânta Liturghie. E o Taină, o Taină a tainelor, o Taină care nu poate fi lămurită, o Taină care nu poate fi înţeleasă. Este o Taină care rămâne taină şi poate şi în veşnicie nu vom avea deplina înţelegere a acestei Taine.

(sursa: www.rugulaprins.go.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prefacerea darurilor în Trupul şi Sângele Domnului.
 Vizualizări articol: 1664 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Prefacerea darurilor în Trupul şi Sângele Domnului4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(23 aug 2011, 11:06:11
Oamenii nu încetează niciodată să existe
ÎN LUMEA LUI DUMNEZEU
Ortodoxe , catolice , baptiste
Vor exista mereu

Gândul că iubirea ţi-o dă cineva e o iluzie
ÎN LUMEA LUI DUMNEZEU
Fiindcă dragostea e o perfuzie
Ce-l salvează (deseori) chear şi pe ateu

La frontierele speranţei într-un pomelnic de situaţii
ÎN LUMEA LUI DUMNEZEU
Ne declarăm iubirea dar ne declinăm fraţii
Sperând că cineva (acolo sus) ne va ierta .. mereu
2.   Hahahaha trimis de
(23 aug 2011, 13:05:28
hahahahaha, ce lume de prosti...
3.   O tara de vampiri..:)) trimis de
(23 aug 2011, 16:47:21
io ioi ioi de la atata sange(... vin..) o sa va iasa colti ca la mistret:))
4.   Catre ALEX12 trimis de
(23 aug 2011, 21:18:24
se vede ca nu crezi in tainele sfintei impartasanii ,si ca nu crezi in dumnezeu.dar oricum nu glumi despre dumnezeu caci nu e bine,si nici frumos.una este cand spui o gluma buna,iar alta este can spui o gluma proata ca a ta. SPUNETI SI VOI NU AM DREPTATE?
4.1  RE: Catre ALEX12 trimis de
(24 aug 2011, 10:58:35
Deci sa inteleg ca poti face si glume bune pe seama lui Dumnezeu? Tu te-ai gandit cand ai scris randurile de mai sus?

4.2  RE: Catre ALEX12 trimis de
(25 aug 2011, 21:37:48
Alex12,știi ce-mi place la tine?Tu știi ce vrei și rămâi constant in a comenta subiectele religioase.Drept să-ți spun nici mie nu mi-ar plăcea să-mi dăngăleasca vreun clopot de cristelniță la orice oră din zi sau noapte.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei